BRZO SE ŠIRI /

U Hrvatskoj se pojavio britanski soj virusa: Hoće li to zaustaviti popuštanje mjera?

No, premijer je dao naslutiti da će se neke stvari ipak mijenjati od sljedećeg tjedna

10.2.2021.
18:31
VOYO logo

Ne samo britanski soj, već i vremenska prognoza i još niz uvjeta ne idu na ruku popuštanju mjera. Ipak, Znanstveni savjet u Banskim dvorima oprezan kada je relaksacija zabrana u pitanju.

No, za sada, unatoč tome što dio Europe najavljuje oštrije mjere, nakon 15. veljače one ne očekuju Hrvatsku. Barem tako kaže ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjesma o mjerama na snazi još je na repertoaru - s pojavom britanskog soja u Hrvatskoj - izgledno je da popuštanja za sada nema. Nastavlja se ples, ali s novom varijantom virusa. 

"S obzirom na novi soj ja sam za nepopuštanje. A da je ostalo kako je, kafići i teretane, normalno da rade", kaže Zagrepčanka Vlatka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da se trebamo čuvat tog novog soja i biti oprezni s tim, a isto tak sam i student i stvarno mi je na vrh više popuštanja mjera jer želimo malo uživati u ovim studentskim danima", kaže Zagrepčanin Bruno. 

"Svi bi mi voljeli da mjere popuste, ali nismo mi to koji trebamo odlučivati", kaže Zagrepčanka Nevenka. 

"Ne treba dodatno pooštravati mjere"

Oni koji odlučuju, razmatrali su opcije i na Znanstvenom savjetu.

"Mišljenja sam da smo gotovo svi suglasni da ne treba dodatno pooštravati mjere međutim o relaksaciji istih treba vrlo vrlo pomno promišljati", kazao je HDZ-ov ministar zdravstva Vili Beroš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Davor Božinović na Stožeru je poručio da su se neke zemlje, uzimajući u obzir novu varijantu virusa, odlučile na još čvršće zatvaranje. 

"Ono što je dodatna otegotna okolnost da se to događaja u uvjetima procjepljivanja. Koje ne ide onom dinamikom kako je prvotno bila planirana", kazao je Božinović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Faktor je, smatra, i prognoza vremena do kraja mjeseca. No, vrijeme je za oprez, smatra čelnik županijskog stožera u Istri koja trenutačno ima najbolju epidemiološku sliku. 

"Da ne bi prerano počeli otvarati i da nam brojke počnu skakati i odlaziti u visinu i da onda moramo zaoštravati", kazao je načelnik stožera Istarske županije Dino Kozlevac

"Trebat će još prosvjeda"

Ugostitelji kažu kako, primjerice, otvaranje terasa ne bi puno financijski nadoknadilo izgubljeno. 

"Nismo očekivali, ali do sad imamo iskustva da su se te odluke donosile zadnji dan, pa nismo mislili ni sad, a situacija s novim sojem je opravdana da su uzeli razmišljat o tome", rekao je potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Zdravko Karna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Relaksaciju mjera tražili su poduzetnici na prosvjedu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu prije tjedan dana. 

"Ako stožer odluči da ostanu zatvoreni onda trebaju i dalje ići sve mjere što se tiče zaposlenosti i također treba ići obeštećenje. Mislim da će biti potreban još jedan ili nekoliko prosvjeda u narednom periodu", rekao je Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su epidemiološke brojke povoljne, opuštanja nema ni uz kavu u kafiću ni ispred kafića na terasi, ali ni uz sprave u teretani, prema svemu sudeći, ni nakon 15. veljače.

Premijer: Neke stvari će se mijenjati 

No, premijer je dao naslutiti da će se neke stvari ipak mijenjati od sljedećeg tjedna. Kaže da će biti oprezni i zdravorazumski, a Odluku je čak i nazvao nagradom za građane. 

"U ovim okolnostima treba i nagraditi naše sugrađane koji su pokazali veliku dozu strpljenja, odgovornosti koji su od sredine studenog razumijeli da trebaju restruktivne mjere. Mi u ovom trenutku razmišljamo o nekoliko mogućih iskoraka koje ćemo vam sutra predstaviti na vladi", kazao je Andrej Plenković. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo