IMAMO ZNAČAJAN RAST / Epidemiologinja: 'I u Hrvatskoj dominira delta soj'; Božinović: 'Nadamo se da taj rast neće biti takav da nas najesen od toga zaboli glava'

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

'Pojavile su se nove varijante virusa, konkretno delta soj koji se u posljednja tri mjeseca, od svibnja počeo širiti u europskim zemljama pa tako i u Hrvatskoj', rekla je epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel

20.8.2021.
19:39
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska ovoga tjedna bilježi značajan porast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom. Danas je zabilježeno 468 novih slučajeva, a porastao je i broj hospitaliziranih.

U usporedbi s prošlom godinom, u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević bilježe dvaput više hospitaliziranih. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozorili su na širenje nove varijante virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI EPIDEMIOLOŠKI PODACI /

Imamo 468 novih slučajeva zaraze; Preminula je jedna osoba

Image
NOVI EPIDEMIOLOŠKI PODACI /

Imamo 468 novih slučajeva zaraze; Preminula je jedna osoba

'Delta soj postao je dominantan'

“Pojavile su se nove varijante virusa, konkretno delta soj koji se u posljednja tri mjeseca, od svibnja počeo širiti u europskim zemljama pa tako i u Hrvatskoj i zapravo u većini tih zemalja kao i tu on postaje dominantan. Većina tih novozaraženih ima delta soj.

Čak i osobama koje su preboljele ipak preporučujemo da se cijepe s dvije doze, a svi oni koji se još nisu odlučili na cijepljenje, a premišljaju se zbog nekog straha, neizvjesnosti ili možda misle da je situacija dobra pa da nije potrebno cijepiti se, sve njih pozivamo da ne odgađaju s cijepljenjem”, rekla je Iva Pem Novosel, epidemiologinja pri HZJZ-u, za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pogodili smo s mjerama'

O porastu novozarežnih govorio je i ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Davor Božinović.

Upitan kako kontrolirati nenošenje maski na aerodromima i sličnim mjestima, Božinović je rekao kako bi o tome trebali voditi računa "vlasnici, organizatori, uprava aerodroma i slično" jer, kako ističe, "uspijevamo i bolje nego što su se mnogi nadali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da smo s mjerama pogodili, one nisu tvrde i represivne, jedna smo od liberalnijih država u Europi s mjerama, ali tih malih mjera se treba držati", poručio je Božinović, dodajući kako se trenutno ne razmišlja o pooštravanju epidemioloških mjera. "Stvarno mislimo da su mjere dobre”, dodao je.

"Trend se ne može okrenuti preko noći, vjerojatno ćemo još neko vrijeme raste i nadamo se da taj rast neće biti takav da nas najesen od toga zaboli glava", rekao je odgovarajući na pitanje koliko ćemo još ostati u narančastoj zoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo