U HRVATSKOJ 382 ZARAŽENIH, U SRBIJI OBOLJELA BEBA STARA 28 TJEDANA: / U BiH u jednom danu od Covida-19 umrle dvije osobe

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska i svijet i dalje se bore s pandemijom koronavirusa, a na Net.hr-u možete pratiti sve vijesti iz minute u minutu

24.3.2020.
7:28
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je do sada potvrđeno ukupno 382 osoba zaraženih koronavirusom
  • Pozitivno je testirano 15 liječnika specijalista iz bolnica, 1 liječnik obiteljske medicine, 4 specijalizanta i tri medicinske sestre
  • 16 zaraženih osoba je ozdravilo, a obavljeno je 3159 testiranja.
  • U svijetu je zaraženo 396.211 osoba, od kojih je umrlo 16.569, a izliječeno 103.748
  • Donesena je odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta
Image

U HRVATSKOJ 315 ZARAŽENIH, NOVI POTRES U ZAGREBU; U centru Rijeke krenula dezinfekcija pješačkih zona i autobusnih stajališta

Image

U HRVATSKOJ 315 ZARAŽENIH, NOVI POTRES U ZAGREBU; U centru Rijeke krenula dezinfekcija pješačkih zona i autobusnih stajališta

Pratite tijek događanja:

Novi podaci o oboljelima

23:48 Visoki dužnosnici Pentagona u utorak su rekli kako bi širenje koronavirusa u SAD-u moglo trajati mjesecima i da će vojska nastaviti pomagati u borbi protiv tog virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemija koronavirusa dosad je u Sjedinjenim Državama ubila više od 660 ljudi i zarazila više od 50 tisuća.

"Mislim da moramo planirati da će ovo potrajati nekoliko mjeseci te poduzimamo sve mjere opreza da to činimo", rekao je američki ministar obrane Mark Esper.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22:15 Žena koja je bila zaražena koronavirusom preminula je u utorak u Sarajevu što je drugi smrtni slučaj u Bosni i Hercegovini prouzročen epidemijom Covida-19, izvijestili su iz Kliničkog centra sarajevskog sveučilišta u kojemu je provedeno testiranje. Preminula je žena koja je imala 52 godine a u jedan od sarajevskih domova zdravlja primljena je s visokom temperaturom. Liječnička intervencija nije dala rezultate. Ona je navodno bila u kontaktu s kćeri koja je doputovala iz Italije i pretpostavlja se kako je bila prenositeljica virusa. Ranije tijekom dana u bolnici u Mostaru umro je muškarac koji je također bio zaražen koronavirusom.

22:10 Italija je u utorak dobila nove dokaze da broj novozaraženih usporava zahvaljujući bolnoj mjeri karantene koje su počele primjenjivati i druge države, s velikim gospodarskim gubicima. Zdravstveni radnici u Italiji istražuju sve podatke koji bi mogli pokazati da su dva tjedna zabrana i zatvaranja donijeli ploda. Najstrože mjere bi teoretski trebale isteći u srijedu navečer, no vlada će ih u nekom obliku zasigurno produžiti na još nekoliko tjedana ili mjeseci. Talijanskih 743 novih smrtnih slučajeva prekinuli su dvodnevni niz pada te brojke. U ponedjeljak je bilo 601 preminulih, a u subotu je pak zabilježen najveći broj umrlih u nekoj državi od početka pandemije - njih 793.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22:00 Francuska je u utorak postala peta zemlja s više od 1000 mrtvih u pandemiji Covida-19, a vlada je sugerirala da bi nacionalna karantena uvedena prošli tjedan mogla umjesto planiranih 15 dana trajati šest tjedana. Ministar zdravstva Olivier Veran rekao je na brifingu da zasad ne može reći kad će zabrane i blokade biti ukinute. Ako vlada bude slijedila preporuke svog znanstvenog savjetodavnog vijeća, Francuska će ostati u karanteni do 28. travnja.

20:50 Beba stara tek 28 tjedana najmlađi je korona pacijent u Srbiji, dok beogradski liječnici upozoravaju kako je apsolutno najbolja preventiva u borbi protiv Covida-19 izolacija i sprečavanje daljeg širenja zaraze. "Bebe rijetko oboljevaju, ali u Beogradu je prvi potvrđeni slučaj", piše u utorak beogradski portal telegraf.rs, pozivajući se na izjavu ravnatelja Kliničko-bolničkog centra (KBC) "Dragiša Mišović" Vladimira Đukića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:30 Šest djelatnica županijskog Doma zdravlja u Splitu od utorka su u samoizolaciji zbog pacijenta kod kojega je potvrđena sumnja u koronavirus, a dvije zdravstvene ustanove zbog toga su dezinficirane, doznaje se od ravnatelja Doma zdravlja Marka Rađe. U samoizolaciji su završile liječnica obiteljske medicine i medicinska sestra kojima se mlađi pacijent prošle srijede javio za pomoć, zatim laborantica koja mu je dan poslije vadila krv te dvije inženjerke koje su ga snimale na rendgenu i doktorica radiolog.

20:20 - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u utorak kako je trenutno oko 2800 osoba bilo u izravnom kontaktu sa zaraženima koronavirusom, što je označio kao bazen iz kojega će se "regrutirati" novi zaraženi. "Velika je brojka onih koji su bili u kontaktu s oboljelima, u ovom trenutku to je oko 2.800 osoba, a imamo i jako puno osoba u samoizolaciji koji su ili došli iz inozemstva, ili su sekundarni kontakti. To je sasvim sigurno jedan bazen iz kojega će se regrutirati pozitivni", izjavio je Capak za Dnevnik HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:55 U Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima hospitalizirana je prva osoba oboljela od koronavirusa, neslužbeno je u utorak navečer potvrđeno u toj zdravstvenoj ustanovi. Riječ je o ženskoj osobi s područja Vukovarsko-srijemske županije koja je bila na radu u Austriji. Po povratku u Hrvatsku bila je u samoizolaciji, a nakon što je osjetila zdravstvene probleme javila se epidemiološkoj službi. Nakon uzimanja brisa, iz laboratorija u Osijeku stigao je pozitivan nalaz te je hospitalizirana u vinkovačkoj bolnici.

19:40 - U Crnoj Gori je u utorak gotovo udvostručen broj zaraženih koronavirusom pošto je Institut za javno zdravlje potvrdio još 20 novih slučajeva zaraze, što znači da je do sada u zemlji laboratorijski potvrđeno ukupno 47 slučajeva, od kojih jedan sa smrtnim ishodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:37 U posljednja 24 sata u Italiji su umrle 743 osobe što je 141 više nego prethodnog dana kada su umrle 602 osoba. Nakon dva uzastopna smanjenja, ponovno je porastao broj umrlih. Ipak, broj zaraženih je u padu.

18:36 Ujedinjeno Kraljevstvo u je utorak zabilježio najveći dnevni porast umrlih od Covida-19, a naglo se povećao i broj zaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak prijepodne se broj umrlih od Covida-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu povećao za 87 na 422, što je dnevni skok za 26 posto, priopćilo je britansko ministarstvo zdravstva.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze porastao je s 6650 na 8077, što je dnevno povećanje za 21 posto nakon nekoliko dana u kojim je izgledalo da rast broja novozaraženih donekle usporava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:00 U nedjelju je u najmanje sedam europskih zemalja počelo europsko kliničko ispitivanje tijekom kojega će se ispitati četiri eksperimentalna lijeka za koronavirus na ukupno 3200 pacijenata, priopćilo je u nedjelju francusko ministarstvo zdravstva. Četiri lijeka koja će se ispitati na velikom broju pacijenata su remdesivir, lopinavir u kombinaciji s ritonavirom, a potonji se može kombinirati s beta interferonom i hidroksiklorokin, navodi se u priopćenju INSERM-a, krovne organizacije za medicinska istraživanja u Francuskoj.

17:40 Slovenija će od ponoći na granici s Austrijom početi kontrolu putnika zbog opasnosti unosa koronavirusa, sličnu onoj koju već provodi na nekim graničnim prijelazima s Italijom, najavio je u utorak glasnogovornik kriznog stožera Jelko Kacin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strani državljani koji samo prolaze kroz Sloveniju za ulazak će trebati odgovarajuću potvrdu da nisu pozitivni na koronavirus i to ne stariju od tri dana, a mjerit će im se i tjelesna temperatura koja ne smije prelaziti 37,5 stupnja.

Osim toga, pri pregledu ne smiju imati vidnih znakova oboljenja gornjih respiratornih organa, naveo je Kacin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:00 Nacionalni stožer objavljuje nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. Ministar Beroš je kazao kako imamo 21 novooboljelog, pa je ukupno 382 oboljela u Hrvatskoj. Kazao je da je to u očekivanim okvirima.

"Reći ću vam da me veseli što je broj ozdravljelih 16", kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i da je najnovija epidemiološka situacija u susjednoj Italiji ohrabrujuća. "Već treći dan zaredom imamo pad broj novooboljelih i pad broja umrlih", naglasio je Beroš.

"Od početka smo govorili da smo sva naša promišljanja temeljili na stručnim elementima, stoga ću ponoviti da ja osobno struci iznimno vjerujem i poručujem vama da i vi vjerujete struci", poručio je građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sad je obavljeno 3159 testiranja, a kod dosad oboljelih nema značajnijih promjena, rekla je dr. Markotić.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović kaže kako policija dobro radi svoj posao vezano za one koji krše propise. "Glavni državni inspektor me izvijestio da je Inspektorat vrlo revan kad je u pitanju kršenje mjere, ne samo samoizolacije, već i o kontrole cijena. Moram reći da iako je navedeno 27 skupina proizvoda kojima ne bi trebalo dizati cijene, kod 17 pravnih poslovnih subjekata Inspektorat je uočio da su se višestruko povećavale marže. Mogu samo s vama podijeliti razočaranje što postoje oni koji ovu situaciju koriste kako bi zaradili dodatno na pelenama, dječjoj hrani, dezinficijensima. Ponovit ću - nećemo zaboraviti kako se tko ponašao u ovoj krizi", rekao je ministar Božinović koji je ujednp oi zahvalio Italiji koja nam je, unatoč teškoj situaciji u kojoj se i sama nalazi, poslala šatore na samonapuhavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska zaoštrava mjere, ali neće odgoditi predsjedničke izbore

15:42 Poljska vlada kazala je u utorak da će postrožiti ograničenja za građane kako bi se usporilo širenje koronavirusa, ali neće odgoditi predsjedničke izbore u svibnju.

Prvi krug predsjedničkih izbora predviđen je za 10. svibnja i održat će se kako je i planirano, rekao je premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska, država s 38 milijuna stanovnika, prijavila je do sada 799 zaraženih novim koronavirusom. Umrlo je devetero ljudi.

U riječkom KBC-u 26 zaraženih koronavirusom

15:29 Ravnatelj riječkog Kliničkog bolničkog centra Davor Štimac u utorak je izvijestio da se u toj bolnici trenutno nalazi 26 zaraženih koronavirusom, od kojih nijedan nije na respiratoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štimac je rekao da su 23 pacijenta smještena na Klinici za infektologiju, a tri u zgradi Klinike za oftalmologiju koja je ispražnjena i prenamijenjena za smještaj bolesnika s koronavirusom.

Istaknuo je kako su tri pacijenta s nešto težim stanjem u Klinici za infektologiju i imaju naglašenije promjene na plućima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je u KBC-u ukupno 370 ležećih bolesnika, što je otprilike polovica koliko ih bude prosječno dnevno prije pojave koronavirusa.

Najviše ih je na klinikama za kirurgiju i internu medicinu.

Neke od klinika su ispražnjene za prijem zaraženih koronavirusom, poput onih za oftalmologiju, dermatologiju, otorinolaringologiju i fizikalnu medicinu, a dio liječnika iz njih je premješten na druga mjesta u KBC-u.

Slovenija: 480 zaraženih, 38 više od jučer, zabilježena četvrta smrt

15:28 U Sloveniji je u utorak zabilježen četvrti slučaj smrti od posljedica zaraze koronavirusom, a broj zaraženih porastao je od jučer za 38 te je u 14 sati iznosio ukupno 480 zaraženih osoba, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva.

Do sada je obavljeno 13.812 testiranja, no broj zaraženih i dalje je u porastu. Premijer Janez Janša izjavio je tijekom dana na konferenciji za novinare da se nada smirivanju širenja epidemije ako se svi budu ponašali sukladno preporukama o ograničavanju socijalnih kontakata i drugim restriktivnim mjerama. Epidemiolozi, međutim, upozoravaju da ne treba biti previše optimističan jer vrh epidemije, nakon čega bi uslijedilo smanjivanje dnevnog porasta, još nije dosegnut.

Plenković se nakon kriznog sastanka državnog vrha obratio javnosti

15:10 Premijer se opet obratio javnosti, nakon još jednog kriznog sastanka državnog vrha u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

"Sve službe će biti na terenu, statičari će ispitati stanje na terenu. Sad idemo u Studentski dom Cvjetno naselja da vidimo kakvo je tamo stanje s građanima koji su tamo našli smještaj nakon potresa", rekao je Plenković.

O koronavirusu je rekao: "Obavlja se veći broj testova i za očekivati je da će biti još više zaraženih. Nemojmo koristiti ove dvije krize za profitiranje. Inspektorat će voditi računa da nitko u krizi ne zarađuje više nego što je normalno i ne podiže cijene bez razloga", rekao je.

"Mnogi žele pomoći Zagrebu i Hrvatskoj s borbom. Postoji velik naših ljudi vani koji žele kupiti i donirati respiratore opremu i to je moguće. Koordinator za nabavu opreme je Maja Grba, Svi koji žele donirati neka budu u kontaktu sa Stožerom", dodao je Plenković.

Stožer u Sisku: Zbog jednog zaraženog liječnika, u samoizolaciji njih petoro

15:09 U izolacijskoj jedinici sisačke Opće bolnice pet je osoba pozitivnih na koronavirus, a veći broj građana je u kućnoj samoizolaciji, među kojima je i pet liječnika.

Ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović rekao je da su svi su bolesnici s blagom kliničkom slikom, pa su dvojica čak upućeni u kućnu samoizolaciju.

Budući da je jedan od zaraženih i liječnik Službe za kirurgiju sisačke Opće bolnice, odlukom epidemiološke službe u samoizolaciju je upućeno i više zdravstvenih radnika s kojima je zaraženi bio u kontaktu.

Žinić: Imamo robotizirani uređaj za dezinfekciju prostora

Kako je rekao Žinić, županija je kupila robotizirani UV uređaj za dezinficiranje prostora, što će osjetno pomoći pri što bržem stavljanju u funkciju svih prostora nakon dezinfekcije.

U Mostaru organizirana nastava za osnovne škole u programima TV HB i online

14:58 - Nastava na daljinu započela je danas za mlađe učenike osnovnih škola u BiH koji se obrazuju po hrvatskom planu, a realizira se u programu Televizije Herceg-Bosne, dok će od srijede putem internetske platforme u 'klupe' ponovno učenici starijih razreda. Kako je priopćeno iz Koordinicije ministara obrazovanja županija u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru pokrenuta je digitalna platformu za izvođenje „nastave na daljinu“ za učenike osnovnih škola.


Umro 30-godišnji televizijski novinar iz Zimbabvea

14:51 - Istaknuti 30-godišnji televizijski novinar Zororo Makamba umro je u Zimbabveu nakon što se zarazio koronavirusom. On je prva osoba koja je u toj zemlji umrla od ovog virusa. Bio je jedan od dvoje ljudi koji su u subotu testirani pozitivno na koronavirus. Primljen je u bolnicu u glavnom gradu Harareu nakon što je dobio simptome slične gripi prošlog četvrtka. Makamba se zarazio dok je bio u New Yorku i bio je izoliran u bolnici Wilkins, jedinoj ustanovi za izolaciju u Harareu, prenosi CNN.


Odgođene su Olimpijske igre u Tokiju

14:40 - Olimpijske igre u Tokiju koje su se trebale održati od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020., odgođene su za "najviše godinu dana, za ljeto 2021." zbog pandemije koronavirusa, objavio je u utorak Međunarodni olimpijski odbor (MOO). Od prvog izdanja u modernoj eri 1896. godine ovo je prva odgoda olimpijskih igara u doba mira.


U samoizolaciji završio čakovečki gradonačelnik

14:33 - Čakovečki gradonačelnik i saborski zastupnik Stjepan Kovač je u samoizalaciji jer je prošlog tjedna imao kontakt s prvom i zasad jedinom osobom iz Međimurja kojoj je potvrđena zaraza koronavirusom. Kovač je danas sa svog Facebook profila poručio kako je bio na sastanku ugostitelja, na kojemu je među ostalima bio i muškarac za kojega je u ponedjeljak potvrđena zaraza. Naveo je kako je sastanak održan na inicijativu ugostitelja, a vezano za zatvaranje ugostiteljskih objekata u Čakovcu, ističući da su takvi sastanci u opisu radnog mjesta gradonačelnika.


DORH naredio postupanja protiv širitelja zaraze i lažnih vijesti

14:20 - Državno odvjetništvo (DORH) danas je izvijestilo da je županijska i općinska tužiteljstva uputilo da "temeljito i neodložno" postupaju u slučajevima širenja i prenošenja zarazne bolesti kao i kaznenih djela lažne uzbune te prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti.

Uputa je, kako navode, donesena zbog neodgovornog ponašanja većeg broja građana koji ne poštuju upute i mjere Stožera civilne zaštite i drugih nadležnih tijela u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se širi neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije virusa COVID-19 te posljedica potresa u Zagrebu. Više pročitajte OVDJE.

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kontrolni punkt izmedju grada i Župe dubrovačke gdje policija provjerava svakoga u skladu s odlukom Stožera o nenapuštanju mjesta prebivališta.

Božinović: 'Doniranje ministarskih plaća je najmanje što smo mogli učiniti'

14:16 - Odluka Vlade o doniranju plaće za ožujak za pomoć Zagrebu nakon potresa je namanje što smo mogli učiniti, ustvrdio je u utorak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. "Mi smo svoju odluku donijeli i mislim da je to najmajne što smo mogli učiniti", kazao je Božinović na upit očekuje li da se vladinoj incijativi pridruže i drugi.

Ministar je prije sastanka kriznog stožera ocijenio da je zadovoljan načinom na koji se građani pridržavaju mjera ograničenja napuštanja mjesta prebivališta te je naglasio da je nužno smanjiti sve nepotrebne komunikacije i kontakte između ljudi kako se bi se usporiulo širenje koronavirusa. ''To uključuje gradski i međugradski prijevoz, a riječ je o mjerama u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom'', kazao je.

Na upit možemo li očekivati strože mjere zabrane kretanja zbog nesavjesnih građana, Božinović je kazao da se nada da do toga neće doći. ''Naravno da i te mjere imamo u pripremi. Ovdje nisu dovoljne samo državne institucije i nadležne službe, ovdje je potreban angažman svakoga od nas'', rekao je.


Slovenska vlada ubrzava evakuaciju svojih državljana

14:11 - Slovenska vlada nastavlja s tzv. evakuacijskim povratkom svojih državljana koje je kriza s koronavirusom zatekla u inozemstvu, ali upozorava danas da je takvih prilika sve manje zbog zatvaranja zračnog prometa. Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je one koji borave u Španjolskoj, državi u kojoj zaraza zadnjih dana eksponencijalno raste, da iskoriste poseban let za slovenske državljane, planiran za četvrtak iz Madrida, a za to se mogu prijaviti na posebnoj aplikaciji ministarstva vanjskih poslova.


6 liječnika i 19 medicinskih sestara zabočke Opće bolnice u samoizolaciji

14:02 - U Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirano je 28 pozitivnih osoba na koronavirus, deset više nego u ponedjeljak, a šest liječnika i 19 medicinskih sestara zabočke Opće bolnice je u samoizolaciji, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Više pročitajte OVDJE.


SAD potencijalno novo žarište koronavirusa

13:59 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je danas da se u SAD-u "koronavirus vrlo ubrzano širi" te da bi mogao postati novi epicentar zaraze. U protekla 24 sata, 85 posto novih slučajeva je iz Europe i SAD-a, rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris novinarima. Na pitanje bi li SAD mogao postati novi epicentar, Harris je rekla: "Sada vidimo veliko ubrzanje u slučajevima u SAD-u. Dakle, ima taj potencijal". "Oni (Sjedinjene Države) imaju veliku epidemiju, i to epidemiju čiji se intenzitet pojačava", dodala je Harris.


Četvrta smrt u Sloveniji zbog koronavirusa

13:49 - Slovenija je potvrdila četvrtu smrt uzrokovanu epidemijom koronavirusa, piše Siol. Riječ je o osobi koja je bila u domu za starije osobe u općini Šmarje, pa su korisnici doma i zaposlenici testirani te su poduzete protuepidemiološke mjere, piše Delo.


Aladrović najavio da isplate potpora zaposlenicima kreću ovaj tjedan

13:45 - Ministarstvu rada i mirovinskog sustava se za mjeru financiranja minimalne plaće do sada javilo 7400 poslodavaca sa 40.000 zaposlenika, iznos potpore je 3250 kuna po zaposleniku, a prve isplate kreću već ovaj tjedan, najavio je u utorak ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.


Japan traži odgodu Olimpijade

13:34 - Japanski premijer Shinzo Abe zatražio je da se Olimpijada u Tokiju 2020. godine odgodi za godinu dana zbog pandemije koronavirusa. Abe je rekao kako je dogovorio odgodu s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomasom Bachom nakon razgovora ranije u utorak. Sportski urednik BBC-ja Dan Roan kaže da će Izvršni odbor MOO-a odobriti odgodu danas popodne, javlja BBC.

Image
Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Japan's Prime Minister Shinzo Abe (C) walks in the lobby of the prime minister's office in Tokyo on March 24, 2020. IOC president Thomas Bach, Japanese leader Shinzo Abe, Tokyo's governor and the head of the organising committee will hold telephone talks later on March 24 as the fate of the Games hangs in the balance., Image: 509087185, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Nema novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

13:28 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas prijepodne nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, dosad su ukupno zaražene 22 osobe, a očekuju se rezultati za 11 nalaza, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić kazao je kako je među 22 zaražena devet muškaraca i trinaest žena u dobi od 24 do 73 godine. "Najveći broj, njih 13, je u dobnoj skupini od 51 do 60 godina. Deset ih je iz Konavala, devet iz Dubrovnika, dvoje iz Župe dubrovačke te jedan s otoka Korčule“, rekao je Lakić i dodao kako je ukupno obrađeno dvjestotinjak kontakata sa zaraženima.

Image
Foto: Koronavirus.hr

U Keniji nestalo šest milijuna zaštitnih maski za Njemačku

13:24 - U Keniji je nestala pošiljka od šest milijuna zaštitnih maski koje su njemačke oružane snage naručile za potrebe njemačkoga zdravstva, javljaju danas njemački mediji. Ne objašnjava se ni otkuda su maske trebale stići u Njemačku, niti zašto je teretni zrakoplov sletio u Keniju. Ministarstvo obrane objašnjava kako time nije nastala financijska šteta jer je pošiljka trebala biti plaćena tek nakon isporuke. Spiegel Online spekulira i o tome da se isporučitelj maski možda u međuvremenu, zbog porasta cijena zaštitnih maski na svjetskom tržištu, predomislio te da je pošiljku isporučio kupcu koji je bio spreman platiti više.


Indonezija otkazala nacionalne ispite, pogođeno 8 milijuna učenika

13:20 - Indonezija je otkazala nacionalne ispite zbog zabrinutosti oko širenja koronavirusa, a taj će potez pogoditi više od osam milijuna učenika srednjih škola, rekao je danas ministar obrazovanja Nadiem Makarim. Odluka je donesena nakon što je ta zemlja na jugoistoku Azije objavila najveći dnevni porast slučajeva koronavirusa, tako da je sada ukupno zaraženo 686 ljudi, a 55 je preminulo.


Sedam novih slučajeva u Splitsko-dalmatinskoj županiji

13:16 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva koronavirusa što sada čini ukupnu brojku od 21 oboljelih, priopćio je u utorak Županijski Stožer civilne zaštite. Svi su dobrog općeg stanja s blagim simptomima. Svi kontakti novooboljelih su stavljeni u samoizolaciju te se obrađuju, izvijestio je Stožer U karanteni se u Splitsko-dalmatinskoj županiji nalazi 58 osoba.

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

U Španjolskoj preminulo 514 osoba

13:09 - U Španjolskoj je u utorak preminulo 514 osoba od koronavirusa, u najtragičnijem danu u toj zemlji od izbijanja bolesti koja je oduzela ukupno 2696 života. Španjolska, nakon Italije druga najpogođenija europska zemlja, danas bi mogla dosegnuti novu psihološku granicu od 40.000 oboljelih. U podne su bile 39.673 inficirane osobe, što je 6584 više nego dan ranije, izvijestila je zdravstvena služba. Više pročitajte OVDJE.


U Zadarskoj županiji zaražene još dvije osobe

13:00 - Zaraza koronavirusom potvrđena je danas kod još dvije osobe u Zadarskoj županiji, u kojoj je sada ukupno šestero zaraženih, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Šime Vicković. Zadarski epidemiolog Alan Medič izjavio je kako je riječ o dvojici starijih muškaraca od kojih je jedan bio u kontaktu s djevojkom koja je prva zaražena u županiji, a drugi sa zaraženim osobama u Zračnoj luci Dubrovnik "gdje je broj zaraženih iznimno povećan".

Medić je kazao kako je svim osobama koje su bile u kontaktu s ovim zaraženim muškarcima određena samoizolacija. U zadarskoj Općoj bolnici je hospitalizirano pet zaraženih osoba, a jedan pacijent ima teže simptome bolesti, odnosno upalu pluća s izraženim respiratornim simptomima, rekao je ravnatelj bolnice Željko Čulina.

U Zadru je u ponedjeljak uzeto 18 uzoraka za testiranje, a većina osoba bili su u kontaktu s liječnicom koja se zarazila jer je kao specijalizantica na pedijatriji zagrebačkog KBC-a bila u kontaktu sa zaraženim kolegom.U samoizolaciji je više od 600 osoba, a 161 osobi ukinute su propisane mjere samoizolacije, no epidemiolog Medić pozvao ih je na pojačan oprez.


Još osam oboljelih u Osječko-baranjskoj županiji

12:57 - U Osječko-baranjskoj županiji još je osam osoba oboljelo od koronavirusa, pa je sada ukupno 17 oboljelih, izvijestio je danas županijski stožer Civilne zaštite koji upozorava da se situacija pogoršava, ali se još može kontrolirati. "Imamo četiri pacijenta s lakšim poremećajem općeg stanja i jednog koji je srednje teškog stanja i za sada je stabilan", istaknula je predstojnica Klinike za zarazne bolesti osječkog KBC-a Ljiljana Perić dodavši kako među novoboljelima nema zdravstvenih djelatnika. Načelnik osječko-baranjske policije L.adislav Bece istaknuo je kako su u protekla 24 sata zaprimljene 23 dojave o kršenju samoizolacije, u 13 slučajeva je to potvrđeno, a policija je samostalno u još šest slučajeva potvrdila kršenje samoizolacije.


Prva izliječena osoba u Varaždinskoj županiji

12:52 - U Varaždinskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a potvrđena je i prva izliječena osoba. "U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata nemamo potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, dapače mogu izvijestiti o tome da imamo potvrđenu prvu izliječenu osobu, pa je zadnje točno stanje da smo u Varaždinskoj županiji do sada imali 14 potvrđena zaražena od kojih je jedna izliječena i otpuštena kući, a 13 ih je još zaraženo i nalazi se na liječenju u Općoj bolnici Varaždin", rekao je načelnik stožera Civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Pod mjerom samoizolacije imaju i dalje preko 900 osoba, pri čemu treba naglasiti da se kod 82 osobe radi o kontaktima zaraženih dok se kod ostalih osoba radi o preventivno izdanim rješenjima jer su se vratili iz zemalja koji imaju status opasnog područja. PU varaždinska javlja da je u protekla 24 sata proaktivno provjerila 353 osobe drže li se mjera samoizolacije, a nepridržavanje je potvrđeno za njih 8 – time je ukupni broj kršenja porastao na 32.


Janša očekuje usporavanje epidemije, zadovoljan ponašanjem stanovništva

12:19 - Slovenski premijer Janez Janša ocijenio je u utorak da se zemlja "izuzetno ozbiljno" nosi s posljedicama krize oko koronavirusa istaknuvši da se većina stanovnika Slovenije drži propisanih mjera smanjivanja socijalnih kontakata te da očekuje usporavanje epidemije. "Hvala svima koji poštuju donesene restrikcije i mjere, one se poštuju u najvećoj mjeri i vjerojatno više nema onih koji ih smatraju nepotrebnima", rekao je Janša u izjavi za novinare u sjedištu vlade, nakon što je predstavio zakonski paket pomoći gospodarstvu i građanima, tzv. "megazakon", koji će vlada u petak uputiti u parlamentarnu proceduru. Janša je pozvao sve državljane da poštuju uputstva liječnika i drugih stručnjaka, kao i preporuke vlasti o smirivanju društvenog života i smanjenju socijalnih kontakata na minimum, kako bi zaštitili sebe i druge. "Ako se građani i ubuduće budu držali restrikcija i mjera za obuzdavanje epidemije koronavirusa, onda mnoge od oštrijih mjera koje su donijele druge države u Sloveniji neće biti potrebne", kazao je Janša. Po njegovim riječima, Slovenija se je sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama krize vezane uz koronavirus suočila "izuzetno ozbiljno" pa se nada da će epidemiju usporiti. "U tom će slučaju i cijena koju ćemo zbog koronavirusa na kraju morati platiti biti znatno manja od one koju smo na početku pretpostavljali", kazao je slovenski premijer.

Slovenski premijer iznio je niz mjera iz prvog zakonskog "megapaketa", rekavši da je za te mjere pomoći gospodarstvu i stanovništvu dovoljno sredstava, a da se u slučaju produžavanja krize zbog pandemije koronavirusa vlada ima i smjernice za pokretanje drugog takvog zakonskog paketa. Sve su te mjere potrebne kako bi se stanje u slovenskom gospodarstvu i društvu "zamrznulo" na sadašnjoj razini dok traje pandemija i njene posljedice, te kako bi se nakon toga mogle ponovo obnoviti aktivnosti i nastaviti dalje, kazao je Janša.


New York, žarište pandemije u SAD-u, traži izolaciju za cijelu naciju

12:17 - Vlasti New Yorka, američkog epicentra koronavirusa, pozvale su predsjednika Donalda Trumpa da proglasi obvezu izolacije za cijelu naciju, ali on je u ponedjeljak najavio "vrlo skoro" otvaranje poslovnih tržišta. Više pročitajte OVDJE.


Plenković: 'Pandemija koronavirusa mijenja svijet'

11:35 - Premijer Andrej Plenković i ministri održat će konferenciju za medije vezano za gospodarske mjere zbog epidemije koronavirusa.

"Pandemija koronavirusa mijenja svijet, globalizacija kakvu poznajemo, integracija kakvu poznajemo, multilateralna trgovina, funkcioniranje država, se mijenja. Hrvatska je i predsjedajuća Vijećem EU, to nam daje posebnu odgovornost. U četvrtak popodne imat ćemo videokonferenciju šefova država i vlada. U samo tri mjeseca kriza koronavirusa zahvatila je čitav svijet i postala prijetnja zdravlja svjetskom gospodarstvu i čovječanstvu", rekao je Plenković.

Razmjeri ove pandemije imat će nesagledive posljedice na globalno gospodarstvo, dodao je Plenković. Rekao je da su vjerovali u njihovom mandatu da su najveće krize iza nas. "Danas, se nalazimo pred mnogo većim izazovom, krizom koja će biti teža nego globalna financijska kriza iz 2008. U takvim uvjetima moramo se pripremiti za tešku i dugotrajnu bitku", rekao je te spomenuo 63 mjere koje su prve faze naših mjera, naglasio je.

"Sada je pred nama bitka za održavanja proizvodnje, zaposlenosti i očuvanja radnih mjera.... Ističemo da će ova kriza potrajati i duže od nekoliko mjeseci te će se odraziti na sav naš aktivizam", kaže. "Svjedoci smo simetričnog šoka, kada padaju potražnja i ponuda, a takvo što nije zabilježeno u modernoj povijesti", dodao je. Spomenuo je da smo doživjeli dodatni šok nakon potresa koji je pogodio Zagreb.

Plenković je objavio da su donijeli tri horizontalne mjere. Beskamatna odgoda, nema poreza na dobit itd, za prva tri mjeseca. Prva mjera je iz Ministarstva financija, nema poreza na dohodak, dobit i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno. Mjera je kalibrirana na tri mjeseca uz mogućnost produljenja još tri mjeseca", rekao je

Druga mjera je isplata minimalnih plaća iz državnog proračuna svim ugroženima poslodavcima. Treća se odnosi na kredite na likvidnost i kredite. "Ići ćemo u rezanje svih troškova koji nisu nužni". Rekao je da će njihovu plaću za ožujak donirati na račun za Zagreb. "Za potrebe likvidnosti države imamo 240 milijuna eura iz EU-a. Sve mjere su pripremljene su na cjelovit način", rekao je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako su zakonske promjene prošle kroz Sabor te da se od danas mogu podnašati zahtjevi za odgodu plaćanja doprinosa i poreza i njihovu obročnu otplatu. "Kriteriji su krajnje jednostavni i prohodni. Ako imate pad prihoda od 20 posto jedan je od uvjeta, to je već kvalifikacija i u mogućnosti ste neplaćanja javnih davanja."

Tvrdi da su postavili kriterije i vremenski rok te da su svi duboko svjesni da će za efekte pandemije proći razdoblje 3+3 mjeseca. Poreznim obveznicima nakon kraja krize sve neće odjednom doći na naplatu. Bit će omogućena beskamatna odgoda na 24 rate.

"Ono što je novina u odnosu na prošli tjedan: uspjeli smo uključiti i sustav dio PDV-a. Pogotovo za poduzetnike koji imaju promet do sedam milijuna kuna godišnje. Oni mogu optirati za odgodu naplate PDV-a do prvog srpnja", rekao je Marić.

Porezna će za sve za koje zna da su zaustavili poslovanje automatski ići u smanjenje predujma poreza. Od ostalih poreznih izmjena, sve naknade i potpore neće se plaćati, dok će povrat poreza ove godine biti isplaćen ranije, u lipnju.

"Drugi set mjera se odnosi na reprogram svih kreditnih i inih obaveza. Osiguravanje dodatnih likvidnih srestava je jako bitno. Krećemo od onih najmanjih kojima je u datim okolnostima prestalo sve. Glavni zajednički nazivnik svih mjera je održavanje likvidnosti. Komercijalne banke i HBOR zajedno rade na tome da to osoguraju likvidnost mikro i malih poduzetnika.

Uspjeli smo podići jamstvene sheme do milijun eura. HBOR je paralelno s time dodatno pojačao svoj jamsvteni potencijal. Ali ćemo i idućih nekoliko dana upogoniti ostale programe i jamstvene sheme za nešto širi krug ljudi", rekao je.


Sjećanje na žrtve pada zrakoplova Germanwingsa unatoč koronavirusu

11:35 - Njemačka i Francuska obilježavaju u utorak petu godišnjicu pada zrakoplova Germanwingsa u kojem je stradalo 150 ljudi iako su se komemoracije morale otkazati zbog pandemije koronavirusa. Zrakoplov sa 144 putnika i šest članova posade srušio se u francuskim Alpeama 24. ožujka 2015. i usmrtio sve na letu. Francuski istražitelji vjeruju da je neubrojiv kopilot namjerno srušio zrakoplov.


Hrvatska pošta: Ograničena dostava u dijelovima centra Zagreba

11:29 - Hrvatska pošta izvijestila je u utorak da se sukladno uputama Stožera civilne zaštite, zbog snažnog vjetra i opasnosti od rušenja pročelja zgrada oštećenih u potresu, poštari trenutno ne kreću centrom Zagreba i ne pristupaju zgradama koje su ograđene sigurnosnom trakom. Ako je pristup zgradi onemogućen ili zabranjen Hrvatska pošta moli korisnike da podnesu zahtjev za zadržavanje ili nadoslanje pošiljaka putem maila info@posta.hr. Zahtjev se može predati i u poštanskom uredu, ali savjetuju korisnike da zbog epidemije koronavirusa zahtjev upute putem maila, priopćeno je iz Hrvatske pošte.


Otvara se račun za donacije za borbu protiv koronavirusa

11:20 - Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela odluke o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava u akciji "Zajedno za Zagreb" i u akciji "Hrvatska protiv koronavirusa". Grad Zagreb i njegovu okolicu 22. ožujka ove godine pogodio je najjači potres u posljednjih 140 godina jačine 5,5 po Richterovoj ljestvici, priopćila je Vlada RH.

Kako bi se omogućilo da se putem računa Državnog proračuna Republike Hrvatske primaju uplate doniranih financijskih sredstava namijenjenih za sanaciju posljedica potresa u Gradu Zagrebu i okolici, Odlukom o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava u akciji "Zajedno za Zagreb" se utvrđuju brojevi računa na koje će se donacije uplaćivati.

Donesena je i Odluka o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava u akciji "Hrvatska protiv koronavirusa". Kao i kod prethodne Odluke, utvrđuju se brojevi računa na koje će se moći uplaćivati donacije kako bi se omogućilo da se putem računa Državnog proračuna Republike Hrvatske primaju uplate doniranih financijskih sredstava namijenjenih za borbu protiv epidemije koronavirusa COVID-19.


Novi slučaj koronavirusa u Sinju

11:14 - Stožer civilne zaštite Grada Sinja obavještava javnost kako je na području Grada Sinja danas potvrđen novi slučaj pojave koronavirusa. To je ukupno treći slučaj oboljenja na ovom području, javlja Dalmatinski portal.


Policija će prijavljivati kršenje samoizolacije Državnom inspektoratu

11:02 - Osobama bez valjane propusnice izdat će se upozorenje, a u slučaju kršenja mjera izolacije biti će obaviješten Državni inspektorat, priopćila je u utorak Policijska uprava zagrebačka (PUZ).

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Policija u ophodnji na ulicama grada Pule

Tri nova slučaja zaraze u Istri, ukupno 33

11:00 - Tri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u utorak u Istarskoj županiji, u kojoj su dosad zaražene ukupno 33 osobe. Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je kako je od 21 uzorka brisa, koji su od nedjelje dostavljeni zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", za tri osobe potvrđena zaraza.

Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić navela je kako 33 zasad zaražene osobe u županiji "na sreću imaju blažu kliničku sliku". Dodala je da u međuvremenu nitko od zaraženih nije u potpunosti izliječen, s obzirom da su i prva dva oboljela iz Labina još uvijek pozitivni na virus iako već deset dana nemaju nikakve simptome. Iz Stožera kažu kako je jutros uzeto 19 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus te su dostavljeni zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.


WHO: 'Pandemija se ubrzava'

10:53 - S više od 1,8 milijarde ljudi u izolaciji, preko 16.500 umrlih i zdravstvenim sustavima nekoliko država na rubu sloma, pandemija Covida-19 nastavlja se ubrzavati i sijati paniku po svijetu. Pandemija se "ubrzava", no njezin hod može se izmijeniti, ocijenila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak pozivajući države da prijeđu "u napad" tako što će testirati sve slučajeve i u karantenu uvoditi sve osobe koje su s njima bile u bliskom kontaktu.


U BiH do sada 137 slučajeva zaraze koronavirusom

10:52 - Ukupan broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini danas prijepodne dosegnuo je brojku 137, nakon što je nekoliko novih slučajeva zabilježeno u različitim dijelovima zemlje. Posljednji slučaj identificiran je u Širokom Brijegu, gdje je zaraza potvrđena kod jedne starije žene. Pojedinačno je najveći broj slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 registriran na području Banje Luke, gdje su do sada oboljele 64 osobe.


Drugi slučaj zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

10:32 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije danas je potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o partneru žene iz Čazme koja se prva zarazila u županiji nakon što se vratila iz Turske te s partnerom samoinicijativno otišla u samoizolaciju. Spomenutoj oboljeloj ženi zaraza je potvrđena u nedjelju, a iz županijskog Stožera civilne zaštite tada su njezino i stupanje njezina partnera u samoizolaciju ocijenili kao primjer odgovornog ponašanja.

Image
Foto: Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Kako bi se zaustavilo širenje zaraze koronavirusom djelatnici obavljaju dezinfekciju pješačkih zona i autobusnih stajališta u centru Rijeke

Medicinskom osoblju u Francuskoj donirali čokolade u znak zahvalnosti

10:13 - U jeku borbe s koronavirusom vodeći proizvođači čokoladnih proizvoda, poput belgijskoga Pierrea Marcolinija i francuskog Jacquesa Genina odlučili su zdravstvenim radnicima pariških bolnica isporučiti velike zalihe čokolade i slastičarskih proizvoda u znak zahvalnosti za njihov požrtvovni rad, piše Le Monde. "Poslati im čokoladu i slastičarske proizvode možda i nije tako važno u ovom trenutku, no sigurno će ih obradovati", stoji u priopćenju tvrtke Pierre Marcolini.


Izdavači američkih listova pozvali Kinu da poništi odluku o protjerivanju novinara

10:09 - Izdavači triju vodećih američkih listova zatražili su u utorak u otvorenom pismu od Kine da poništi odluku o protjerivanju desetaka američkih novinara u jeku pandemije koronavirusa. Kina je 18. ožujka objavila da poništava novinarske akreditacije svim američkim novinarima u kineskim sjedištima triju novina koje su trebale vrijediti do kraja 2020.


Tajland će proglasiti izvanredno stanje

10:07 - Tajlandska vlada će proglasiti izvanredno stanje jer se koronavirus i dalje nastavlja širiti na stotine diljem zemlje. Premijer Prayuth Chan-ocha rekao je da će jednomjesečno izvanredno stanje stupiti na snagu u četvrtak. Ovaj će potez vladi dati dodatne ovlasti za provođenje zakona, no još uvijek nije jasno što bi to moglo biti. To dolazi nakon što je zemlja potvrdila 106 novih slučajeva koronavirusa i još tri smrtna slučaja. Ukupni broj potvrđenih slučajeva sada iznosi 827, s četiri smrtna slučaja, prenosi BBC.


‘Marshallov plan’ za obnovu Europe

9:58 - Španjolski premijer Pedro Sanchez zatražio je nešto poput Marshallova plana za obnovu Europe koji bi se financirao izdavanjem svojevrsnih korona-obveznica, piše u utorak Večernji list. Postojeća odluka o otkupu obveznica vrijednih 750 milijardi eura od strane Europske središnje banke nije dovoljna, navodi dnevnik.


23.000 radnika već traži državni minimalac

9:56 - Državni minimalac već traži 23.000 radnika, piše u utorak Jutarnji list, dodajući da se za Vladinu mjeru očuvanja radnih mjesta zbog šteta izazvanih koronavirusom prijavilo 5100 tvrtki. Radi se o Vladinoj mjeri za očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom (Covid-lg) narušena gospodarska aktivnost, u sklopu koje tvrtke mogu dobiti do 3250 kuna po radniku kojemu prijeti otkaz, navodi dnevnik.


Kontrola splitske policije usporila promet

9:54 - Splitska policija od sinoć je počela provoditi odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj, od Splita do Trogira postavila je tri punkta zbog čega su na cestama oko grada nastale gužve, pa građane moli za strpljenje. ​Policija je na sve prilaze Splitu postavila punktove, zaustavlja se doslovno svako vozilo, a primjerice samo od Trogira​​​ do Splita postoje tri punkta na kojima se zaustavljaju vozila​.


46 novi slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

9:00 - U 9 sati Nacionalni stožer civilne zaštite oglasio se glede potresa i epidemiološke slike u Hrvatskoj, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar zdravstva Vili Beroš na twitteru su građanima poručili da ostanu doma.

Ministar Božinović je rekao da imamo od jutros novi moment, a to je snijeg. Na početku je rekao da je snijeg pao ali nije vrijeme za snježne radosti, te je zamolio roditelje da odustanu od snježnih radosti. "Ostanite doma je glavna poruka". Što se tiče potresa, bio je u 20:49, od tada do jutra bilo je više manjih potresa.

Beroš je izvijestio da jutros imamo ukupno 361 bolesnika s koronavirusa. 46 više od jučer u 16 sati. "Ipak smo u ovom trenutku zadovoljni jer je manje od očekivanog", dodao je. Kod jednog bolesnika se kliničko stanje pogoršalo. 6 bolesnika je na respiratoru. 56 oboljelih su muškarci.

"Kada govorimo o prosječnoj dobi bolesnika, ona je 49,05 godina, 56 posto oboljelih su muškarci, a 44 žene. U dobnoj skupini od 60 do 70 godina imamo 12,7 oboljelih, odnosno od 70 do 80 godina 6,1 oboljelih. To su dobri rezultati, možemo i moramo bolje"

Božinović je rekao da se provodi odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta. Dozvole se trebaju zatražiti online, kaže Božinović.

Alemka Markotić je rekla: "Ja se nadam, imamo izvrstan tim, da ćemo i ovih šest a i sve one koji ubuduće završe na respiratoru, pomoći im. Ukupno je kod nas u bolnici 39 bolesnika. Molim sve građane još jednom da se pridržavaju svih mjera."

"Hladnoća i snijeg su nas vratili u zatvorene prostore. Zbog mjera o oganičavanju kretanja ljudi su se također vratili u zatvorene prostore. Od iznimne je važnosti držati se vih higijenskih preporuka - znači pranje ruku, i dezinfekcija stvari koje smo mogli onečistiti kupljenim stvarima", rekao je Capak. U Zagrebu je ukupno 163 potvrđenih. Međimurska županija ima prvi slučaj.

"Idemo prema tome da ljudi što manje izlaze", rekao je Božinović i zamolio sve da se prestanu reklamirati akcije koje nemaju veze s prehrambenim proizvodima. "Ovo nije vrijeme za reklamiranje televizora i sl.", dodao je. Što se tiče teretnog prometa i opskrbe kaže da sve funkcionira. Promet ide i nema opasnosti od širenja koronavirusa u tom poslu jer je sve pod nadzorom policije koja dobro surađuje s policijom susjednih zemalja, rekao je.

"Obične platnene, pamučne maske imaju više psihološko značenje". Kod koronavirusa, troslojna kirurška maska, dokazano kod dugotrajne upotrebe virus može prijeći. Stoga savjetuju za korištenje kod bolesnih osoba. Kod zdravih ljudi nema smisla tražiti da nose maske kod ulaska u trgovine. "Nismo dali preporuke za korištenje maski kod zdravih ljudi", rekao je epidemiolog Krunoslav Capak.

Misli da su na vrijeme uveli sve strože mjere ovisno o situaciji sa širenjem koronavirusa. 5-6 dana je srednje vrijeme inkubacije koronavirusa, kaže Capak. 1290 kontakata imaju dokazanih bolesnika koje prate.

"Sumamed je izvrstan lijek, djeluje na bakterije i djeluje na imunološki sustav, pa u određenim stanjima upalnih stanja može smirivati upalu", rekla je Markotić i dodala da treba ozbiljno razmisliti hoće li ga se koristiti za liječenje koronavirusa s obzirom da nema još dovoljno informacija o tome što koronavirus radi na imunološki sustav. "Još uvijek nije do kraja jasno da se zna je li ovaj virus kreće s jakom upalom ili prvo kreće s nekakvom vrstom supresije na imunološki sustav."

Većina pacijenata na respiratoru su srednje dobi, tj. populacija koja je odlazila izvan Hrvatske na putovanje, te stariji, kaže Markotić.

Zašto ne nose maske? "Ovih dana smo se dosta kretali, ja osobno sam imala jaku alergiju, s obzirom gdje se krećem trebam raščistiti je li riječ o simptomima koronavirusa", rekla je Markotić

Božinović je rekao da je više od 3000 i nešto dojava kršenja samoizolacije, skoro 1000 je utvrđeno mjera kršenja samoizolacije. Upozorio je da se neće zaboraviti kako se tko ponašao u ovom razdoblju.


Velike gužve na ulazu u Split

8:56 - Danas ujutro na ulazu u Split počele su se stvarati velike gužve, posebice iz smjera Solina, u rotoru na Bilicama. Ni iz smjera Omiša prema Splitu, nije ništa bolje, javlja Dalmacija Danas. Na svim prilazima policija zaustavlja svako vozilo, bez iznimke, i provjera imaju li svi odgovarajuće propusnice za ulaz i izlaz iz grada.


Pevex poziva kupce da kupuju online ili telefonski

8:52 - Trgovački lanac Pevex pozvao je danas kupce da kupuju iz svojih domova - online ili telefonski. Kupce pritom upućuju na svoju internet trgovinu pevex.hr i besplatne usluge Click & Collect. Uz to, ističu, svi kupci imaju mogućnost kupnje na daljinu na još dva načina - telefonom i e-poštom.


Pad proizvodnje u Japanu

8:39 - Japanski sektor usluga se u ožujku smanjio najbržim tempom, a tvornička aktivnost najbrže u zadnjih desetak godina, pokazalo je novo poslovno istraživanje. Usporavanje proizvodnje i usluga povećava rizik od naglog pada u trećoj najvećoj svjetskoj ekonomiji jer pandemija koronavirusa paralizira poslovanje i potrošačke aktivnosti.

"Ako bi se epidemija ubrzala, ekonomska šteta mogla bi daleko premašiti ono što smo vidjeli do sada, posebno ako se odgode Olimpijske igre", rekao je Joe Hayes, ekonomist IHS Markita, prenosi BBC.


Božinović s policijom nadzire provođenje mjere zabrane napuštanja prebivališta

8:29 - Od jutra ministar unutarnjih poslova Davor Božinović s policijskim službenicima nadzire provedbu odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka koju je Nacionalni Stožer civilne zaštite donio radi smanjenja mogućnosti širenja zaraze koronavirusom.

Policijski službenici su danas na području cijele Policijske uprave ličko-senjske započeli s nadziranjem provedbe Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka koju je Stožer civilne zaštite RH donio u cilju smanjenja mogućnosti širenja zaraze virusom COVID-19. Obveza je građana da se Odluke dosljedno pridržavaju. Odluka je donesena kako bi se dnevne migracije svele na najmanju mjeru, time utjecalo na smanjenje mogućnosti širenja zaraze, uz stvaranje mogućnosti da sve službe i djelatnosti nužne za pravilno i normalno funkcioniranje života, nastave svoj rad.


MMF očekuje globalnu recesiju

8.26 - Lideri 20 najvećih svjetskih ekonomija, kritizirani zbog spore reakcije na globalnu krizu, održat će u četvrtak videokonferenciju o pandemiji koronavirusa, otkrilo je više izvora za Reuters. Ministri financija skupine G20 i središnji bankari dogovorili su u ponedjeljak na videokonferenciji donošenje "akcijskog plana" za pandemiju. Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će kriza koronavirusa izazvati globalnu recesiju.


Par desetaka novih pozitivnih u Hrvatskoj?

8:21 - Voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić, gostovao je u HRT-ovoj emisiji "U mreži prvog" rekavši kako jutros očekuju nekoliko desetaka novih pozitivnih na koronavirus. "Očekujem par desetaka novih pozitivnih tijekom jutra", rekao je Kaić.

"Na broj novooboljelih jako utječu mjere koje se provode. One mogu značajno smanjiti broj novooboljelih, ali teško je reći u kojoj se mjeri one provode disciplinirano i koliko se građani odgovorno drže istih pa u konačnici i u kojoj se mjeri može računati da će one smanjiti broj novooboljelih", rekao je Kaić.


Talijanski liječnici su 'na kraju snaga

7:54 - Talijanski liječnici su "na kraju snaga" i sami obolijevaju u borbi s koronavirusom. U talijanskoj bolnici Oglio Po, 25 od 90 liječnika zaraženo je koronavirusom, što povećava pritisak na zdravstveni sustav koji je ionako preopterećen pandemijom koronavirusa. Jednako je i u drugim bolnicama, među obiteljskim liječnicima i u domovima umirovljenika, a problem je pogoršalo to što nisu imali dovoljno zaštitnih maski i rukavica kada je prije mjesec dana zaraza otkrivena. Opširnije.


Mađari kupuju oružje u strahu od nasilja zbog pandemije

7:44 - U zadnjih nekoliko tjedana Mađari se nastoje sve više naoružati radi zaštite, plašeći se mogućeg kaosa ako se pojave ozbiljne nestašice zbog pandemije koronavirusa. Kontrole oružja stroge su u istočnoj Europi kao i na ostatku kontinenta, ali potražnja za malokalibarskim oružjem uslijed rastuće tjeskobe zbog koronavirusa porasla je drugdje u regiji. Opširnije.

Image
Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Rad od kuće potaknuo rast potražnje za tehnološkom opremom

7:15 - U nastojanjima da se zaustavi širenja koronavirusa u svijetu, sve više zaposlenika radi od kuće, pa raste potražnja za prijenosnim računalima i mrežnom periferijom, kao i komponentama duž lanca opskrbe, poput čipova, dok kompanije žure stvoriti virtualne urede.


Pokrajina Hubei ukida putna ograničenja za sve, osim Wuhana

7:13 - Zdravstvena komisija kineske pokrajine Hubei u utorak je objavila da će ukinuti sva putna ograničenja vezana za dolaske i odlaske u pokrajinu počevši od srijede, 25. ožujka, s iznimkom glavnog pokrajinskog grada Wuhana, koji je bio izvorište pandemije koronavirusa. Za Wuhan će sva ograničenja vrijediti do 8. travnja, kad će biti ukinuta zabrana odlaska iz grada pod uvjetom da su ljudi proglašeni zdravima, stoji u priopćenju komisije. Wuhan je u izolaciji još od 23. siječnja.


Trump najavljuje da će 'Amerika uskoro biti otvorena za poslovanje'

7:12 - Američki predsjednik Donald Trump najavio je ublažavanje restriktivnih mjera nakon isteka 15-dnevnog razdoblja nametnute izolacije, rekavši trijekom konferencije za medije u Bijeloj kući da će "Amerika uskoro ponovno biti otvorena za poslovanje".

Image
Foto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

United States President Donald Trump makes remarks as he participates in a news briefing by members of the Coronavirus Task Force in the Brady Press Briefing Room at the White House Coronavirus press briefing, Washington DC, USA - 23 Mar 2020, Image: 508961312, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Američka ekonomija pati zbog restriktvnih mjera koje su uvedene kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa. Pandemijom je najteže pogođeno područje savezne države New York u kojoj se nalazi oko polovica svih oboljelih od COVID-19 na američkom tlu.


Prekinuta i australska nogometna liga

7:11 - Jedna od posljednjih nogometnih liga koja je odolijevala pandemiji koronavirusa, australska A-liga, u utorak je prekinula natjecanje.


Slovenska Vlada pripremila paket mjera za ublažavanje posljedica pandemije

7:10 - Pet i pol sati zasjedali su članovi slovenske Vlade kako bi osmislili zakonski paket mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, koji bi prema najavama trebao biti vrijedan barem tri milijarde eura, objavila je nacionalna tiskovna agencija STA. Prema predviđanjima vrijednost paketa neće biti manja od tri milijarde eura.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo