Sakoman za RTL / 'U Hrvatskoj još nisu postavljena sva pravila, no pacijenti već sutra u Sloveniji mogu kupiti lijek s THC-om'

Gost RTL Direkta bio je član povjerenstva koje je odobrilo upotrebu marihuane u medicinske svrhe dr. Slavko Sakoman

14.10.2015.
22:37
VOYO logo

Od četvrtka, 15. listopada, u Hrvatskoj će se moći koristiti indijska konoplja u medicinske svrhe jer stupa na snagu pravilnik Ministarstva zdravlja kojima se dopušta njezino korištenje za oboljele od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Gost RTL Direkta bio je član povjerenstva koje je odobrilo upotrebu marihuane u medicinske svrhe dr. Slavko Sakoman

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Sakoman, da odmah razjasnimo najvažnije, hoće li bolesnici sutra u ljekarnama moći kupiti pripravke od marihuane?

"Nažalost, ne. Tek su se stvorili preduvjeti da se stvore neke izvanredne smjernice, da se odrede stručni timovi kada je riječ o liječnicima određenih specijalizacija, a onda se trebaju naći i oni koji bi se bavili uvozom svih lijekova i koji se razumiju u zdravstvenu birokraciju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će taj cijeli navedeni proces trajati?

"Pa to može trajati tjednima i mjesecima. Ono što je sigurno dobro za neke jest da će kod nekih indikacija kod kojih nema vremena za čekanje biti omogućeno da uz recepte nabave potrebne lijekove koji bi bili napisani ovdje, u Sloveniji ili u nekim drugim državama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo li otići u Sloveniju u apoteku i bez straha od sankcija uvesti taj pripravak i koristiti ga?

"Da, možete otići tamo i legalno s receptom uzeti lijek koji u sebi sadrži THC, upravo onu adiktivnu tvar zbog koje je marihuana bila na listi kontroliranih tvari." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kojem obliku će se ti pripravci koristiti, sad na crnom tržištu možete naći tablete, paste, kapi?

"To najčešće nalazimo u obliku ulja. No liječnici će i kod ovog, kao i kod svih drugih lijekova, htjeti da se ono proizvodi u određenom obliku, standardizirano." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijenti imaju velika očekivanja, koliko su ona opravdana, gdje i kako ti pripravci mogu pomoći?

"Vi ste spomenuli već određene indikacije. Sigurno je i najčešće korištena kod multiple skleroze, bolesti koja stvara grčeve u mišićima, mnogim ljudima je to pomoglo jer su bili pokretniji i mobilniji. U najgorem slučaju barem su ponavljanja bolesti i bolnih epizoda bili manji. Zatim kod raznih terapija protiv boli, primjerice prije uzimanja morfija, dakle kod ublažavanja posljedica simptoma i boli."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuli smo da će ti lijekovi biti prilično skupi. Da li isti efekt postiže pušenjem kanabisa s obzirom na cijenu, mislim da je jeftinije kupiti na crnom tržištu pet grama što je cca 300 kn? 

"Pa problem je u tome što nikad ne znate kolika je koncentracija najbitnijeg sastojka THC-a u tvari. Pušač svakako osjeti THC, što je psihoaktivna tvar, međutim ljekovit je i CBD ili kanabidiol koji nije psihoaktivan, tako da osoba koja to konzumira ne može osjetiti djelovanje i ograničiti doziranje istoga, tj. odrediti koliko mu treba." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz nekog suludog birokratskog razloga još uvijek je zabranjeno korištenje stabljike industrijske konoplje u industrijske svrhe premda je dozvoljeno njeno korištenje u prehrambene svrhe, riječ je o stabljici konoplje, kada će se to riješiti? 

"Nažalost, u suvremenom svijetu birokracija je ogroman teret i često opstruktor nekih stvari koje bi po zdravom razumu trebale biti dozvoljene. U mojem djetinstvu u Slavoniji su svi imali strojeve od konoplje kojima su radili tkaninu i užad i to je bilo sve potpuno normalno. Odjednom su se bez ikakve logike nametnula pravila koja i dan danas nikome nemaju smisla."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo