U Hrvatskoj godišnje umire više djece nego u Sloveniji

U medicinskom časopisu Lancet objavljeno je istraživanje o zemaljama koje bilježe najveću smrtnost djece mlađe od pet godina.

12.5.2010.
16:30
VOYO logo

U Velikoj Britaniji 2008. godine umrlo je 4324 djece, što ju je dovelo na sam vrh europske ljestvice u ovoj nimalo privlačnoj kategoriji. U Njemačkoj, gdje živi 82 milijuna stanovnika, bilo je 2943 smrti djece do pet godina starosti, dok je u Turskoj, koja broji 73 milijuna stanovnika, umrlo gotovo 30.000 djece do pet godina starosti.

Zanimljivo je da je više od polovice djece umrlo unutar prvog mjeseca života, pa je time i potvrđeno mišljenje stručnjaka da su se mnoge smrti mogle spriječiti. Kao važnu činjenicu napominju i sve veći problem prekomjerne tjelesne težine žena koja stvara probleme kao što su prijevremeni porođaji, komplikacije s disanjem i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, dvije trećine od 8,8 milijuna smrti, koliko ih je bilo u svijetu u 2008. godini, uzrokovale su infekcijske bolesti, piše Večernji list.

Što se tiče Hrvatske, po broju umrle djece nalazimo se na dnu ljestvice, ali i dalje zabrinjava brojka od 233 umrle djece u 2008. godini. Za usporedbu sa zemljama u regiji, u Srbiji je umrlo 889 djece, slijedi Mađarska sa 675 zabilježenih smrtnih slučajeva, Bosna i Hercegovina sa 482 te Makedonija sa 250. Samo Crna Gora i Slovenija imaju manju zabilježenu smrtnost, sa 65 odnosno 59 zabilježenih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porazne su to brojke ako znamo da za razliku od zemalja Trećega svijeta živimo u suvremenom svijetu koji nam nudi bolje uvjete za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo