U HRVATSKIM LJEKARNAMA ZAVLADALA NESTAŠICA LIJEKOVA? / 'Ako se situacija nastavi moguće je da pacijenti neće moći nabaviti neke lijekove'

Image
Foto: screenshot Dnevnik.hr

Nisu maske jedino što fali u ljekarnama diljem Hrvatske jer je došlo i do nestašice ljekova

7.3.2020.
15:24
screenshot Dnevnik.hr
VOYO logo

Koronavirus poremetio je svakodnevicu ljudi, a unazad nekoliko tjedana ljudi su "opelješili" ljekarne u potrazi za medicinskim maskama. No, nisu maske jedino što fali u ljekarnama diljem Hrvatske. Kako javlja Dnevnik.hr, u Osijeku nema jednog lijeka za Parkinsonovu bolest, dok u metropoli pacijentica nije mogla dobiti propisani lijek za tlak. Tablete za smirenje nije mogla podići pacijentica s receptom pa se postavlja pitanje je li u pitanju trenutačna ili pak trajnija nestašica.

Image
Image

"Bilo je već par slučajeva kod mene pacijenata da su se vratili u ambulantu jer u ljekarnama nema nekog lijeka, onda damo drugog proizvođača isto svojstvo lijekova, a baš da dođe do toga da nema uopće nekog lijeka bilo kojeg proizvođača, terapija koja je kronična poput anti hipertnezitivne može se uvijek prilagoditi", kazala je za Dnevnik.hr liječnica obiteljske medicine dr. Iva Kljajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magistra farmacije Ines Granjaš rekla je u ljekarni u kojoj radi nema nestašice i da nemaju obavijesti veledrogerija da je defaktura na tržištu. Što se tiče lijekova, magistra naglašava da oni imaju zaliha barem za tri ili četiri mjeseca unaprijed.

Image
TRAŽENA ROBA U GRADU: /

Zbog koronavirusa u splitskim ljekarnama vlada nestašica zaštitnih maski, ali sve više ih je na licima ljudi

Image
TRAŽENA ROBA U GRADU: /

Zbog koronavirusa u splitskim ljekarnama vlada nestašica zaštitnih maski, ali sve više ih je na licima ljudi

U slučaju nestašice lijekova jedna od opcija je interventni uvoz

U slučaju da zaprijeti nestašica i zamjenskih lijekova tada bi prema Zakonu nadležno ministarstvo trebalo intervenirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se situacija nastavi moguće je da pacijenti u određenom momentu ne budu u mogućnosti nabaviti neke lijekove, no vjerujemo da će interventnim uvozom i drugim mjerama naših zdravstvenih institucija se osigurati sve što je potrebno“, kaže za Dnevnik.hr Josip Perić iz Hrvatske udruga za promicanje prava pacijenata.

Hrvatske veledrogerije smatraju da interventni uvoz neće biti potreban pa umiruju pacijente govoreći u priopćenju da "kontiuitetom poslovanja osiguravaju stabilni opskrbni lanac i svakodnevno obavljaju isporuku lijekova prema svim zdravstvenim ustanovama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska agencija za lijekove: 'Stabilnost opskrbe mogla bi biti ugrožena'

U Kini mnogi europski proizvođači nabavljaju sastojke za lijekove pa tako Francuska tamo nabavlja čak 40 posto sastojaka za proizvodnju lijekova. Da bi stabilnost opskrbe lijekovima mogla biti ugrožena, kažu u Europskoj agenciji za lijekove.

Image
Image

"Ova situacija u Kini ne znam kako će završiti. Farmaceutska proizvodnja je dugoročan proces tako da se u par tjedana kad nečega nema ili kad se ne proizvodi zbog virusa kao sad nužno ne utječe bitno na tržište lijekova. Ali naravno dugoročno ako se nastavi ova situacija to se može odraziti i na nestašicu", kaže predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, predsjednik Stožera civilne zaštite RH, Davor Božinović, poručuje da se ne očekuje nestašica lijekova. Za sada u Hrvatskoj ima dovoljno lijekova za kronične bolesti, ali pojava koronavirusa pokazala je koliko je svjetsko tržište lijekova ranjivo.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo