plenković skuplja potpise / U HDZ-u uvjereni da će do konzultacija u Uredu predsjednice imati dovoljno potpisa

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Za HDZ će svi potpisati, a vjerojatno i ostali sudionici u pregovorima. Mislim da tu neće biti problema i da ćemo imati stabilnu Vladu'

26.9.2016.
13:09
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Iz Ureda predsjednice potvrđeno je da će se konzultacije održati u srijedu, već od 12 sati. Pitanje koje se nameće je - hoće li Andrej Plenković već tada doći s najmanje 76 potpisa koji mu jamče saborsku većinu i otvoren put ka sastavljanju nove Vlade?

"O tome je još rano govoriti. Mi s našim partnerima, u prvom redu s Mostom, ali i s predstavnicima nacionalnih manjina, još uvijek razgovaramo. Bitno je da se sve napravi u ustavnim rokovima", rekao je Gordan Jandroković novinarima prije nove runde pregovora s Mostom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Milijan Brkić je uvjeren da će sve do konzultacija biti u redu.

"Plenković će do konzultacija sigurno imati dovoljno potpisa", kazao je Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brkić je komentirao i referendum u Republici Srpskoj.

"HDZ je osudio referendum, on neće sigurno pomoći BiH na putu do EU", rekao je. Na pitanje da komentira činjenicu da tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nije raspisao natječaj za glavnog ravnatelja policije, Brkić je rekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je pitanje za MUP, ali ne znam zašto nije raspisao, trebao je."

Zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović potvrdila je kako je potpis već dala Andreju Plenkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se skupljaju potpisi za Plenkovića novinarima je potvrdio i tehnički ministar turizma Anton Kliman. "Svakako, ono što moramo učiniti je definitivno da damo potporu predsjedniku Plenkoviću", kazao je Kliman novinarima nakon izlaska iz središnjice HDZ-a u kojoj je dao svoj potpis Plenkoviću za mandatara buduće Vlade.

Nije znao decidirano odgovoriti na upit hoće li HDZ prikupiti dovoljno potpisa do srijede, no smatra da će vjerojatno svoje potpise, osim HDZ-ovaca, dati i svi drugi sudionici u pregovorima - Most i nacionalne manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za HDZ će svi potpisati, a vjerojatno i ostali sudionici u pregovorima. Mislim da tu neće biti problema i da ćemo imati stabilnu Vladu jer je pred nama u iduće četiri godine izazovno vrijeme", rekao je Kliman.

Upitan vidi li se ponovno u novoj Vladi odgovorio je kako se "sada ne vidi nigdje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednica Delegacije Europskog parlamenta za BiH, HDZ-ova Dubravka Šuica rekla je, pda je referendum u Republici Srpskoj (RS) bio potpuno nepotreban i da se njime unosi dodatni nemir u BiH.

"Taj referendum je potpuno nepotreban i ishitren te obzirom na odluku Ustavnog suda BiH nije ga trebalo održati.  Time se unosi dodatni nemir u BiH u trenutku sada kada je ta zemlja na europskom putu", rekla je Šuica novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje jaču reakciju međunarodne zajednice, Visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, povjerenika za proširenje i susjedsku politiku Johannesa Hahna i Visokog predstavnika u BiH.

"To vodi prema neredu u BiH, mada smo svjesni da je sve to u funkciji lokalnih izbora", poručila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuica je najavila i da će BiH novoj vladi biti prvi vanjskopolitički prioritet, jer tamo žive Hrvati koji trebaju biti jednakopravni i konstitutivni narod u BiH i jer Hrvatska ima tisuću kilometara granice s tom zemljom.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo