statistika hok-a / U godinu dana otvoreno više od 8000 obrta, zaposlili su 10 tisuća ljudi

Image
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

U istom periodu pao je broja obrta u cehu trgovine (141 obrt manje ili 1,6%) te u cehu ribarstva, marikulture i poljodjelstva (6 obrta manje ili 0,2%)

24.8.2023.
9:33
Neva Zganec/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska obrtnička komora (HOK) objavila je statistiku o broju zaposlenih u obrtima, ali i o rastu istih. Govore kako je u odnosu na lani broj obrta porastao za 8,1 posto (8200 obrta više), a sukladno tome rastao je i broj zaposlenih u tom periodu. Naime, u godinu dana zaposleno je 10.000 ljudi u obrtima.

Što se tiče kategorizacije, HOK navodi kako je u srpnju, u odnosu na prošlu godinu rastao broj obrta ostvaren u uslužnom zanatstvu (6.512 obrta više ili 12,7%), prijevozu osoba i stvari (759 obrt više ili 9,1%), u cehu frizera, kozmetičara, njege tijela i fitnesa (704 obrta više ili 9,1%), proizvodnom zanatstvu (273 obrta više ili 3,2%) te ugostiteljstvu i turizmu (86 obrta više ili 0,7%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pula /

Još jedan grad proglasio sajamske dane: 'Želimo pomoći obrtnicima'

Image
pula /

Još jedan grad proglasio sajamske dane: 'Želimo pomoći obrtnicima'

S druge strane, u istom periodu pao je broja obrta u cehu trgovine (141 obrt manje ili 1,6%) te u cehu ribarstva, marikulture i poljodjelstva (6 obrta manje ili 0,2%).

"Obrtništvo je velika snaga i jedan od najvitalnijih dijelova hrvatskog gospodarstva, koji raste svakodnevno. Samo u posljednjih mjesec dana imamo 800 obrta više. Polako, ali sigurno jača svijest o brojnim prednostima odabira obrtničkih zanimanja kao životnog puta, a osobito veseli i porast interesa za upise u strukovne škole. Očekujemo nastavak pozitivnog trenda u obrtništvu, uz obavezu i odgovornost da nastavimo intenzivno raditi na unapređenju poslovnog okruženja za hrvatske obrtnike", rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, obrti u Hrvatskoj zapošljavaju ukupno 229.000 ljudi, a riječ je o gotovo 109 tisuća obrta, a isti je u pet godina veći za 28.000 obrta ili gotovo 35%, a udio zaposlenih u obrtima u ukupno zaposlenim osobama u RH u lipnju 2023. iznosio je 13,5%.

POGLEDAJTE VIDEO: Mali obrtnici u Mariji Bistrici zabrinuti za opstanak: 'Nama je jedini pravi rad nedjeljom'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo