Evo tko je za, tko protiv / U Francuskoj se sve glasnije traži obavezno cijepljenje za medicinare. A HZJZ? Čeka 'iskustva drugih zemalja'

Vlada zasad o tome ne razmišlja, računa na zdrav razum građana i javne apele. U nekim drugim zemljama odgovorni više ne žele čekati

11.7.2021.
18:45
VOYO logo

U Francuskoj su sve glasniji zahtjevi uglednih institucija koje od vlade traže da uvede obavezno cijepljenje, a i u Hrvatskoj mnogi zazivaju upravo takvo rješenje. Tko je u našoj zemlji ZA, a tko protiv takve opcije istražio je Goran Latković.

Red za cijepljenje ispred sportske dvorane u Križevcima. Prvi je put u tom gradu održano cijepljenje bez najave, liječnici su zadovoljni odazivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odaziv je izvanredan, jako smo zadovoljni time. Cijepimo s cjepivom Pfizer. Danas je bio javni poziv i u Đurđevcu, tamo smo očekivali nešto manji odaziv jer je manje mjesto, ali za da smo jako zadovoljni na javne pozive koje smo već imali dva u Koprivnici", kazala je Draženka Vadla, ravnateljica županijskog ZJZD-a.

Javnim pozivima i otvaranjem cijepljenja bez prethodne najave Vlada pokušava potaknuti građane da se cijepe. U Francuskoj pak imaju drukčije prijedloge. Francusko najviše zdravstveno savjetodavno tijelo predlaže obvezu cijeljenja za sve medicinske djelatnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok Nacionalna medicinska akademija traži obvezno cijepljenje za sve starije od 12 godina.

Ukoliko francuska Vlada to prihvati, moguće je da će i drugi slijediti taj primjer. Zato smo kontaktirali Hrvatski liječnički sindikat i pitali bi li se oni složili s obveznim cijepljenjem zdravstvenih djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod njih vlada veliko nepovjerenje i procijepljenost nije zadovoljavajuća.

"Moj osobni stav, moram naglasiti to nije službeni stav sindikata, mada sam uvjerena da da velika većina kolega tako misli kao i ja. Obveza cijepljenja za zdravstvene radnike je po meni jedna dobra odluka. Osim toga, ne samo što se tiče zdravstvenih radnika nego što se tiče cjelokupne populacije u Hrvatskoj", kazala je Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnička komora objavila je nedavno da je 87% liječnika u Hrvatskoj cijepljeno, a još će ih osam posto to učiniti čim izgubi imunitet ili kad dođu na red. A što s ostalima u javnim službama, primjerice prosvjetnim djelatnicima? Kod njih vlada veliko nepovjerenje i procjepljenost nije zadovoljavajuća. Evo i zašto.

Ana Tuškan, tajnica Sindikata učitelja, kazala je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako stvoriti povjerenje kod onih koji povjerenje već nemaju to je jedno vrlo teško pitanje. Osobito jer su građani izgubili povjerenje u Vladu i Stožer. Morat ćemo pričekati da vidimo koji su to planovi Vlade, ali za nikakve prisile i obvezatnost nismo."

"Mi smo sad u situaciji da kod velikog dijela građanstva pa onda i ljudi koji rade u javnim službama postoji jedno nepovjerenje prema odlukama Vlade i ovaj slab odaziv na cijepljenje je posljedica upravo toga", kazala je Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenih u školstvu Preporod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo poručuju da nisu za uvođenje obaveze, već za edukaciju i spontanu odluku građana. Ipak, nitko ne jamči da do toga neće doći.

"Obaveza je nekakav krajnji korak. Trebamo vidjeti iskustvo drugih zemalja. Među drugim zemljama članicama EU može se sad primijetiti da puno zemalja o tome diskutira", kazala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznajemo u uredu predsjednika Vlade, o obveznom cijepljenju se zasad ne razmišlja.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo