za 60 ih se još traga / U Europi svake dvije minute nestane jedno dijete: u Hrvatskoj ih je u 2015. nestalo čak 1981!

Image
Foto: Thinkstockphotos

Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokrenuo je projekt "116 000 pozivni broj za nestalu djecu" koje odobrila i EK

1.10.2016.
11:43
Thinkstockphotos
VOYO logo

U Europi svake dvije minute nestane jedno dijete. U Hrvatskoj je u 2015. godini iz državnih institucija i domova nestalo  nestalo 1981 dijete, a za njih 60 se još traga, piše Glas Slavonije.

"Prošle godine istraživali smo koliko djece bježi iz domova za djecu i mlade i zaključili da ih je čak 45 posto bježalo, no gotovo nitko od njih nije svjestan opasnosti. Svjedoci smo slučajeva kada su djeca i mladi žrtve trgovine ljudima, nasilno oteti, seksualno zlostavljani i ubijeni. Sjetimo se samo slučaja Antonije Bilić", kaže Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokrenuo je 2013. godine projekt pod nazivom "116 000 pozivni broj za nestalu djecu", kojim planiraju uspostaviti sustav sigurnosti i promovirati taj broj u javnosti.

"Na taj način pridružit ćemo se onim zemljama u svijetu koje imaju takav sustav da, kada nestane neko dijete, alarmiraju se svi mediji, željeznički i autobusni kolodvori, aerodromi, autoceste, kako bi svi građani krenuli u potragu za tim djetetom", pojašnjava Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt "116 000 pozivni broj za nestalu djecu" odobrila je Europska komisija, vrijedan je 186.000 eura, a glavni mu je cilj promovirati broj 116 000. Uz to, partneri na projektu radit će na prevenciji svih oblika nasilja i senzibilizirati javnost o ovom problemu. Nastavak ovog projekta bit će rješavanje problema djece migranata, o čemu Ramljak kaže: "U migrantskom valu dolazi čak 38 posto djece. Mnoga od njih su nestala ili su razdvojena od svojih obitelji. Pitanje je gdje su ta djeca."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo