'U EU / nećete dobiti posao na preporuku tate i strica'

Predsjednik Ivo Josipović u Zadru je u petak održao predavanje o Holokaustu učenicima gimnazije Juraj Baraković.

27.1.2012.
14:23
VOYO logo

Nakon predavanja učenici su predsjednika pitali kakva je budućnost mladih i obrazovanih ljudi u Europskoj uniji i hoće li se napokon u Hrvatskoj donijeti zakoni koji će štititi radnika i vrednovati znanje, obrazovanje i rad. Predsjednik im je rekao da je u Europskoj uniji jedno od važnijih načela sloboda rada u kojoj se priznaju kvalifikacija i obrazovanje.

"Svaka vaša diploma bit će priznata bez nostrifikacije, moći ćete se javiti za posao u bilo kojoj zemlji Europske unije i sigurno posao nećete dobiti po preporukama tate i strica, nego po svojim sposobnostima", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije htio svirati klavir

Odgovarajući na pitanje jednog učenika je li Europa rješenje za Hrvatsku, rekao je kako Europa nije odgovor na naše probleme, ali da nam Europa otvara mogućnosti i prilike.

"Svi koji su sumnjali, bili apatični i možda zbog toga nisu izašli na referendum, imali su pravo na to, ali ne mogu reći da nisu bili informirani, jer svatko tko se želio informirati mogao je to učiniti. Iako danas mnogi kažu da je slab odaziv na referendum rezultat apatije u društvu, ja kažem da se Hrvatska nije predala i da nije apatična. Moramo raditi na sebi i djelovati bilo kroz politiku, bilo kroz glazbu, bilo kroz prosvjetu", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamoljen od učenika da nešto odsvira na klaviru, predsjednik se ispričao da toliko radi da više ne stigne svirati i vježbati te da se ne želi sramotiti niti pred njima, niti pred kamerama. Učenici nisu propustili predsjednika upitati ni za prognozu ishoda rukometne utakmice između Hrvatske i Srbije.

"28:25, naravno za Hrvatsku, i u finalu igramo sa Španjolcima", prognozirao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neobično je igrati u jednoj ekipi, a loptu pucati prema svom golu'

S novinarima je Josipović pak komentirao između proračun, ali i Vladimiru Ferdeljijuotkaz koji je Vlada dala . "Priznat ćete da je neobično igrati u jednoj ekipi, a loptu pucati prema svom golu. Prema tome, Vladin je postupak razumljiv, ali to, naravno, ne sprečava nikoga da bude kritičan", kazao je predsjednik.

Ocijenio je i da prvi put zaista imamo smanjenje proračuna, ali da još čekamo mjere kompenzacije za građane koji su najugroženiji, jer je Hrvatska socijalna država. "Tek su počeli s poslom pa pričekajmo da vidimo što će biti konačni projekt", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Hrvatska i EU specijal-201012070191004-Proračun

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo