U EU / možemo i bez topničkih dnevnika

11.2.2010.
22:57
VOYO logo

"To je svojevrsni vjetar u leđa hrvatskoj vladi", rekla je premijerka Jadranka Kosor novinarima. Istaknula je da se radi o posljednjoj stepenici glede zatvaranja tog poglavlja.

Kosor je kazala kako je vjerovala da će se u konačnici prepoznati napori hrvatske vlade, posebice oko suradnje s Haškim sudom i borbe protiv korupcije, i dati rezultati. "To je dobra vijest za vladu i Hrvatsku. Kao što vidite, isplati se ustrajno i pošteno do kraja raditi posao i, naravno, ne posustajati", kazala je Kosor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je informacija svih informacija", nazvala je premijerka vijest prema kojoj Nizozemska Hrvatskoj upućuje poziv da dostavi svoje pregovaračko stajalište za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava.

Naime, skupina od pet zemalja - Nizozemska, Velika Britanija, Danska, Belgija i Finska - nisu dopuštale otvaranje toga poglavlja zbog primjedbi glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza da Hrvatska ne surađuje u potpunosti u vezi s dostavom topničkih dnevnika iz Oluje, ali prije desetak dana od blokade su odustale sve te zemlje osim Nizozemske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo unatoč blokadi radili svoj posao ustrajno i predano, nismo posustajali i zastajali", ustvrdila je Kosor. Također je kazala da ćemo "biti i svjedoci otvaranje dvaju poglavlja" koja je dogovorila sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

U Bruxellesu je nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen u nizozemskom parlamentu izjavio da njegova vlada pristaje da se Hrvatskoj uputi poziv da dostavi svoje pregovaračko stajalište za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava i da će to poglavlje moći biti otvoreno kada EU dogovori mjerila za zatvaranje toga poglavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar je rekao kako se slaže da se Hrvatskoj uputi poziv za dostavu pregovaračkog stajališta za poglavlje 23, a da bi se to poglavlje moglo otvoriti unutar EU-a se moraju dogovoriti mjerila za zatvaranje toga poglavlja. U tim mjerilima za zatvaranje Nizozemska želi jasne reference da Hrvatska mora dostaviti tražene dokumente i osigurati punu suradnju s Haškim sudom", rekao je za Hinu ministrov glasnogovornik Gijs Korevaar.

Riječ je o uobičajenom postupku u otvaranju pregovaračkih poglavlja. Kada se sve zemlje članice EU-a slože da se neko poglavlje može otvoriti onda se zemlji koja pregovara upućuje poziv da dostavi svoje pregovaračko stajalište. Nakon što zemlja kandidatkinja dostavi svoje pregovaračko stajalište, zemlje članice dogovaraju zajedničko pregovaračko stajalište u kojem definiraju uvjete za zatvaranje toga poglavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeća Međuvladina konferencija o pristupanju predviđena je sljedeći tjedan, 19. veljače i to je prekratki rok za izradu zajedničkog pregovaračkog stajališta EU-a i stoga će to poglavlje najvjerojatnije biti otvoreno u travnju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo