društvo odabranih /

U Dubrovniku u lipnju svjetski forenzičari, genetičari, znanstvenici Klinike Mayo i nobelovci

Image

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je da je to jedna od najjačih svjetskih znanstvenih konferencija koja snažno pridonosi hrvatskom turizmu, znanosti i medicini

10.2.2017.
21:59
VOYO logo

U Dubrovniku će se krajem lipnja održati svjetska znanstvena konferencija posvećena forenzici, antropološkoj genetici i individualiziranoj medicini koja će okupiti više od 500sudionika, među kojima znanstvenike iz Klinike Mayo i pet nobelovaca, najavljeno je u petak u Ministarstvu turizma.

Ministar turizma GariCappelli istaknuo je da je to jedna od najjačih svjetskih znanstvenih konferencija koja snažno pridonosi hrvatskom turizmu, znanosti i medicini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S konferencije će biti poslana poruka da je Hrvatska destinacija zdravlja i znanosti u koju se može doći tijekom cijele godine, ali i investirati i zapošljavati, kaže Cappelli.

Riječ je o 10. konferenciji forenzične i antropološke genetike s predavanjima Klinike Mayo o individualiziranoj medicini koju u dubrovačkom hotelu Palace od 19. do 24. lipnja uz Međunarodno društvo za primijenjene biološke znanosti (ISABS) organiziraju Klinika Mayo u partnerstvu s Američkom akademijom za forenzične znanosti, a čiji je predsjedavajući Odbora za međunarodne odnose, kao i predsjednik ISABS-a hrvatski znanstvenik Dragan Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je u petak s direktorom Glavnog ureda HTZ-a Ratomirom Ivičićem potpisao ugovor o suradnji u organizaciji tog, kako su kazali, iznimnog znanstvenog skupa na kojemu će osim vodećih svjetskih stručnjaka iz područja kliničke i molekularne medicine, forenzičke i antropološke genetike te drugih područja medicine, predavanja održati pet dobitnika Nobelove nagrade iz područja kemije i medicine, za što je Primorac kazao da je najveći skup nobelovaca dosad na jednom mjestu izvan Švedske.

"Bit će to prilika da se domaći znanstvenici, liječnici, forenzičari i drugi stručnjaci predstave sa svojim radovima i istraživanjima, razmjene iskustva s kolegama iz 40-ak zemalja te rasprave najnovije svjetske trendove iz tih područja koja sve više zaokupljaju znanost s obzirom na nova postignuća i otkrića, pogotovo u analizi genoma", rekao je Primorac.

Ističe da je to rijetka konferencija koju izvan SAD-a organizira Klinika Mayo, a podržavaju je i sudjeluju najjače svjetske znanstvene institucije.

Prilika za jačanje poslovnog i zdravstvenog turizma

Na konferenciji će prvi puta biti predstavljena analiza antropološko-genetske povijesti naroda te odaslana poruka o smjeru kretanja medicine u 21. stoljeću, što će uz predavanja nobelovaca sigurno odjeknuti u svijetu znanosti, ali i šire, te Hrvatsku pozicionirati kao zemlju znanja i mogućnosti za rad i istraživanje, uz već svjetski poznatu odličnu poziciju u turizmu, uvjeren je Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opisujući kako je bio "zapanjen veličinom i važnošću tog skupa kada mu ga je Primorac došao predstaviti", ministar Cappelli je istaknuo da će on pridonijeti dodanoj vrijednosti i jačem prepoznavanju Hrvatske kao destinacije poslovnog turizma, kojeg će uz zdravstveni ove godine znatno više promovirati te tijekom godine pri Glavnom uredu HTZ-a otvoriti kongresni ured.

"Ovakav skup nema cijenu. Sve što ćemo uložiti malo je u usporedbi s onim što dobivamo. Nastojat ćemo da takvih velikih skupova u Hrvatskoj bude sve više, jer to jača turizam, ali i investicije i prihode, koja moramo povećati", naglasio je Cappelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro očekuje izmjene zakona kojima će se omogućiti razvoj zdravstvenog turizma.

"Već sada imamo najavljenih oko 400 milijuna eura investicija u zdravstveni turizam koje čekaju korigiranje zakona, među kojima su investicije u hotele visoke kategorije koji imaju ugovore s klinikama, a i nama se u Ministarstvo javilo već 20-ak privatnih klinika iz klastera koji su za to zainteresirani", kazao je Cappelli.

Razgovori o letovima za New York

Zdravstveni turizam je prilika za jačanje cjelogodišnjeg turizma što nas potiče da ozbiljno razgovaramo o otvaranju cjelogodišnjih avio linija iz Hrvatske prema New Yorku, moguće iz Zagreba, Dubrovnika, pa i Splita", otkrio je Cappellli uz naznaku da je o tome razgovarao s Veleposlanstvom SAD-a, te da će razgovore nastaviti na ljeto kada planira posjet SAD-u.

Tada će se vidjeti koliko je američko tržište zainteresirano i što može ponuditi. Sve ide u smjeru prvih izravnih linija iduće godine, prvo sezonski, od svibnja i lipnja, a potom, ako se pokažu isplativima i cijele godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo