više od dva mjeseca na pučini / U Dubrovnik uplovio kruzer s više od 750 pomoraca: 'Zdravi smo, živi, sretni i napokon smo doma'

Na brodu je bilo 756 ljudi, među njima i šestero Hrvata. Nakon iskrcaja ne moraju biti u samoizolaciji

20.5.2020.
19:36
VOYO logo

Nakon više od dva mjeseca na pučini, 756 pomoraca iz 10-ak zemalja uplovilo je u dubrovačku luku odakle će kopnenim i zračnim linijama otputovati kući.

Zbog pandemije koronavirusa dio pomoraca na brodovima je ostao dulje od predviđenog, a dio ih je i prije kraja ugovora vraćen kući. Kruzerom Carnival Magic na kopno je stiglo i šestero Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovačka luka kruzerima je nekada bila nezaobilazna točka na turističkoj ruti, danas doslovno luka spasa za pomorce i osoblje s kruzera. Nakon više od dva mjeseca na moru bez mogućnosti iskrcaja, uplovili su u Gruž.

"Super! Ljudi, zdravi smo, živi i sretni i napokon smo doma, stvarno žurim na avion, neću stići", kazala je Ivona Pavletić iz Rijeke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je trajalo od 12.3. do danas, 2 i pol mjeseca nismo kročili na tlo. Je li vas iscrpilo sve? Je je", dodao je Hrvoje iz Varaždina. 

Na brodu je bilo 756 ljudi, među njima i šestero Hrvata. Nakon iskrcaja ne moraju biti u samoizolaciji, ali su dobili preporuke epidemiologa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Dubrovnika kruzer putuje u Atenu

"Da se paze idućih 14 dana u smislu monitoriranja svojih respiratornih simptoma i povišene temperature, da ne izlaze iz mjesta stanovanja osim nužnih izlazaka, a ako izlaze da nose maske, drže se nekakve distance", kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije . 

Prema Ukrajini i Rumunjskoj iz Dubrovnika će putovati avionima, a pomorci iz susjednih zemalja kući će autobusima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Super je sve samo što je dugo trajalo osim toga sve je bilo ok imali smo hranu, smeštaj dobre uvjete, samo su svi uplašeni zbog virusa", kazala je Julijana Krstić iz Srbije. 

"Ja sam na sredini ugovora, istekao mi ugovor zbog korone nadam se da ćemo se brzo vratiti", dodala je Sanja Sekoloska iz Makedonije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina kruzera, s kojih povratak kući čekaju hrvatski članovi posade, plovi na području Srednje i Sjeverne Amerike.

"S obzirom na početke i krajeve individualnih ugovora o radu smatramo i pretpostavljamo da se radi o brojci od 800 pomoraca, a ta brojka se iz dana u dan povećava", kaže predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotinjak njih u Dubrovnik će uploviti i za tjedan dana. 

"Naravno da je to na neki način bila naša obveza da ostanemo u kontaktu sa svim tim ljudima od kojih inače živimo i da im na ovaj način izađemo u susret i omogućimo povratak kućama", istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Dubrovnika kruzer čiji je kapacitet 3500 ljudi putuje u Atenu. A kruzeri s turistima u dubrovačku luku sigurno neće uploviti do polovine srpnja.  

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo