U Dubrovnik dolazi vlak na solarni pogon!?

1.10.2010.
14:52
VOYO logo

Nakon što se gradska uprava ljetos povoljno izrazila o projektu uvođenja vozila na električni pogon, solarni vlak s baterijama trajnosti 10 sati, ekološki prihvatljiva inovacija švicarsko-njemačke tvrtke BMF, predstavljen je u Dubrovniku.

Osobitost vlaka 'na sunčani pogon' u tomu je što prometuje na kotačima poput autobusa, pa ne traži posebnu infrastrukturu, električnu energiju dobiva iz solarnih ćelija i dopunjavanjem iz gradskog napajanja, a proizvodi svega 10 decibela buke, pojasnili su iz BMF-a za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik dubrovačkoga gradonačelnika Niko Šalja izaslanstvu tvrtke objasnio je kako prometno društvo Libertas tijekom turističke sezone preveze i do 40 tisuća putnika dnevno, što potvrđuje potrebu za poboljšanjima u javnom gradskom prijevozu.

Stoga će Grad predložiti švicarsko-njemačkoj tvrtki uvođenje najmanje jedne kompozicije solarnog vlaka na probni rok, bez troškova za gradski proračun, radi ispitivanja isplativosti u praktičnoj primjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz solarni vlak, gradske vlasti su sklone i elektrifikaciji voznog parka u Gradu, počevši od city bikea, kojim bi građani i turisti mogli jeftino unajmiti bicikl s električnim pogonom i voziti ga po gradu.

Gradonačelnik Andro Vlahušić potvrdio je kako se u Dubrovniku predviđa gradnja pet do 10 solarnih punionica, koje bi se koristile i kao parking za električna vozila. U planu je i dovođenje 20-ak električnih automobila za iznajmljivanje, kojima bi gospodario gradski koncesionar. Sva električna vozila imala bi besplatni parking na punionicama i mogućnost vožnje prometnim trakom za taksije, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201009200789006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo