KRITIKA NAKON OSKARA ZNANJA / 'U državi u kojoj se sve uprosječuje, uspješni učenici strše i smetaju'

Ured Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske dostavio je danas medijima priopćenje predsjednika Branimira Mihalinca o dodjeli Oskara znanja

1.7.2015.
10:01
VOYO logo

Ured Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske dostavio je danas medijima priopćenje predsjednika Branimira Mihalinca o dodjeli Oskara znanja koja se održala jučer u Zagrebu. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Jučer su podijeljeni Oskari znanja za učenike osnovnih i srednjih škola, pobjednike na državnim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJBOLJI HRVATSKI UČENICI /

U Zagrebu održana svečana dodjela Oskara znanja za 209 slavljenika

Image
NAJBOLJI HRVATSKI UČENICI /

U Zagrebu održana svečana dodjela Oskara znanja za 209 slavljenika

Sve je bilo puno novinara.

Ministru znanosti, obrazovanja i sporta Vedranu Mornaru, kao i ravnateljici Agencije za odgoj i obrazovanje bila su puna usta hvale za učenike i njihove mentore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila bi to gotovo idilična slika hrvatske budućnosti da iza kulisa ne skriva nešto sasvim suprotno.

Nije to samo prvotna odluka ministra i ravnateljice AZOO-a da  nema novaca za dodjelu priznanja, pa se dodjela prema tome nije niti trebala dogoditi. Tek nakon pritiska javnosti pronašlo se rješenje. Ministar i ravnateljica AZOO-a, bez imalo srama, slavodobitno su podijelili kipiće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je puno značajniji i ne može se sakriti ispod svjetla reflektora.

Bez obzira na dodijeljeni kipić Oskara, svaki od dobitnika ipak neće imati pravo izravnog upisa u srednje škole ili fakultete koje odaberu, iako su oni najbolji od najboljih u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Pravilnikom o elementima i kriterijima za odabir kandidata za upis u I. razred srednje škole, izravan upis u bilo koju srednju školu predviđen je samo za pobjednike natjecanja iz hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika. Za ostale državne prvake nije predviđen izravan upis, već samo nekoliko dodatnih bodova.

Tako primjerice, najbolji učenici, pobjednici natjecanja iz robotike s otoka Brača, neće imati pravo na izravan upis u srednju školu koju oni izaberu, ukoliko nemaju sve petice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su pojedini članovi radne skupine za izradu elemenata i kriterija za upise, među kojima i autor ovog teksta, zagovarali izravni upis u srednju školu za sve pobjednike državnih natjecanja iz znanja i športa, u ministarstvu nisu za to imali sluha. Jesu li se u MZOS-u uplašili prigovora ostalih 37.290 učenika i njihovih roditelja da se "protežiraju" najbolji od najboljih? Ili je to politika ove Vlade? A radi se o brojci od 150 do 200 pobjednika u odnosu na 37.290 učenika, koji će ove godine upisivati srednju školu.

Isključivo iz tog razloga čak ni najbolji informatičari na državnom natjecanju osnovnih škola: Ivan Jambrešić, Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežmah, Pavel  Kliska, Lovro Kalinovčić, Dominik Fistrić neće imati pravo izravnog upisa u srednju školu koju žele, ukoliko im se slučajno potkrala neka manja ocjena od petice iz ostalih predmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A možda samo treba slušati djecu. Kaže jedan od državnih prvaka: "Sve je to 1% talenta i 99% rada". Takva djeca bit će uspješna i najbolja u svemu čega se prihvate. Samo im treba dati priliku.

No, u državi u kojoj se sve uprosječuje, takvi strše i smetaju, pa i ne čudi takav stav ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebamo li našu budućnost "pokloniti" Europskoj Uniji i drugim zemljama?

Vrijeme je da javnost i na ovo reagira, te da se izvrši pritisak na vladajuće da najboljima doista daju pravu šansu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec, prof."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo