U ČETIRI UJUTRO DOBIVAJU POZIV I NA POSAO: / Pauza imaju jedino kada slete po gorivo

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavić

Sve hrvatske protupožarne zračne snage: kanaderi, air tractori i vojni helikopteri proteklih dana gase požare na cijeloj obali.

21.7.2015.
20:40
PIXSELL, Hrvoje Jelavić
VOYO logo

Natporučnik i pilot airtractora Denis Smajo na tri je požarišta na šibenskom području branio kuće od vatre, javlja RTL. Sada se sprema ponovno poletjeti:

'Malo pojedemo, palo popijemo pa natrag'

"Sve je zadimljeno, ima dalekovoda, a i ljudi su dolje. Moramo paziti gdje bacamo vodu da nekoga ne ozlijedimo. Kako vatra ide blizu kuća naravno da je adrenalin na visokom nivou", govori i dodaje: "U 4 ujutro sam dobio poziv, u 5 na posao i do navečer do 9 sam tu, cijelo vrijeme. A u kabini znam biti do 8 sati koliko je i dozvoljeno. Znači, malo pojedemo, malo popijemo koju kavu i opet u kabinu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bi mogli bez zrakoplovnih tehničara

Operativno dežurstvo Protupožarne eskadrile (PPE) u svakom trenutku zna gdje je koja posada: "Stižu nam prvenstveno zapovijedi gdje gori i koliko traže aviona, a onda, ovisno o dostupnosti, šaljemo posade", otkriva natporučnik Igor Mindoljević, dežurni časnik u PPE, prenosi RTL.

Osim pilota, golemu 'nevidljivu' ulogu imaju zrakoplovni tehničari koji brinu za ispravnost aviona i sigurnost posade. Tajna efikasnosti i moći 'žute eskadrile' jest dobra organizacija i ljudska požrtvovnost koja se ne može platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo