PRVI OTKAZI ZBOG COVID POTVRDA / Nisu se htjeli testirati ni cijepiti pa su dobili otkaz: 'Dobili su i upozorenje, ali nastavili su...'

Image
Foto: Borna Filić / PIXSELL

Logoped, psiholog, defektolog i jedan zaposlenik tehničkog osoblja u Centru za rehabilitaciju Stančić mjesec dana su odbijali testirati se i dobili su otkaze

2.11.2021.
16:05
Borna Filić / PIXSELL
VOYO logo

Četirima zaposlenicima Centra za rehabilitaciju Stančić kod Dugog Sela otkazan je ugovor o radu jer su odbili testiranje koje je uvjet za dolazak na posao u sustavu socijalne skrbi i zdravstva, piše Jutarnji list. Navodno je riječ o prvim otkazima vezanima uz odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite prema kojoj od 4. listopada svi zaposleni u zdravstvenim i socijalnim ustanovama pri dolasku na posao moraju predočiti digitalnu covid-potvrdu, kojom dokazuju da su cijepljeni ili preboljeli virus.

Image
'NEODGOVORNO PONAŠANJE' /

Aladrović o obaveznim covid-potvrdama: 'Ako se netko ne želi cijepiti ili testirati, redoviti otkaz ugovora o radu je jedna od opcija'

Image
'NEODGOVORNO PONAŠANJE' /

Aladrović o obaveznim covid-potvrdama: 'Ako se netko ne želi cijepiti ili testirati, redoviti otkaz ugovora o radu je jedna od opcija'

'Postupak je bolan i omalovažavajući'

Ako potvrdu nemaju, dužni su se testirati dva puta tjedno. No, logoped, psiholog, defektolog i jedan zaposlenik tehničkog osoblja u Centru za rehabilitaciju Stančić to su mjesec dana odbijali i, kako piše Jutarnji list, dobili otkaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju su, neposredno nakon objave teksta na Jutarnjem potvrdili i u Ministarstvu rada. Kažu kako je

"Što se tiče zaposlenika Centra za rehabilitaciju Stančić, četiri zaposlenika su odbijala postupiti sukladno Protokolu o provedbi Odluke Stožera civilne zaštite RH o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja svih zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi". Nisu se cijepili niti preboljeli koronu, a odbijali su testiranje. "Stoga je radnicima 8. listopada upućeno pisano upozorenje o kršenju obveza iz radnog odnosa. Budući da su radnici nastavili postupati protivno Odluci, pokrenut je postupak otkazivanja ugovora o radu uz savjetovanje s Radničkim vijećem, koje je dalo suglasnost na planirane otkaze. Radnicima je s današnjim danom redovito otkazan ugovor o radu zbog skrivljenog ponašanja, poštujući sve obveze iz radnog odnosa - kažu iz Ministarstva te dodaju da je uz navedeno, i jednoj zaposlenici Centra za socijalnu skrb u Vukovaru je na njezin zahtjev otkazan ugovor o radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovi otkazi su izuzetak u sustavu socijalne skrbi u kojem su zaposlenici od početka pandemije pokazali iznimno visoku raznu odgovornosti i profesionalnosti", zaključili su iz Ministarstva, piše Jutarnji.

Nema posla bez covid potvrde

Prije nekoliko dana jedan je aktivist na Facebooku objavio priču spomenutih četvero djelatnika koji su odbijali testiranje dvaput tjedno tvrdeći da je to bolno i omalovažavajuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Od 4. listopada zabranjen nam je ulazak na naša radna mjesta jer ne posjedujemo covid potvrdu. Napominjemo da smo uvijek bili testirani PCR testom prilikom povratka na posao, tj. nakon izbivanja nekoliko dana s posla. No od 4. listopada za nas je uvedeno testiranje dva puta tjedno BAT testom, na koje ne pristajemo. Ne pristajemo zato jer je sam postupak bolan, dehumanizirajući i omalovažavajući. Nekoliko kolegica je pretrpjelo ozlijede prilikom učestalih testiranja te sada imaju česte glavobolje i krvarenja iz nosa, što je prijavljeno liječnicima. Odgovorni smo i savjesni te na posao – znajući prirodu našeg posla i poteškoća korisnika – ne bismo niti dolazili bolesni'', kazali su.

Smatraju to kršenjem svojih ustavnih prava

Tvrde da cijelu situaciju s covid potvrdama smatraju apsurdnom i nezakonitom te kršenjem njihovih ustavnih prava, kao i Ugovora o radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne pristajemo zato što smatramo podjelu na cijepljene, necijepljene, sa i bez covid potvrde duboko segregirajućom i diskriminatornom. Koji je cilj covid potvrda? Prisila na cijepljenje, koje je navodno dobrovoljno? Tko nas je informirao o cjepivima? Tko je odgovoran za nuspojave cijepljenja? Nije odgovoran proizvođač, nije odgovorna država. A mi smo neodgovorni jer ne pristajemo na na netransparentnost i razvodnjavanje odgovornosti'

Ministar Beroš ovih dana najavljuje da će u nedostaku bolničkog osoblja raditi zaraženi liječnici, tzv. “asiptomatski bolesnici”. Svjedoci smo proboja virusa bez obzira na mjere koje se poduzimaju. Kada jednog dana popusti politički pritisak, tko će biti odgovoran za štetne, segregirajuće i diskriminirajuće odluke koje nam razaraju živote'', poručilo je četvero zaposlenika Centra za rehabilitaciju Stančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo