JOŽA MANOLIĆ I EKIPA / U čemu je tajna dugovječnosti? Novinarka potražila odgovor na vječno pitanje: 'I eto recepta za stotu...'

'Zato postoji balans - 40 posto genetika, a 60 posto okoliš determinira koliko ćemo dugo živjeti', objašnjava formulu dugovječnosti znanstvenik Dragan Primorac

23.3.2023.
7:56
VOYO logo

Bivši hrvatski političar i obavještajac te zvijezda mnogih memova, Josip Manolić, u srijedu je proslavio 103. rođendan. Tajna njegove dugovječnosti vječna je ovdašnja tema. A akademik Miroslav Radman ovih je dana izjavio da među stogodišnjacima ima i pušača i alkoholičara pa je teško reći što je zajedničko dugovječnim ljudima.

U Hrvatskoj su 244 stogodišnjaka. Jedna od članica 'kluba 100' je Ana Brčić koja će idućeg tjedna proslaviti 101. rođendan. U domu živi već 22 godine, svaki dan ustaje u 6 ujutro i posprema sobu, a do prije godinu dana je sama šetala gradom. Dvije sestre su joj doživjele 90, a brat 85 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'kažnjavao sam sebe' /

Joža Manolić slavi 103. rođendan! Preživio koronu, nadživio skoro pa svakoga: 'Trebao sam više uživati u životu'

Image
'kažnjavao sam sebe' /

Joža Manolić slavi 103. rođendan! Preživio koronu, nadživio skoro pa svakoga: 'Trebao sam više uživati u životu'

'Nisam mislila da ću doći u ove godine'

"Nikada nisam mislila da ću doći u ove godine, ma kakvi, nikada", kazala je za RTL Direkt.

Napominje da nikada nije pazila što jede, ali ne puši i ne pije alkohol. Tek ponekad jednu čašicu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Amaro. Kada jedem i kada mi nešto u želucu bude teško, metnem si u jednu malu čašicu, uzmem koricu kruha, umočim i s prvim zalogajem osjećam u želudcu da bu dobro", kaže stogodišnjakinja Ana.

Genetika 40 posto i okoliš 60 posto

Stogodišnji Franc Primožič planinari, prošlog tjedna bio je na Krvavcu. Ne viđamo često osobe koje su prešle stotu, ali u nekim dijelovima svijeta ima ih mnogo. Takozvane plave zone, mjesta s najvećom koncentracijom stogodišnjaka su Sardinija u Italiji, Ikarija u Grčkoj, Okinawa u Japanu, Nikoja u Kostarici i Loma Linda u Kaliforniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše okružje, ono što mi jedemo, kako se ponašamo, nemojmo zaboraviti pitanje stresa, koji je jedan od najvećih čimbenika i determinira naš endokrinološki i drugi status, ako hoćete i kardiovaskularni… iznimno su važni. I zato je napravljen balans, 40 posto genetika, a 60 posto okoliš determinira koliko ćemo dugo živjeti", objašnjava znanstvenik Dragan Primorac.

'Ne pijem, ne pušim, ali lažem'

Lagana mediteranska prehrana, tjelesna aktivnost, dovoljno spavanja - sve su to navike dugovječnih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja živim kako živim, bez nekakvih mjerila. Ne pijem, ne pušim, ali lažem. Ja lažem u stvari", kaže još uvijek aktivan glazbenik Stjepan Džimi Stanić, kojemu su 94 godine,

On svaki tjedan nastupa, vozi automobil, a za njegov dugi život, kaže, zaslužna je i supruga Barbara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radim sve točno ono kako bi svi ljudi trebali raditi. Da ujutro doručkuju i poljube ženu prije nego odu", poručuje Stanić.

I eto recepta za stotu - kruh u Amaru, plava riba i malo laganja o lošim navikama, kaže se u prilogu RTL-ovog Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo