revitalizacija grada / Istarske Buje godinama zjape zapuštene, no to bi se moglo promijeniti: Grad će omogućiti povoljne stanove za obitelji

Natječaji se prema planu otvaraju u studenom, a realizacija se očekuje unutar dvije do tri godine

12.8.2021.
7:00
VOYO logo

Dok mnogi domaći i strani turisti dobro poznaju razvikane istarske gradiće poput Motovuna, Grožnjana ili Bala, malo je tko posjetio čarobne Buje.

Iako ima i veći potencijal od spomenutih naselja, nebrušeni biser sjevera Istre godinama zjapi zapušten. No to bi se uskoro moglo promijeniti. Već ove jeseni grad počinje s programom revitalizacije koji će omogućiti povoljne stanove za četrdesetak obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KLIMATSKA OCJENA /

DHMZ: 'Na svim postajama temperatura zraka u srpnju je bila značajno viša od prosječne'. Evo gdje je bilo ekstremno toplo

Image
KLIMATSKA OCJENA /

DHMZ: 'Na svim postajama temperatura zraka u srpnju je bila značajno viša od prosječne'. Evo gdje je bilo ekstremno toplo

Povoljnija gradnja poticat će se na tri načina

Buje su čarobni gradić na sjeveru Istre koji nije doživio sudbinu susjednog Motovuna ili Grožnjana. Tamo nema poznatih festivala, šarmantnih konobica ni umjetničkih ateliera. RTL-ova ekipa tamo je slučajno srela jednog umjetnika. koji kaže kako, iako uživa u miru i tišini, dobro da grad malo oživi.

"Naravno da je to dobro za ovakvo mjesto za ovako mali gradić da se malo razvije da dođu nove obitelji s obzirom da nema tu puno ni djece", kazao je Samir Nurkić, glazbenik iz Zagreba.

U staroj jezgri bogatoj vrijednim kulturnim znamenitostima, turista gotovo da i nema. Oni koji ipak ovdje zađu, nemaju se pak gdje okrijepiti. Kažu, mjestu najviše nedostaje ljudi. "Mislim da bi to bila dobra ideja jer je jako prazno, a grad koji je poput muzeja nije toliko zanimljiv kao vitalan grad s kafićima, mladim obiteljima, ljudima", rekao je Andreas Steininger iz Austrije.

"Bilo bi jako dobro da se mladi dođu naseliti u Buje. Ja imam dva sina tako da bih voljela da ostanu u Bujama, da dobiju stanove, evo što je za svaku pohvalu našem gradonačelniku", objasnila je građanka Buja Anica Unukić Matičić.

U proteklih nekoliko godina u Bujama je otvoreno stotinjak novih radnih mjesta. Od novog trgovačkog centra i benzinske crpke do gospOdarske zone te luksuznih kampova i hotela poput ovog na tek pet kilometara od grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je svakako hvalevrijedna ideja i svakako gradonačelnik i cijeli tim rade na tome da se Buje revitalizira. Mi dajemo sa svoje strane jedan doprinos svemu tome i otvorili smo evo 45 radnih mjesta u sklopu hotela", poručio je direktor hotela Zoran Užar.


Povoljnija gradnja poticat će se na tri načina: povlaštenom kupnjom kuća u starogradskoj jezgri, gradnjom POS stanova i prodajom građevinskih parcela uz vrlo dobre uvjete. Ideja je da nekretnine budu dostupnije za dvije skupine građana.

"Mladi ljudi iz Buja koji nemaju stan i željeli bi riješiti vlastito stambeno pitanje i nova radna snaga koja je došla u Buje usred malo prije spomenutih investicija", objasnio je Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Buja.

Natječaji se prema planu otvaraju u studenom, a realizacija se očekuje unutar dvije do tri godine. Cijene nekretnina obuhvaćenih projektom trebale bi biti oko 40 % niže od tržišnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo