U BIBINJU UNIŠTILI UREĐAJ ZA BEŽIČNI INTERNET, MISLILI SU DA JE 5G: / Sami sebi rasturili wi-fi zbog teorije zavjere

Image
Foto: pixsell/ilustracija

Tijekom veljače izvedeni su radovi na postavljanju opreme u sklopu Wifi4EU projekta, koji se financira iz sredstava EU-a, a radi se o običnoj opremi za prijenos bežičnog internetskog signala

15.4.2020.
15:00
pixsell/ilustracija
VOYO logo

Čini se da teorijama zavjere u Hrvatskoj nema kraja. O tome svjedoči slučaj iz Bibinja gdje su zasad nepoznati počinitelji oštetili opremu za prijenos bežičnog internetskog signala, a velika je mogućnost kako su to učinili zato što su mislili kako je riječ o opremi za 5G mrežu, o kojoj posljednjih dana kruže razne teorije zavjera, pa tako i ona da je izolacija zbog koronavirusa povezana s postavljanjem opreme za 5G.

Oglasila se Općina

"Kako su se u mjestu pojavile informacije da je Općina Bibinje u tajnosti i po noći instalirala opremu za 5G signal dužni smo takve navode demantirati. To nije istina. Zapravo je nevjerojatno da u ovakvim trenucima netko plasira takve neistine informacije, laži u javnost. S obzirom na novonastalu situaciju, pandemije COVID-19, smatrali smo neprimjerenim, dok istovremeno svi trebaju ostati kod kuće kako bi sačuvali zdravlje, hvaliti se kako je implementirana oprema koja omogućava besplatni pristup internetu na frekventnim javnim površinama (vani)", piše u priopćenju objavljenom na stranicama Općine Bibinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored ovakvih neistina koje su se pojavile u javnosti, u ponedjeljak smo primili još jednu neugodnu informaciju. Prijavljeno je kako oprema postavljena na SC Crljenica je djelomično uništena. Kako je cijeli sistem spojen na mrežu, čim se dogodi neko oštećenje u realnom vremenu možemo vidjeti kvar. S obzirom na to da je i prostor Dječjeg vrtića i dvorišta pod videonadzorom ne sumnjamo kako će se krivac brzo otkriti. Projekt u vrijednosti 15.000 eura, koji u okviru inicijative financira Europska komisija putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF,) dodijeljen je Općini Bibinje koji se kao potpora iskoristio za instaliranje pristupnih točaka za Wi-Fi u središtima javnog života naše općine", navodi općina Bibinje u priopćenju.

Image
5G MREŽA POVEZANA SA ŠIRENJEM KORONAVIRUSA? /

'To je krajnja glupost, besmislica, najgora vrsta lažnih vijesti'

Image
5G MREŽA POVEZANA SA ŠIRENJEM KORONAVIRUSA? /

'To je krajnja glupost, besmislica, najgora vrsta lažnih vijesti'

Projekt financiran iz EU sredstava

Podsjetimo, tijekom veljače izvedeni su radovi na postavljanju opreme u sklopu Wifi4EU projekta, koji se financira iz sredstava EU-a, a radi se o običnoj opremi za prijenos bežičnog internetskog signala, kakvog velika većina mještana ima upravo u svome domu. Radovi su se izvodili u prijepodnevnim satima (instalacija opreme na Domu kulture, zgradi Općine), te jedan dan u poslijepodnevnim satima (instalacija opreme na SC Crljenica).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavljeno je i kako je oprema postavljena na SC Crljenica djelomično uništena, a kako je cijeli sistem spojen na mrežu, čim se dogodi neko oštećenje u realnom vremenu može se vidjeti kvar. S obzirom na to da je i prostor Dječjeg vrtića i dvorišta pod videonadzorom krivac bi se mogao vrlo brzo otkriti. Projekt u vrijednosti 15.000 eura financira Europska komisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike