'UBIJANJE JEDNOG GRADA' /

U Beogradu razvili transparent: 'Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru'

Aktivistkinje organizacije 'Žene u crnom' na podu su solju ispisali "Vukovar"

18.11.2018.
21:15
VOYO logo

Žene u crnom danas su u Beogradu izvele akciju pod nazivom "Vukovar - ubijanje jednog grada" u znak sjećanja na stradanje Vukovara. 

Aktivistkinje te organizacije na podu su solju ispisali "Vukovar" i zapalili svijeće. Razvili su i velike transparente s natpisom "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru" i "Odgovornost", kao i manji transparent na kojem je pisalo "Vukovar (1991-2018), JNA je držala pod opsadom Vukovar 87 dana, ubijeno je oko 25.000, a nesrpsko stanovništvo je protjerano. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovar je simbol barbarskog rušenja grada

Na tom transparentu je ispisano i da je "Na Ovčari ubijeno više od 200 bolesnih i ranjenih zarobljenika iz vukovarske bolnice, u urbicidu je razoren skoro čitav grad", a dodaje se i da je "kroz logore u Srbiji prošlo više tisuća zarobljenika i zarobljenica". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinatorica Žena u crnom Staša Zajović kazala je da je zločin u Vukovaru jedan od najvećih počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije, te da je "rušenje i ubijanje Vukovara postalo simbol za barbarsko rušenje gradova", piše Slobodna Europa

Ona je dodala da se zločin u Vukovaru ne nalazi u udžbenicima u Srbiji, a da su "osuđeni ratni zločinci poput Veselina Šljivančanina moralni i politički autoriteti sponzorirani od države" i "vrše reviziju sudski utvrđenih činjenica u Haagu i reviziju povijesnih događaja".

Kontinuitet nekažnjivosti u Srbiji

"To jako vrijeđa i ponižava žrtve i zapravo pokazuje kontinuitet nekažnjivosti u Srbiji koji se očituje i u činjenici da suđenje za zločin u Ovčari traje 15 godina traje bez pravomoćne presude, a zločin u Lovasu nad civilnim stanovništvom je 10 godina bez pravomoćne presude", rekla je Zajović i dodala da je "opstrukcija pravosudnih organa permanentna i vrlo zabrinjavajuća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi od onih koji su odgovorni za zločine u Vukovaru provode mirno svoje umirovljeničke dane, za konc-logore kojih u Srbiji ima na više lokacija i koji su trajali u kontinuitetu od listopada 1991. pa sve do prosinca 1992. godine. Za taj zločin i brojne zločine nad civilima nitko nije odgovarao", ocenila je Zajović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo