U AUTOŠKOLAMA SE VIŠE NEĆE SMJETI NITI KIHNUTI: /

No, neki bi zbog epidemioloških mjera mogli podići cijene

Image
Foto: PIXSELL

Dok se autoškole pripremaju za početak nastave sa striktnim epidemiološkim uputama, gospodarstvenici upozoravaju na velike gubitke koje je autoškolama prouzročilo mjesec i pol dana blokade rada

9.5.2020.
19:43
PIXSELL
VOYO logo

Epidemiolozi su dopustili ponovno otvaranje autoškola, polaganje vozačkih ispita, ali i održavanje satova vožnje. Dio instruktora je već danas dobio dozvolu za rad, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i preporuke za rad. Tako je uz obvezno nošenje maske, održavanje distance te dezinfekciju ruku, učionica i automobila, sugerirano da se kandidati i instruktori suzdrže od kihanja. Neke od tih mjera teško će biti provesti.

"Ova informacija da možemo početi s radom nas je malo zatekla, bilo bi korektno da smo dobili informaciju tjedan dana ranije da se možemo pripremiti. Kad kandidat nešto radi morati će postojati fizički kontakt jednostavno se ne može drugačije nekoga naučiti voziti. Mi smo preblizu i moramo razgovarati", komentirala je za RTLJosipa Poljak, instruktorica i suvlasnica autoškole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HZJZ OBJAVIO PREPORUKE ZA RAD AUTOŠKOLA: /

'Instruktor i kandidat trebaju se suzdržavati od kihanja...'

Image
HZJZ OBJAVIO PREPORUKE ZA RAD AUTOŠKOLA: /

'Instruktor i kandidat trebaju se suzdržavati od kihanja...'

Nema ni umjetnog disanja

HZJZ je preporučio da se na teorijskom dijelu nastave dezinficiraju ruke prije ulaska u učionice u kojima će smjeti biti najviše osam osoba i to na propisanom razmaku od 1,5 metra. Uz to, zabranjeno je jedenje i kihanje, a autoškole bi trebale osigurati dovoljno dezinficijensa, papirnatih ručnika te sredstava za čišćenje vozila. Od instruktora se traži i 15-minutno provjetravanje vozila između vožnji. Na vježbama prve pomoći nije preporučljivo pružati umjetno disanje.

"Ja ću probat to skupa riješiti što prije jer mi treba vozačka. Ostalo mi 25 sati; je da sam sad imao neku pauzu, pa ću par sati pojesti na vraćanje na staro, ali ne bojim se. Okej je", smatra polaznik autoškole Josip Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbrajanje gubitaka

Dok su kandidati početak nastave jedva dočekali, u autoškolama već zbrajaju gubitke. Polaganje vozačkog ispita u 353 autoškole u Hrvatskoj koje broje 1600 instruktora kreće se između pet i sedam tisuća kuna. Taj bi iznos uskoro mogao biti i veći.

"Svaka autoškola samostalno donosi cjenik autoškole. Nemam pravo govoriti o cijenama. Problem što nema praktičnog mehanizma protiv damping cijena", rekao je Denis Ožegović, predsjednik Udruženja autoškola Hrvatske gospodarske komore i dodao kako je mjesec i pol dana stajanja autoškolama prouzročilo štetu.

"Moglo bi se izmjeriti negdje najmanje 45 milijuna kuna s očekivanim padom na godišnjoj razini od oko 30 posto", dodaje Ožegović. No, u autoškolama se nadaju u brz oporavak, jer se na njihovim listama godišnje skupi i do 45.000 polaznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo