U 38 škola plaćaju dva ravnatelja!

4.8.2010.
21:38
VOYO logo

Sudbina Mate Maršića, bivšeg ravnatelja Osnovne škole Šime Budinića iz Zadra koji će do mirovine primati punu ravnateljsku plaću iako neće raditi, nije usamljeni slučaj u hrvatskom školstvu, piše Slobodna Dalmacija.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u čak 30 osnovnih i osam srednjih škola u Hrvatskoj na plaći su trenutačno dva ravnatelja, što državu, prema nekim procjenama, košta između 15 i 20 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o takozvanim organizacijskim viškovima, odnosno izvanrednim troškovima uglavnom za plaće novog i starog ravnatelja u idućih 12 mjeseci, što zasigurno nije zanemariv iznos, pogotovo u kontekstu najavljenih mjera uštede iz Ministarstva obrazovanja.

Naime, uvođenjem novog pedagoškog standarda 143 osnovne škole izgubit će samostalnost i postati područne škole pripojene matičnim školama. Dio ravnatelja koji nisu prošli reizbor, poput Maršića, uvjereno je da krivnju za njihove smjene i time izazvane troškove snosi isključivo lokalna politika, koja izravno delegira većinu od devet članova školskih vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi to konkretno i dokazao, Maršić je nedavno Državnom odvjetništvu prijavio zadarskog pročelnika za školstvo Josu Nekića (HDZ), optuživši ga da je političkim utjecajem na školski odbor namjerno oštetio državni proračun za 600.000 kuna.

Toliko je, naime, procijenio troškove za njegovu plaću u idućih 12 mjeseci, za plaću novog ravnatelja te za plaću novog nastavnika koji je došao na mjesto novog ravnatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedniku Udruge ravnatelja osnovnih škola Hrvatske Nikici Mihaljeviću nije poznato zašto je toliko duplih ravnatelja u hrvatskim školama. Iako su do njega doprle informacije o 'političkoj smjeni' tri-četiri ravnatelja sa zadarskog područja, te po jednog u Splitu i Slavoniji, pretpostavlja da su glavni uzroci 'organizacijskih viškova' žalbe bivših ravnatelja na proceduru koju provode školski odbori.

''U svim tim slučajevima inspekcija treba izaći na teren i utvrditi stanje. Problem je što se političke silnice u školskim odborima lome preko leđa roditelja. Škola je ostavljena po strani, a politika donosi svoja rješenja. Političke se smjene događaju, poglavito u manjim sredinama, premda je teško to uvijek utvrditi'', kazao je Mihaljević za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo