SVE MANJE BEBA / U 2022. najmanje rođene djece u posljednjih 30 godina. U Slavoniji najteže...

Demografi poručuju - ovo je strateško pitanje i potrebne su ozbiljnije mjere

8.11.2022.
19:13
VOYO logo

Marta je na svijet stigla jučer, a mama ju je jedva dočekala.

"Ona je moje prvo dijete iako imam 40 godina i spadam u starije mame. Teško se danas odlučiti na dijete, plaće su niske, teže je osigurati osnovne  uvjete, a sve to je bitno za dolazak djeteta", poručuje majka Martina Dušak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se žene sve kasnije odlučuju na trudnoću potvrđuju liječnici. U ovoj bolnici broj poroda se posljednjih godina smanjio.

Voditeljica Odjela rađaone u KBC-u Sestre Milosrdnice, dr. sc. Vesna Gall kaže kako prvo dijete majke najčešće rađaju iznad 30-te, njih 30 posto. Imamo jedan trend pada broja poroda što zbog dobnih skupina, što zbog načina života, dužeg školovanja i sve kasnije ostvarenog dobrog financijskog statusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
manja religioznost /

Demografkinja o popisu: 'Najvažnija poruka je pad od 10 posto stanovnika. Sve manjine osim Roma...'

Image
manja religioznost /

Demografkinja o popisu: 'Najvažnija poruka je pad od 10 posto stanovnika. Sve manjine osim Roma...'

Situacija se može preslikati na cijelu državu. Prema podacima državnog zavoda za statistiku u prvih devet mjeseci ove godine rođeno je 25.729 beba, lani njih 36.508. Demografi upozoravaju ove godine moglo bi biti rođeno najmanje djece u povijesti.

"Vrlo vjerojatno će broj rođenih pasti ispod 35 tisuća, a broj umrlih mogao bi biti preko 60 tisuća. Nastavlja se ta silina prirodnog pada. To znači zatvaranje škola, manji broj učenika i manji broj razreda. Dakle, višak zaposlenih u sustavu obrazovanja", objašnjava demograf Stjepan Šterc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja imamo 54.755 učenika manje nego prije 10 godina, a ove godine u školu je krenulo 1 177 prvašića manje nego lani. U prosjeku u prvim razredima sjedi 13 učenika.

Ravnatelj OŠ Matije Petra Katančića u Valpovu, Dalibor Košutić ističe da su prošle godine prvi put u povijesti upisali smo samo dva prva razreda, ove godine tri, a svih godina prije situacija je bila bolja i redovito su upisivali po četiri razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demograf Stjepan Šterc poručuje da su potrebne ozbiljnije mjere koje će poticati roditeljstvo, povratak i zadržavanje mladih ljudi u Hrvatskoj.

Tvrdi, dječji doplatak mora biti na visini da osigurava mjesečnu egzistenciju, žene bi tijekom cijelog dopusta trebale imati punu plaću, a nezaposlene majke u tom razdoblju bi trebale imati prosječnu plaću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo