'U 16. stoljeću u kulama je bilo brdo liftova'

28.4.2014.
20:20
VOYO logo

"Kula Cipicco je klasičan primjer devastacije prostora i bespravne izgradnje", rekla je ministrica Mrak-Taritaš odgovarajući na pitanja novinara u Divuljama nakon današnjeg svečanog puštanja u rad kanalizacijskog sustava Kaštela-Trogir.

Po riječima ministrice Mrak-Taritaš investitor obnove kule Cipicco tu je kulu, "koja je zaštićeno kulturno dobro, samovoljno rekonstruirao, gradio bez dozvole i protivno svim pravilima struke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitor Ante Samardžić nedavno je izjavio kako je do sada u obnovu kule Cipicco investirano oko 12 miljuna eura te da on ne namjerava odustati od obnove unatoč tomu što je u tijeku rušenje obnovljenog objekta.

"Kad smo rušili, vidjeli smo da je investitor nekvalitetno gradio. Vidjelo se pri rušenju stropne ploče da u betonu nije bilo ni adekvatne armature, ali je bilo stiropora. Investitor se hvalio određenim skulpturama, da su specijalno klesane, ali ispostavilo se da su one od stiropora i pošpricane sprejevima“, ustvrdila je ministrica Mrak-Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritizirala je investitora i što je u obnovljenoj kuli Cipicco izgradio dizalo iako u 16. stoljeću, kada je izvorno građena ta renesansna kula nije bilo dizala. "Napravio je dizalo isto onakvo kakvo je bilo u 16. stoljeću", kada je bilo „brdo liftova“, kazala je.

Investitor Ante Samardžić ranije je izjavljivao kako obnovom želi kuli Cipicco vratiti izvorni oblik iz 1512. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo