izgubila sve / Tužila poslodavca zbog neisplate razlike u plaći, izgubila spor, a u presudi je ispalo da si je sama kriva

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSSELL

Iako nitko ne spori da je medicinska sestra doista imala pravo na povrat razlike, ona si je jednim potpisom navodno 'potpisala' da se odriče tog novca

27.11.2021.
9:26
Damir Spehar/PIXSSELL
VOYO logo

Općinski su sudovi ovih dana pretrpani presudama radnih sporova u kojima zaposlenici državnih i javnih službi dobivaju sporove za naknadu plaća zbog povećanja osnovice plaće za šest posto koje država nije ispoštivala nakon izlaska zemlje iz recesije 2009. godine. No, Općinski sud u Koprivnici ovih je dana donio presudu prema kojoj medicinskoj sestri Dom za starije i nemoćne u Koprivnici u kojem je bila zaposlena ne mora isplatiti traženu razliku u iznosu  4600 kuna, a medicinska sestra kao tužiteljica mora podmiriti i 1250 kuna troškova parničnog postupka, piše Podravski list.

Medicinska sestra protiv Doma za starije i nemoćne Koprivnica podnijela je tužbu 27. svibnja zbog isplate razlike plaće za razdoblje od svibnja 2016. do siječnja 2017. godine zato što joj je plaća po osnovici 5415 kuna obračunavana po osnovici 5108 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tužbi se pozvala na sporazum Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi prema kojem je dogovoreno povećanje osnovice plaće za šest posto od 2007. do 2009. godine, no ta je odluka u svibnju 2009. godine zbog recesije privremeno zamrznuta na razini iz 2008. godine na iznos 5108 kuna. Kako je država izašla iz recesije uvidom u izvadak Državnog zavoda za statistiku, a Vlada nije “odmrznula” svoju odluku o povećanju osnovice plaće, radnici su ostali zakinuti za razliku u plaći. I to je temelj svakog radnog spora koji se vodi na općinskim sudovima diljem Hrvatske, ne samo na koprivničkom sudu. No, iako nitko medicinskoj sestri ne spori razliku u plaći, pravnici Doma za starije i nemoćne u Koprivnici uspjeli su osporiti tužbeni zahtjev. Medicinska sestra zapravo je sama kriva što je ostala bez razlike plaće.

Image
šokantne razlike u plaćama /

Europarlamentarka Borzan: Žene odrade dva mjeseca u godini besplatno bez ikakvog razloga osim zato što su - žene

Image
šokantne razlike u plaćama /

Europarlamentarka Borzan: Žene odrade dva mjeseca u godini besplatno bez ikakvog razloga osim zato što su - žene

Kako se navodi u presudi, ona je 9. travnja prošle godine otišla u mirovinu i tada je s Domom za starije i nemoćne u Koprivnici kao svojim poslodavcem potpisala sporazum o prestanku ugovora o radu na neodređeno vrijeme. U tom sporazumu navedeno je kako “ugovorne strane” potpisivanjem utvrđuju da jedna prema drugoj nemaju nikakvih drugih potraživanja koja bi proizašla iz radnog odnosa zasnovanog ugovorom o radu kod poslodavca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nitko ne spori da je medicinska sestra doista, kao i svi drugi zaposlenici, imala pravo na povrat razlike, ona si je ovim potpisom “potpisala” da se odriče tog novca. Tako je zasad nepravomoćno zaključila sutkinja Marijana Jurenec. Uzalud se medicinska sestra koja je tužila starački dom pravdala kako je sporazum potpisan kod odlaska u mirovinu bio nesporazum te da ona nije znala da se odriče i toga na što je imala pravo dok je radila, a nije joj isplaćeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo