TUŽBA PROTIV ZLOGLASNE TVRTKE: / Radnici godišnje odrade po 180 prekovremenih sati koje im nitko ne plati!

Image

Zbog prekršaja iz Zakona o radu vukovarska ispostava Inspektorata rada podnijela je optužni prijedlog protiv tvrtke Boso iz Vinkovaca.

27.6.2016.
7:59
VOYO logo

Nakon što je emisija Provjereno Nove TV objavila da trgovačka tvrtka Boso iz Vinkovaca pod prijetnjom otkaza svoje zaposlenike prisiljava da od nevelike plaće 700 kuna potroše u trgovinama u kojima rade, na vidjelo izlazi još kršenja zakona u istom poduzeću vlasnika Bosiljka Stanića.

Jutarnji list piše da je zbog prekršaja iz Zakona o radu vukovarska ispostava Inspektorata rada podnijela optužni prijedlog protiv te tvrtke, a nakon provedenog nadzora rada po prijavi zaposlenice Ivanke Dujmić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekovremeni sati ni evidentirani ni plaćani

Kako je utvrdio Inspektorat, Dujmić i njezine dvije kolegice odrađivale su prekovremene sate koji im nisu bili plaćani, ali niti bilježeni u Evidenciji o radnom vremenu. Dujmić je podnijela prijavu protiv tvrtke Boso ne mogavši kako kaže, trpjeti "mobbing i pritiske kojima je bila konstantno izložena od poslodavca, odnosno nadređenih osoba" pa je završila na bolovanju na kojem je do dan-danas.

Zbog svega toga, ona i njezin muž javno su istupili te iznijeli niz kompromitirajućih detalja o radu te tvrtke i nevjerojatno ponižavajućem odnosu prema zaposlenicima kojih je čak 1200. Protiv vlasnika Bose, Stanića, podnijeli su i kaznenu prijavu slijedom koje je Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo postupak izvida, a Inspektorat rada utvrdio prekršaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAPAD NA VLADU: /

'Dok mladi i nezaposleni odlaze iz zemlje, oni uvoze jeftinu radnu snagu'

Image
NAPAD NA VLADU: /

'Dok mladi i nezaposleni odlaze iz zemlje, oni uvoze jeftinu radnu snagu'

Optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Vinkovcima

Njihov čin ohrabrio je još neke zaposlenice koje su kazale kako tjedno rade šest (umjesto zakonskih pet) dana po osam sati, iz čega proizlazi da im je "prekovremeni rad trajao dulje od 180 sati godišnje", a što je zakonski prekršaj.

Također, utvrđeno je da je Ivanka Dujmić “u razdoblju od 2. do 21. travnja radila prekovremeno dulje od 50 sati tjedno”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći utvrđeni prekršaj odnosi se na vođenje Evidencije o radnom vremenu gdje je stajalo da su radnice odrađivale 40 radnih sati tjedno, što se pokazalo neistinitim. Na kraju, četvrti je prekršaj u tome što "poslodavac djelatnicama nije obračunao prekovremene sate". Slijedom svega, protiv tvrtke Boso bit će podignut optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Vinkovcima.

Vlasnik pokušao preduhitriti inspekciju

A nakon što su Ivanka Dujmić i njezin suprug podnijeli prijavu, iz uprave tvrtke u sve je trgovine elektroničkom poštom stigao dopis u kojem je stajalo: "Tko ne zna kako treba reći radno vrijeme za inspekciju rada neka me zove, to jest reći ćete onako kako pišete u zakonskoj šihterici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, mail je stogao tri dana nakon što je 14. svibnja već obavljen inspektorski nadzor.

"Zadovoljni smo jer se pokazalo da smo bili u pravu i nadam se da na ovome neće stati te da će se istražiti kompletno poslovanje tvrtke i njen odnos prema zaposlenima", kazao je za Jutarnji Željko Dujmić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo