T / URIZAM U DALMACIJI UGROŽEN ZBOG EKOLOŠKIH INCIDENATA? U prelijepoj rijeci su se pojavile mrlje, ovo nije prvi put...

Image
Foto: Screenshot: RTL

Jake kiše i bujice zamutile su vodu u Zrmanji i ponovile problema zagađenja koji se iz godine u godinu događa zbog obustavljene sanacije bivše tvornice za preradu boksita Glinica

13.2.2020.
22:50
Screenshot: RTL
VOYO logo

Jaka kiša i bujice su nekoliko dana prije Božića ionako zamućenom rijekom Zrmanjom pronijele i mrlju iz spremnika tvornice za preradu boksita Glinica. Loše vrijeme i visok vodostaj odgađali su početak sanacije onečišćenja koje se nije po prvi put pojavilo na rijeci. Naime, nikad sanirani bazeni s lužinom iz Glinice prijetnja su za ekosustav, stočarstvo i turizam.

Prvi potez u borbi protiv zagađenja je košnja 5000 kvadrata onečišćenih obala Zrmanje. Naime, tršćak je na sebe privukao većinu onečišćenja, a njegovo uklanjanje će koštati 1.075.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kosi se trska, kosi se i nisko raslinje. Ono će nakon košnje biti odgovarajuće zbrinuto, propisano je da to bude termičkom obradom, odnosno spaljivanjem. Potrudit ćemo se da i ubuduće smanjimo štete po okoliš. Utvrđena je jedna vrulja koja donosi najviše onečišćenja znači tih nekih ugljikovodika naftnog porijekla", pojasnio je za RTL direktor Hrvatskih voda Zoran Đureković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sređivanje za turističku sezonu

Uklanjanje onečišćenog tršćaka potrajat će desetak dana. Nakon toga bi Zrmanja trebala biti čista i spremna za iduću turističku sezonu, pod uvjetom da ne dođe do novih onečišćenja.

"Od prestanka rada Tvornice Glinice je ostao mazut u dva rezervoara. Kako je to sanirano i tko je to radio, ja ne ulazim sada, ali evo, mi smo tu, ne želimo pod tepih probleme gurati, već smo tu, želimo ih rješavati i rješavamo ih", rekao je zadarski župan Božidar Longin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan sličan ekološki incident bacio bi mrlju na imidž Obrovca kao destinacije za uživanje u prirodi.

"Do sada su se te mrlje pojavljivale nažalost jedno pet do šest puta i u većem opsegu i sigurno to ne doprinosi turizmu", rekao je gradonačelnik Obrovca Ante Župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEKAD POPUT SMARAGDA, DANAS SMEĐA: /

Zrmanja je puna mazuta, otrova, fekalija i kancerogenih tvari, a Hrvatske vode 18 godina ne poduzimaju ništa

Image
NEKAD POPUT SMARAGDA, DANAS SMEĐA: /

Zrmanja je puna mazuta, otrova, fekalija i kancerogenih tvari, a Hrvatske vode 18 godina ne poduzimaju ništa

USKOK zaustavio sanaciju

I već spomenuti bazeni lužine predstavljaju ogroman problem. U njih je već ulupano stotinjak milijuna kuna. No, sanaciju je prekinuo USKOK, koji je našao dovoljno materijala za optužnicu zbog pronevjere. Tako je čitav projekt sanacije vraćen na početak.

"To je spor između Ministarstva, države dakle i tadašnjeg izvođača. Oni su u sporu i za sada ne može Ministarstvo požuriti u rješavanju tog problema dok traje spor", rekao je gradonačelnik Obrovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bazenima je ostalo više od 25.000 kubika lužine, koju sada bura raznosi po okolišu i kanjonu Zrmanje.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo