MJEŠTANI TRAŽE ZAOBILAZNICU /

Tuga u Karlovcu nakon smrti dječaka: 'Djeca su nam u teškom stanju, plaču, treba ima pomoć'

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Godinama traže zaobilaznicu kako im državna cesta ne bi prolazila kroz mjesto

13.10.2018.
20:38
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
VOYO logo

Još jedna svijeća pali se za prerano ugašeni mladi život.

"Poznajem roditelje. Nema riječi koje bi mogle izraziti bol i tugu koji oni sada osjećaju, kaže Dubravka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je neopisivo, i meni idu suze, to mi je susjed, to mi je dijete koje je trebalo živjeti...ne mogu, ne mogu", kaže Dubravko, susjed stradalog dječaka.

Kamion je naletio na dječaka na pješačkom prijelazu nekoliko stotina metara od škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidio sam kad je šleper stao, dijete ispod, biciklo ispred", prepričava Mile.

"Djeca su nam u teškom stanju, jučer su izlazila iz škole plačući, blijeda i njima sada treba velika pomoć, a i nama roditeljima", kaže Ivana Pregelj, predsjednica roditelja OŠ Turanj.

Ovo je treće dijete mlađe od 13 godina koje je ove godine poginulo u prometu. Drugo vozeći bicikl.

A ova tragedija se sigurno mogla spriječiti, tvrde građani. Dijete je stradalo na staroj cesti D1 prema moru koja prolazi kroz mjesto. Promet je pojačan cijelog dana, a kamioni su stalna pojava. Stanovnici ovog dijela Karlovca već godinama vode bitku za zaobilaznicu. Izgradnja je počela, ali dogurala je samo do mosta prema nigdje - i tu stoji 10 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se borimo za to da se napokon napravi zaobilaznica za koju je napravljen plan osamdesetih godina", kaže Nataša Lemić.

Svoje strpljenje platili su najskupljom cijenom i zato su odlučili djelovati. Sutra će na mjestu pogibije dječaka mirnim prosvjedom blokirati prometnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas ne zanima tko je koja stranka. Ne želimo da nitko preuzima zasluge. To je naša inicijativa, roditelja i želimo samo tu zaobilaznicu."

Do tada na staroj cesti traže ležeće policajce i prometne kamere. Sve to je ipak za jedno dijete prekasno.

Mandić: "Dijelim bijes i ljutnju stanovnika Turnja"

Damir Mandić, karlovački gradonačelnik rekao je za RTL Danas da skupa s Hrvatskim cestama rade na projektu zaobilaznice i da ga nastoje ubrzati kako bi svakodnevica stanovnika Turnja bila sigurnija.

"Mi se s tim problemom bavimo na mjesečnoj bazi, u ovom trenutku Hrvatske ceste jesu u postupku pripremanja dokumentacije. U ovom trenutku imamo situaciju - moramo uskladiti sustav obrane od poplava odnosno tu zaobilaznicu, jer smo svjesni da je to jedino pravo rješenje da svakodnevicu stanovnika učinimo sigurnijom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se radi da je uz tu državnu cestu škola, vrtić i obiteljske kuće. Hrvatske ceste to znaju, mi ih uredno brifiramo. Mi smo kao grad tražili da se zaobilaznica smanji s 4 na 2 trake kako bi projekt ubrzao. Ono što je nama rečeno, radi se nivelacija projekta. Bijes i ljutnju stanovnika Turnja dijelim, dogodila se jedna strašna tragedija, ovdje nije pitanje prebacivanja odgovornosti. Mi vremena nemamo. Nastojimo ubrzati cijeli taj proces."

Mandić je za kraj rekao i kako će se u nedjelju pridružiti stanovnicima na prosvjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo