Slavlje pod korona uvjetima / Trsatsko svetište na Veliku Gospu neće biti kao prije: Mise na otvorenom, preporučene su i maske

Na Trsatu procjenjuju da će umjesto uobičajenih i do 50 tisuća vjernika ove godine Gospi hodočastiti njih 20-ak tisuća

11.8.2020.
19:00
VOYO logo

U najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu na Trsatu pripremaju se za blagdan Velike Gospe u subotu. Samo do podneva služit će se šest misa, a središnju u 18.30 predvodit će nadbiskup Ivan Devčić

Mise će biti na otvorenome, ali vjernicima se preporuča nošenje maski. Neće biti velike procesije, a očekuje se i znatno manje vjernika no inače. Detalje zna Maja Brkljača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put sama u velikoj crkvi na Trsatu. Sanja se iz Križevaca došla pokloniti Gospi prije subotnje gužve.

"Danas sam privatno s autom, a inače smo dolazili sa našim župnikom, organizirano, autobusima i zapravo uvijek smo molili za zdravlje, za mir u kući. Trsat je zapravo mir, tišina, spokoj, evo nešto neopisivo", rekla je Sanja Jakopović iz Križevaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svetište ima svoga čuvara, a odmah iza blagdana dosadašnji odlazi, a novi preuzima Marijinu kuću i postaje gostoprimac hodočasnika.

"Vjerujem da svi mi kao štovatelji Majke Božje, kao oni koji je smatraju doista majkom i našom pomoćnicom se radujemo ovome susretu i želimo da bude lijepo onima koji će tu doći, da i oni osjete njezinu pomoć, zagovor, da imaju priliku i povjeriti joj ono što od nje očekuju i za što joj žele zahvaliti", rekao je fra Krunoslav Kocijan, novi gvardijan Trsatskog svetišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad već bivši gvardijan, nakon tri trsatske godine, odlazi na službu u Viroviticu. 

"Što nosim u srcu? Zahvalu! Svima koje sam susretao i svima koji su bili na raspolaganju svetištu", rekao je fra Bernard Barbarić, dosadašnji gvardijan Trsatskog svetišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebale bi se nositi maske

Za mise u perivoju priprema se veći broj stolaca razmaknutih po metar, a naputak je da se svejedno nose maske. Program skromniji, bez koncerata, uz kratku procesiju svećenstva s Gospinom slikom. Apelira se na starije sa zdravstvenim tegobama da ne dolaze i ne izlažu se riziku. Ispovijed, uz posebne mjere.

"Kod nas će i pokornici i ispovjednici imati maske, njima biti zaštićeni, postojat će još pregrada za dodatnu zaštitu", rekao je Kocijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Najveći koronaizazov /

Liječnik koji savjetuje Plenkovića: 'Najbolje bi bilo da se procesija u Sinju na Veliku Gospu ne održi'

Image
Najveći koronaizazov /

Liječnik koji savjetuje Plenkovića: 'Najbolje bi bilo da se procesija u Sinju na Veliku Gospu ne održi'

U suvenirnici pripreme traju cijeli tjedan jer će na blagdan njome proći mnoštvo ljudi. 

"Imate ljude koji će najviše kupovat svijeće, al kupuju se krunice, križevi, evo ukrasne svijeće, narukvice i nekako mi to sad slažemo jer tu bude čep, sad ćemo vidjet kako će zbog korone, ali u principu ide svega pomalo, ove godine naručena je tona svijeća", rekao je član Franjevačkog svjetovnog reda Filip Polegubić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Trsatu procjenjuju da će umjesto uobičajenih i do 50 tisuća vjernika ove godine Gospi hodočastiti njih 20-ak tisuća.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo