TROJICI VOJNIH PILOTA POSAO S KRIJUMČARIMA ORUŽJA NIJE BILO JEDINO NEDJELO: / Istražitelji im otkrili još nešto, čeka ih još jedna kazna

Image
Foto: ilustracija, Marko Dimić / PIXSELL

Trojicu pilota, zbog nezakonitog ulaska neovlaštenih osoba u vojnu bazu, spornih letova helikopterom te veza s osobama koje su navodno trgovale streljivom,

24.2.2020.
21:05
ilustracija, Marko Dimić / PIXSELL
VOYO logo

U studenom je otkriveno da su trojica pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojne baze u Zemuniku kod Zadra dva mjeseca ranije, tijekom svojih vojnih obveza, helikopterom prevezli na Velebit dvojicu krijumčara oružja prerušenih u vojne pilote. I civilna i vojna istraga tog slučaja još traje, ali skandalu tu nije kraj. Osnovana su tri istražna povjerenstva, a nalazi njihove istrage drže se u tajnosti.

Ipak, Dnevnik.hr piše kako je u istrazi otkriven i manjak streljiva u vojnom skladištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VOJNI PILOTI PREVEZLI ŠVERCERA ORUŽJEM, MINISTAR U ŠOKU: /

'Ako su pravi, čestiti, zašto su to radili?! Žao mi je. Ovo nije Hrvatska vojska...'

Image
VOJNI PILOTI PREVEZLI ŠVERCERA ORUŽJEM, MINISTAR U ŠOKU: /

'Ako su pravi, čestiti, zašto su to radili?! Žao mi je. Ovo nije Hrvatska vojska...'

Nakon nečasnog otpusta i novčana kazna

Dnevnik Nove TV doznaje da je trojicu pilota, zbog nezakonitog ulaska neovlaštenih osoba u vojnu bazu, spornih letova helikopterom te veza s osobama koje su navodno trgovale streljivom, Vojno-stegovni sud izbacio iz sustava MORH-a, a morat će platiti i kaznu.

"Određene su stegovne kazne nečasnog otpusta iz djelatne vojne službe, smjenjivanje sa zapovjedne dužnosti, te zabrana obnašanja zapovjednih dužnosti u sljedećih pet godina, te novčana kazna u iznosu od 25 posto mjesečnih primanja 6 mjeseci", stoji u odgovoru iz MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojica pilota kažnjeni su, pojašnjavaju u MORH-u, i za neovlaštenu uporabu streljiva koje su dobili za izvršavanje zadaća. Revizijom u vojnom skladištu otkriveni su manjkovi.

"Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da veći dio streljiva koje je pronađeno i oduzeto, nije podrijetlom iz skladišta Oružanih snaga. Za jedan manji dio streljiva je utvrđeno da je bilo u vlasništvu OS RH. Navedeno streljivo je predano vojnoj policiji i policijskim službenicima prilikom postupanja, te se zbog predmetnog vodi stegovni postupak", poručuju iz MORH-a ne navodeći o kojim količinama streljiva se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Streljivo im trebalo za natjecanje u streljaštvu?

Takošer se ne zna ni je li streljivo bilo namijenjeno daljnjoj prodaji na crnom tržištu ili usputnom hobiju, jer vojne pilote i osobe koje su poskrivećki prevozili vežu zajednička natjecanja u streljaštvu.

Dubravko Gvozdanović, sudski vještak i poznavatelj vatrenog oružja smatra da istražiteljima neće biti lako utvrditi jesu li piloti imali sve potrebne dozvole za zaplijenjeno streljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba utvrditi legalitet posjedovanja i nabave tog streljiva koji je ovdje u potpunosti opravdan i legalan. Ukoliko posjeduju legalno vatreno oružje, registrirano na dozvolu u tom kalibru, nema nikakve zapreke zašto oni ne bi posjedovali i streljivo tog kalibra'', ističe Gvozdanović.

Ovim je incidentom sigurnost Međunarodne NATO baze za obuku bila ozbiljno ugrožena, a zbog niza propusta smijenjen je čitav zapovjedni lanac u ratnom zrakoplovstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Vojni sud dovršio posao, sada su na redu Policijska uprava zadarska i državno tužiteljstvo, kojima je slučaj kazneno prijavljen, da dokažu sumnje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo