Rješenje bi moglo biti jednostavno / Tri teorije koje objašnjavaju otkud sredstvo za odmašćivanje u boci mineralne vode u kafiću: 'Nažalost...'

Rješenje bi moglo biti jednostavno. Tekućina pronađena u boci mogla bi se usporediti s onom koju ugostiteljski objekt koristi za čišćenje

10.11.2023.
8:00
VOYO logo

Otkud sredstvo za odmašćivanje u boci mineralne vode u kafiću? RTL Direkt je iznio tri teorije.

Prema prvoj teoriji, sredstvo za odmašćivanje u bocu je došlo u pogonu. Prema drugoj teoriji, tekućinu je u bocu stavio netko u kafiću. Vlasnici iz Rijeke odmah su poručili da pića poslužuju tvornički, hermetički zatvorena te gost sam otvara piće. Prema trećoj teoriji, netko je sredstvo ubacio u bocu u transportu od tvornice do Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučajnost ili sabotaža?

Ernest Meštrović, prodekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, kaže kako mu se čini da je najmanje vjerojatno da je sredstvo došlo u bočicu iz pogona, dok Dragan Munjiza, poslovni konzultant, pretpostavlja da je greška na tom prodajnom mjestu i da se radi o izoliranom slučaju.

Rješenje bi moglo biti jednostavno. Tekućina pronađena u boci mogla bi se usporediti s onom koju ugostiteljski objekt koristi za čišćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajte, sve je moguće. Moguća je i sabotaža, takvih je situacija u prošlosti bilo", kaže Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

"Za pretpostaviti je da, kad jedna industrija koristi sredstvo za čišćenje u svojim pogonima, da su to sredstva bez mirisa kako ne bi naštetila senzorskim svojstvima samog proizvoda", kaže Jasna Bošnir, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju NZJZ Andrija Štampar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, to je bezbojna otopina, nema mirisa. Ako je imate u boci, vi ne možete vidjeti je li to voda ili ta otopina", kaže Meštrović.

Image
'TEŠKO DA JE TO DOŠLO IZ POGONA' /

Kako je otrov završio u bočici popularnog pića? Kemičari objasnili: 'Ovako se lužina mogla pojaviti u piću'

Image
'TEŠKO DA JE TO DOŠLO IZ POGONA' /

Kako je otrov završio u bočici popularnog pića? Kemičari objasnili: 'Ovako se lužina mogla pojaviti u piću'

Tri slučaja. Jesu li povezana?

Iako ostala 44 slučaja zadnjih dana nisu povezana s tom otopinom za odmašćivanje, ono zbog čega se pojavila sumnja da subotnje trovanje u Rijeci nije neka lokalna greška su i slučajevi iz Krapine - kada je devetogodišnjem dječaku pozlilo nakon što je popio sok od jabuke istog proizvođača i završio na infuziji, a u bolnici je utvrđeno da je u bočici bila bila jaka lužina Ph 13, dakle identični Ph kao i ovaj danas za odmašćivanje - i treći slučaj, trovanje iz svibnja u Rijeci, kada je Stanko Laković otpio gutljaj i usta su mu, kako kaže, momentalno izgorjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, jesu li ova tri slučaja povezana, Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta u Ravnateljstvu policije, kaže: "Kriminalističkim istraživanjem mi zasad nismo utvrdili povezanost ovih događaja."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo