TRI MJESECA NAKON NAPADA NA BANSKE DVORE: / Vlada izradila Akcijski plan protiv govora mržnje

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tri mjeseca od dramatičnog jutra kad je 22-godišnji Danijel Bezuk iz automatskog oružja pred ulazom u Vladu ranio policajca, pucao na još dvojicu i izrešetao prozore Banskih dvora,

15.1.2021.
10:14
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Tri mjeseca nakon napada na Banske dvore Vlada je u javnu raspravu uputila dokument koji precizno definira postupanje institucija, piše u petak Jutarnji list, ističući kako se uvodi strogi protokol za praćenje pojedinaca i grupa koji u javnom prostoru šire netrpeljivost.

Image
[VIDEO] MUP OBJAVIO SNIMKU NAPADA NA MARKOV TRG: /

'Ispucao je streljivo i nakon reakcije policajca u pokretu je zamijenio okvir i opet zapucao'

Image
[VIDEO] MUP OBJAVIO SNIMKU NAPADA NA MARKOV TRG: /

'Ispucao je streljivo i nakon reakcije policajca u pokretu je zamijenio okvir i opet zapucao'

Ovaj tjedan, točno tri mjeseca od dramatičnog jutra kad je 22-godišnji Danijel Bezuk iz automatskog oružja pred ulazom u Vladu ranio policajca, pucao na još dvojicu i izrešetao prozore Banskih dvora, Vlada je u javnu raspravu uputila "Protokol o postupanju u slučaju zločina iz mržnje", navodi dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je unaprijediti rad nadležnih tijela

Cilj je donošenja protokola, kako stoji u tome dokumentu, unaprijediti rad policije, Državnog odvjetništva, sudova i drugih tijela nadležnih za suzbijanje, otkrivanje i progon zločina iz mržnje.

Središnje tijelo za praćenje i objavu podataka o toj vrsti zločina i donesenim presudama bit će Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Taj ured će pratiti tijek postupka u svakom pojedinom predmetu zločina iz mržnje, objedinit će statističke podatke i objavljivati ih na svojoj službenoj stranici, a podatke će dostavljati i Uredu za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE-u).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokument nema veze s Bezukovim napadom

Alen Tahiri, predstojnik Ureda za ljudska prava, rekao je za Jutarnji list da donošenje tog dokumenta nema veze s Bezukovim rafalima na Banske dvore jer na tome dokumentu radi od 2018.

"Postoji velika diskrepanca u podacima o broju tih zločina koje dobivamo od policije i onih koji nam stižu iz DORH-a. Želimo tijela otkrivanja i progona potaknuti na što bolji rad i dobiti što precizniji i jasniji uvid u raširenost te pojave i postupanje nadležnih tijela. Najčešće mete zločina iz mržnje prema podacima koje smo dosad dobivali su Romi i Srbi te seksualne manjine", kaže Tahiri. Nada se da će Vlada protokol usvojiti najdalje do sredine veljače, donosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo