TRGOVALI UTJECAJEM, DAVALI MITO, POGODOVALI: / Uskok objavio detalje, poznato je i tko su sumnjivci

Image
Foto: Pixsell

Uskok je u četvrtak potvrdio uhićenje direktora Janafa Dragana Kovačevića ističući da su u tijeku uhićenja više osoba koje se, među ostalim, sumnjiči za trgovanje utecajem,

17.9.2020.
15:51
Pixsell
VOYO logo

U aferi vezanoj uz Janaf i tvrtku Elektrocentar Petek, osumnjičeno je desetak osoba te su svi uhićeni osim dvojice saborskih zastupnika Dražena Barišića (HDZ) i Vinka Grgića (SDP), kojima se još mora skinuti imunitet. Obojica negiraju krivnju i kažu da ne znaju o čemu se radi.

Image
PAD MOĆNOG DIREKTORA: /

Kandidat za šefa SDP-a, strateg HNS-a, u dilu s Plenkijevim frendom. Ipak je odigrao kombinaciju previše...

Image
PAD MOĆNOG DIREKTORA: /

Kandidat za šefa SDP-a, strateg HNS-a, u dilu s Plenkijevim frendom. Ipak je odigrao kombinaciju previše...

U Sabor je poslijepodne stigao još jedan zahtjev za ukidanjem zastupničkog imuniteta i to za HDZ-ovog zastupnika Darka Puljašića (HDZ), gradonačelnika Požege. Iako su mediji prvotno i njegovo ime vezali uz 'aferu Janaf', zahtjev za skidanjem imuniteta Puljašiću došao je na temelju druge afere iz 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok je u četvrtak potvrdio uhićenje direktora Janafa Dragana Kovačevića ističući da su u tijeku uhićenja više osoba koje se, među ostalim, sumnjiči za trgovanje utecajem, davanje mita i nezakonito pogodovanje. U priopćenju u kojem ne navodi identitete osumnjičenika, Uskok je dodao da je putem Državnog odvjetništva zatražio od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta zastupnika kako bi se provele "zakonom predviđene radnje" nad dvojicom čelnika lokalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mito za gradonačelnike

USKOK sumnja, prema pisanju Jutarnjeg lista, da je drugoosumnjičeni Dragan Kovačević, koji se sumnjiči za trgovanje utjecajem, primio mito od 1,9 milijuna kuna kako bi sa svojim suradnicima u Janafu dodijelio nekoliko poslova tvrtki Elektrocentar Petek u vrijednosti 40 milijuna kuna. Vlasnik tvrtke Krešo Petek je prvoosumnjičeni, dok je trećeosumnjičeni, koji je prema prijavi, u tome sudjelovao Vlado Zorić, direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu, a četvrtoosumnjičeni je Damir Vrbanec, također direktor u Janafu. Na samo jednom projektu u Omišlju tvrtka je uprihodila oko 20 milijuna kuna. Istragom je obuhvaćen i Vatroslav Sablić iz tvrtke Luvis.

Osumnjičeni su i Iva Šuler iz tvrtke Nabava, te Zvonko Maras iz Solarne tehnologije, tvrtke koja je bila u zajednici s Petekovom tvrtkom. Osumnjičene su i Mirjana Prodan, te Katarina Gašparac iz Vg Vodoopskrbe te predsjednik Uprave VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju Jutarnjeg, Barišića se sumnjiči za trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti. Konkretno, USKOK sumnja da je od rujna 2019. do 17. rujna 2020. kao gradonačelnik Velike Gorice s Petekom dogovorio da će poduzeti sve radnje da se Petekovoj tvrtki na javnom natječaju za pročistač osigura pobjeda. Dogovor je realiziran tako da je Barišić od predsjednika uprave VG Vodoopskbe Tomislava Jelisaveca tražio da poduzme niz nezakonitih radnji kako bi spomenuta tvrtka dobila posao vrijedan 148 milijuna kuna.

Slično se dogodilo i kod projekta sustava javne rasprave kada je Barišić, sumnja USKOK, u ovom projektu vrijednom 33 milijuna kuna, izmanipulirao postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za SDP-ovog gradonačelnika Vinka Grgića koji je šestoosumnjičen, USKOK sumnja da je dogovorio da će za 100.000 kuna mita poduzeti sve radnje da tvrtka pobijedi na natječaju za solarnu elektranu, projektu vrijednom 4,1 milijun kuna.

Tereti ih se za brojna kaznena djela

Uskok je priopćio da se uhićenja i pretrage provode u suradnji s policijom nad više osoba za koje se sumnja da su počinile više kaznenih djela protiv službene dužnosti i to trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nakon što osumnjičenici budu ispitani, Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno o pokretanju istrage u predmetnom slučaju o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena'', zaključio je Uskok.

Odvjetnik Dragana Kovačevića, Ivo Farčić, potvrdio je ranije da je Kovačević uhićen pod sumnjom u trgovinu utjecajem te da očekuje "pretraživanje još niza prostorija što će najvjerojatnije potrajati čitav dan". Na pitanje očekuje li da će Kovačević tijekom dana biti ispitan na Uskoku, Farčić je kazao kako je vjerojatnije da će se to dogoditi sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretrage, kako se doznaje, traju i u drugim gradovima, a prema neslužbenim informacijama uhićeno je ukupno 10 osoba, dok se za dvojicu osumnjičenih čeka skidanje saborskog imuniteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo