'povijesna odluka' /

'Trenutkom začeća ne započinje život, pobačaj nije ubojstvo'

Image
Foto: Thinkstock

Nakon što je Ustavni sud prošlog tjedna donio odluku da se pobačaj ne smije zabraniti, istovremeno je naložio da se donese novi zakon koji će odrediti edukativne i preventivne mjere kako bi pobačaj bio izuzetak

8.3.2017.
8:56
Thinkstock
VOYO logo

Nakon što je Ustavni sud prošlog tjedna donio odluku da se pobačaj ne smije zabraniti, istovremeno je naložio da se u roku dvije godine donese novi zakon koji će odrediti edukativne i preventivne mjere kako bi pobačaj bio izuzetak.

Tu odluku je komentirala prof.dr.sc. Snježana Prljić-Samardžija za Večernji list, rektorica Sveučilišta u Rijeci i druga žena na toj funkciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Smatram da je ovo povijesna odluka, ne samo zbog činjenice da se čekalo 26 godina da se Ustavni sud očituje na tužbu, već i zbog sadržaja koji ukazuje na promišljenost i stručnost. Procjenjujem da je odluka u potpunom suglasju s ustavnim rješenjima velike većine europskih zemalja te da bi suprotna odluka bila neutemeljena. Posebice pozdravljam stav o aktivnom poduzimanju mjera koje bi spriječile dovođenje žena i partnera u tešku situaciju odlučivanja o pobačaju, pri čemu mislim na pravovremenu, cjelovitu i znanstvenu edukaciju u školama. Također, nadam se da će buduće zakonsko uređivanje ovog pitanja voditi računa o tome da se ovo pravo žene može konzumirati samo bez materijalnih, kadrovskih i drugih prepreka vezanih uz sustav javnog zdravstva'', kazala je Prijić-Samardžija.

Smatra kako je pitanje pobačaja ozbiljno moralno pitanje za svaku osobu, ali da ''žena ima pravo na pobačaj i da joj zakoni to trebaju osigurati''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Moj je stav da trenutkom začeća ne započinje život osobe koja ima pravo na život te da pobačaj nije ubojstvo. Vjerujem da se namjerno proizvodi konfuzija i emocionalna angažiranost oko kompleksnog pitanja kada započinje život ljudskog bića, a kada započinje život osobe sa svim pravima koje osobe imaju. U trenutku začeća, oplođeno jajašce ima prava potencijalne osobe koja, u usporedbi s pravima žene, ne mogu biti prevladavajuća. Treba njegovati kulturu života, isticati važnost vrijednosti života, educirati o kontracepciji i planiranju značeća, kako bi se dilema pobačaja što rjeđe postavila pred bilo koga u realnom životu'', izjavila je rekorica riječkog Sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo