JOŠ NIJE GOTOVO /

Treći krug izbora. I to se događa. Direkt posjetio Kraljevec na Sutli 'Situacija je komplicirana'

U drugom krugu nitko od troje kandidata nije dobio dovoljan broj glasova, odnosno više od 50 posto da bude glavni u ovoj zgradi

2.6.2021.
22:47
VOYO logo

Treći krug lokalnih izbora. Da dobro ste čuli, rekli bi na TV prodaji - ali samo na jednom mjestu u Hrvatskoj. U Općini Kraljevec na Sutli za manje od dva tjedna održat će se treći krug glasovanja nakon što u drugom nijedna od kandidatkinja za načelnicu nije osvojila više od 50 posto glasova. Neočekivanom finalu u Zagorju prethodili su preokreti, napetosti i nepravilnosti na biralištima. Kandidatkinje su motivirane i očekivanja mještana visoka.

Još nije gotovo. U Kraljevcu na Sutli past će i treći krug izbora. Za titulu gradonačelnice borit će se nezavisna dosadašnja nezavisna protiv SDP-ove kandidatkinje. Iz igre je ispao HDZ-ov kandidat. O tome u ovoj općini sa 1 700 stanovnika pričaju svi i svugdje - ispred trgovine i kafića.

"To se još nikada nije dogodilo. Sad smo malo došli na televiziju. Puno nas je iznenadila", rekla je Josipa Bogović iz Kraljevca na Sutli.

Je li Vas iznenadilo da ste jedini u Hrvatskoj koji idu treći put na biralište?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije, nije".

Kako Vas nije to iznenadilo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma znate što, ja sam za HDZ".

Pa za koga ćete glasovati u trećem krugu ako nema HDZ-ovog kandidata?

"Za postojeću načelnicu Danijelu", izjavio je Darko Skrbeta iz Kraljevca na Sutli.



"Vjerujem u našu pobjedu. Neka pobijedi onaj koji je do sada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači dosadašnja načelnica je vaš favorit?

"Tako je", izjavio je Matija Kralj iz Kraljevca na Sutli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija je komplicirana. Bila je to prava igra sreće i lutrija. U prvom krugu kandidatkinja SDP-a Blanka Stipčić Berić odnijela je prvo mjesto, a na drugom su s jednakim brojem glasova, 238, bili HDZ-ov Dražen Jambrešić i dosadašnja gradonačelnica koja traži treći mandat Danijela Pongrac. Svi su bili u drugom krugu.

U drugom krugu nitko od troje kandidata nije dobio dovoljno glasova, odnosno više od 50 posto da bude glavni u ovoj zgradi. Stoga će stanovnici ove općine još jednu nedjelju provesti na biralištima.

Izbori u Kraljevcu puni su zavrzlama. Dosadašnja načelnica je u drugi krug ušla u produžecima. Najprije je izgubila, pa onda ipak nije izgubila.

"Ja sam zapravo izgubila za ta dva glasa i na dva biračka mjesta su se utvrdile nepravilnosti. Mene je strašno kopkalo kao čovjeka, velik broj nevažećih biračkih listića i jednostavno sam ljudima rekla "Hvala lijepa, 15 godina sam disala za vas", ali kopkalo me što se sve nalazi u tim nevažećim listićima. Utvrdila se nepravilnost", smatra kandidatkinja za načelnicu Općine Kraljevec na Sutli Danijela Pongrac (nez.).

Image
NEIZVJESNA UTRKA /

Ovo se rijetko događa: Stanovnici zagorske općine birat će i u trećem krugu, evo koji je razlog

Image
NEIZVJESNA UTRKA /

Ovo se rijetko događa: Stanovnici zagorske općine birat će i u trećem krugu, evo koji je razlog

I sad je ponovno u igri. Njezina protukandidatkinja je SDP-ovka, koja sa svojom obitelji vodi OPG sa 150 grla. Postane li načelnica neće primati plaću jer želi i dalje voditi svoju farmu.

Zašto želite biti načelnica?

"Želim biti načelnica zato što smatra da Kraljevec zaslužuje bolje, da ovih proteklih osam godina, pod vodstvom dosadašnje načelnice nije bilo dobro što pokazuje da sam dobila najviše glasova svojih sumještana", pojasnila je kandidatkinja za načelnicu Općine Kraljevec na Sutli Blanka Stipčić Berić (SDP).

Lokalni izbori su na zagorskim bregima i te kako važni. Mještani žele ambulantu, ali i vrtić koji je tek u izgradnji.

Općina koja se nalazi u Krapinsko-zagorskoj županiji ima u svom sastavu 10 naselja. Osim crkve, imaju samo školu, ljekarnu, nekoliko trgovina... ni nogostup nije dovršen.

Kraljevec na Sutli jedino je mjesto u Hrvatskoj gdje će se održati treći krug i to sredinom lipnja. Međutim, zbog viška glasačkih listića već iduću nedjelju ponovit će izbori na jednom biračkom mjestu u Cresu, Petrinji i u slavonskoj Općini Jarmina. U Kraljevcu na Sutli bit će najzanimljivije. 1 367 birača ne smije ostati kod kuće. Iako će im to biti treća nedjelja na izborima. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo