'TREBA POMOĆI TURIZMU JER JE NAJVIŠE POGOĐEN': / Ministrica Brnjac kaže da situacija nije laka i da nije bilo lako donijeti mjere

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministrica Brnjac tvrdi da treba pomoći resoru turizma jer je najviše pogođen krizom

9.12.2020.
9:05
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, istaknula je da u ovo vrijeme krize uzrokovane pandemijom koronavirusa treba najviše pomoći turizmu jer je najviše pogođen resor, javlja HRT.

"Ono što nam je bitno za turizam, to su mobilnost i otvorene granice, a svi znamo što se događa s industrijom putovanja. Dolazimo u resor u kojem sada treba najviše treba raditi i omogućiti svima koji su samo vezani uz turistički sektor najviše im pomoći kako bi se omogućio oporavak turističke sezone i da se pripremimo što bolje za nadolazeću", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UNATOČ PANDEMIJI IZVRSNI REZULTATI: /

Sezona na Kvarneru je iznad očekivanja

Image
UNATOČ PANDEMIJI IZVRSNI REZULTATI: /

Sezona na Kvarneru je iznad očekivanja

'Situacija nije laka'

Brnjac je rekla da je Vlada do sad izdvojila 10 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta, što uključuje 630 tisuća radnika iz 107 tisuća tvrtki. "Samim time Vlada je pokazala kako je najvažnije očuvanje radnih mjesta i likvidnost. Situacija nije laka i nikome nije bilo lako donijeti ove mjere. Uvijek se vodila ravnoteža zdravstvenog sustava, sačuvanja života i gospodarskog sustava. To se dosad dobro i kvalitetno radilo. Za popuštanje mjera ovisi kakva je epidemiološka situacija. Zasad nije dobra, ali treba pričekati", rekla je za HRT.

Tvrdi da je Ministarstvo turizma imalo konstruktivne sastanke s ugostiteljima te da su svi svjesni situacije. "Uključili smo i druge djelatnosti u razgovore, ne samo ugostitelje, već i one koji su vezani na te djelatnosti. Teretane, sportske djelatnosti, priređivači igara na sreću, svi su oni bili uklopljeni u taj set mjera. Prijedlog ugostitelja je išao u dva smjera. Mi smo gledali da bude što pravednije za sve te djelatnosti i budu uključeni u postojeće mjere te je pokrivanje fiksnih troškova dobro izračunato."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je da se putničke agencije nalaze u izrazito nezahvalnoj situaciji. "Za njih je važno da su u programu očuvanja radnih mjesta, a ministarstvo turizma i sporta priprema državnu potporu od 1,5 milijardi kuna koje će se odnositi na navedene djelatnosti", dodala je.

Smanjene investicije u turističkom sektoru

Kada su u pitanju investicije u turističkom sektoru, Brnjac kaže da su u smanjenom intenzitetu nego što je inače bilo. "Turističkom sektoru je kroz mjere omogućeno da se priprema za sezonu i pokazao se kao inovativan, fleksibilan. Pokazao se kao resor gdje su se svi pridržavali epidemioloških mjera i bio je faktor kako omogućiti da Hrvatska bude sigurna destinacija", rekla je Brnjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da se tijekom ove sezone pokazala potreba za smještajnim kapacitetima visoke kvalitete te da u hotelima nije bilo niti jednog zaraženog, poštivale su se sve mjere i standardi. "U tom smjeru ćemo i sada nastaviti, u pripremama i razradama nove turističke sezone. Osnovali smo jedan savjet koji će uključiti sve dionike u turističkom sektoru s ciljem oporavka turističkog sektora, realizacije turističke sezone 2021. te proširenja ponude".

Stabilan proračun

"Na razgovorima s ugostiteljima jedan od zahtjeva je bio pokrivanje obeštećenja, fiksnih troškova, kredita, očuvanje radnih mjesta, a drugi dio razgovora bio je vezan za PDV", rekla je Brnjac te istaknula kako Vlada kontinuirano radi na smanjenju svih parafiskalnih nameta i drugih nameta i Ministarstvo turizma donijelo je izmjene o članarinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada nam se pokazalo da je važan stabilan državni proračun jer bez njega ne bi mogli imati ovakve gospodarske mjere. Važno mi je da moj resor bude konkurentan i konkurentniji drugim mediteranskim destinacijama. Težit ćemo kroz nove projekte koji stvaraju dodanu vrijednost jer turizam mora biti zamašnjak razvoja gospodarstva. Kroz turizam moramo generirati i razvoj drugih industrija", naglasila je Nikolina Brnjac za HRT.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo