Radnici su robovi

Anketa provedena među čitateljima Danas.hr-a pokazala je da većina njih smatra da su radnici u Hrvatskoj u principu robovi.

19.11.2013.
9:23
VOYO logo

Čak 84 posto naših čitatelja ocijenilo je da radnici u Hrvatskoj robuju, dok ih samo 8 posto smatra da imaju dovoljno prava, taman koliko im treba. Isto toliko, samo 8 posto, smatra ih da imaju previše prava.

Ukoliko se Vlada drži za ovih osam posto ispitane populacije u svojoj namjeri da dodatno "fleksibilizira tržište rada", kako se kresanju prava već voli tepati, onda je jasno da je gust smog opasno zamaglio prizor koji gledaju s Gornjega grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene radnog zakonodavstva idu upravo u tom smjeru. Nakon Marša solidarnosti kojim su stotine građana izrazile nezadovoljstvo izmjenama Zakona o radu, na tribini Nepokoreni rad o tome je govorila sindikalka Višnja Stanišić u ime Ženske fronte.

Od 13 izmjena zakona koji su sindikatima pristigli iz vlada, niti jedan ne ide u smjeru veće zaštite radnika, već u smjeru "širenja bijede i siromaštva, pogodovanja bogatim i poslodavcima... pretvaranja Hrvatske u državu jeftine radne snage".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao najopasnije zakone ocijenila je Zakon o radu, Zakon o mirovinskom osiguranju kojim se povećava dobna granica za umirovljenje na 67 godina te Zakon o povremenim poslovima, a posebno je istakla da se od regulativom zapošljavanja preko agencija "ljude pretvara u živu robu".

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo