tabu tema /

Treba li legalizirati prostituciju? Političari kažu 'ne', ali jedan zastupnik ipak smatra drugačije

Image
Foto: Thinkstock.com

U Hrvatskoj oko 6.700 žena na ovaj način zarađuje za kruh

11.10.2018.
7:00
Thinkstock.com
VOYO logo

Neka prostitucije rade svoj posao - ovih dana omiljena je saborska šala. Ali - od svih zastupnika koje smo danas pitali treba li prostituciju regulirati zakonom - da je odgovorio jedino hrabri - Krešo Beljak

"Marihuana u Nizozemskoj nije legalizirana, ali je stavljena pod zakonske okvire. Odnosno tehnički legalizirana. Nešto slično bi trebalo napraviti kod nas i s marihuanom, hašišem i prirodnim stvarima, ne govorim o teškim drogama. I naravno s prostitucijom", kazao je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj oko 6.700 žena na ovaj način zarađuje za kruh. Zaštitu imaju jedino za vrijeme spolnog odnosa jer se o dekriminalizaciji u Hrvatskoj uopće ne razgovara. 

"To je nešto što zahtijeva dublje rasprave. Mislim da u ovome trenutku ne treba, ali ni u kojem slučaju to ne isključuje. Nisam nikada o tome dublje razmišljao", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito nije nitko. Jer - Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira star je 41 godinu, dopunjen je 90ih i za prostituciju  propisuje kaznu od 50 do 100 dinara ili 30 dana zatvora. Kazneni zakon regulira svodništvo zatvorom do 10 godina. 

Lani je policija tako u prostituciji ulovila 34 osobe, dok su za svodništvo procesuirane 93 osobe. 

"To je problem koji će nas dočekati. I o tome treba ozbiljno promisliti i vidjeti iskustva drugih zemalja i tako dalje i na taj način postupiti kao u jednoj uređenoj kulturnoj zemlji", kazao je saborski zatupnik Vlaho Orepić.

Prostitucija je, uz Hrvatsku, ilegalna i u drugim državama bivše Jugoslavije, osim Makedonije. Ilegalna je i u Albaniji kao i na istoku. Norveška, Švedska, Island, Irska i Francuska kažnjavaju klijente. Hrvatska je jedina članica Europske Unije u kojoj se još uvijek kažnjavaju prostituke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja pripadam generaciji slobodne ljubavi, a ne prostitucije. A slobodna ljubav je nešto što je suprotno prostituciji", kazao je saborski zastupnik Furio Radin

Najstariji zanat legalan je u Nizozemskoj, Švicarskoj, Austriji, Mađarskoj, Grčkoj i Turskoj.  Slično je i u Portugalu, Španjolskoj, Belgiji, Italiji i Češkoj, ali tamo je ilegalno svodništvo. Ali, i političari koji inače nemaju ništa zajedničko - oko ove teme se slažu -i misle da  ne treba ništa mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno smatram da to nije, da tako kažem, zanimanje koje bi država trebala poticat jer ako bi se prostitucija legalizirala i ako bi to postalo normalno radno mjesto onda bi mogli na burzi rada vidjet takve poslove", kazao je saborski zastupnik Ivan Pernar.

"Prostitucija je danas kažnjiva po hrvatskom zakonu i tako treba ostati. Svatko tko plaća te usluge, svaki komentar je suvišan", kazao je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović

Takve usluge u Hrvatskoj plaća oko 100.000 ljudi. Pa je jedno od glavnih pitanja - zdravstvena zaštita.

"Mislim da postoje druge metode, odnosno načini da mi tim ženama pomognemo. Legalizacijom zapravo na neki način potičemo takav način rješavanja odnosno iskorištavanja žena!, kazala je saborska zastupnica Ines Strenja Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nad prostitucijom se, u Hrvatskoj većina uglavnom zgraža. Za državu je illegalna, za političare takva treba i ostati, a da bi se do seksualnih usluga došlo ne treba tražiti ulicu crvenih svjetala, dovoljno je samo otvoriti dnevne novine. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo