'Treba ispitati tko je što činio u državnom vrhu'

'Zbog niza dvojbi trenutak je da se ispita i analizira što je tko u državnome vrhu učinio tijekom suđenja.

19.4.2011.
14:45
VOYO logo

Profesor međunarodnog prava akademik Davorin Rudolf nastojanja političara da se pažnja pokloni isključivo žalbi, a da se ne analizira prvostupanjska presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču smatra nedopustivima.

"Zbog niza dvojbi trenutak je da se ispita i analizira što je tko u državnome vrhu učinio tijekom suđenja. Propusti li se taj trenutak, aktualna vlast ponijet će tešku hipoteku zataškavanja činjenica o suđenju i presudi koja je izazvala razorne učinke", kaže D. Rudolf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje postoji li šansa da se sruši teza o zločinačkom pothvatu, akademik odgovara: "To je krajnje dvojbena doktrina, pogotovo u njezinu ekstenzivnijem obliku, koju osporavaju i pojedini suci i sudska vijeća međunarodnih sudova, pa i Haškog tribunala. Nema takve norme u međunarodnom običajnom pravu, nema je među općepriznatim načelima međunarodnog prava, u konvencijama, ni u zakonicima većine država. Proizvod je Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Doktrina je u Tribunalu upotrijebljena 1999. u presudi Tadiću, a generali su osuđeni za zbivanja iz 1995. Nitko ne može odgovarati za kazneno djelo ako takvo djelo, kada je počinjeno, nije bilo u zakonu."

Akademik Rudolf smatra kako Haški sud nije kazao da je postojao rat između tzv. SAO Krajine i Hrvatske, nego Srbije i Hrvatske, jer se u međunarodnom pravu pod oružanim sukobom smatra rat između dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o davanju transkripata Haškom sudu na kojima se temelji optužnica za zločinački pothvat, Rudolf navodi kako treba ispitati jesu li ti transkripti autentični i jesu li zakonitim putem stigli u Haag.

specijal-201012070191004-Suđenje generalima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201104190116006 arti-201104190016006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo