'Izabrali su čovjeka koji će zataškati HDZ-ove afere'

Kult ličnosti tako svojstven HDZ-ovcima se nastavlja.

21.5.2012.
11:31
VOYO logo

"Delegati HDZ-a izabrali su opciju da se priklanjaju osobi za koju misle da bi mogla sakriti ili zataškati probleme koji su nastali otvaranjem istraga o korupciji u HDZ-u. Delegati nisu bili za radikalni rez s prošlošću." Kazao je to za Danas.hr politolog Ivan Rimac komentirajući pobjedu Tomislava Karamarka na unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

A zašto je Rimac dojma da je to tako? "U prvom redu zbog toga što je Karamarkov govor bio nedovoljno eksplicitan u pogledu namjera vođenja stranke. S druge strane postojao je cijeli niz kuloarskih glasina u kojima se Karamarko veličao kao netko tko upravlja policijskim, ali i obavještajnim aparatom ove zemlje. Time su delegati popustili pod naletom autoritarnosti, bez da su razmišljali u kojem smjeru će stranka ići u budućem razdoblju", kaže nam Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je izabran Karamarko?

Njegov politički govor na Saboru HDZ-a pun nacionalnog naboja, usmjeren žestoko udesno, Karamarka, smatra Rimac, ne obvezuje u djelovanju kao predsjednika stranke. "Već smo svjedočili takvom modelu u liku Ive Sanadera koji je izbore 2003. dobio imidžom zaštitnika hrvatskih generala od Haškog suda, da bi već u inaugurativnom govoru istaknuo da će poštovati zahtjeve Haškog tribunala. Tako i Karamarko može iznevjeriti ta očekivanja i odlučiti politički zrelo voditi stranku. Ili može ostati žrtva očekivanja koji idu za tim da se negiraju ili zataškaju afere koje se vezuju za HDZ", kaže nam politolog.

Stranka je, smatra Rimac, u ovom trenutku rješavala samo svoje pitanje odnosa s recentnom prošlošću, dok će se pitanja koja se tiču primjerice gospodarskog programa, a koja se referiraju na građane, a ne na unutarstranačke odnose u HDZ-u, rješavati na sljedećim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužbe su mu išle u korist

Rimac drži i da su optužbe da je Karamarko ucjenjivao delegate na terenu da glasaju za njega, pridonijele njegovoj promociji u smislu da je percipiran kao "osoba koja može upravljati procesima za koje u demokratskim društvima postoje samo zakoni".

"Sam Karamarko je uporno negirao takve glasine dajući dojam da ih ne plasira on, nego netko drugi. Ipak, one su mu sigurno pomogle u konceptu koji je prevladao u HDZ-u. Karamarko je putem tih glasina ponudio model prema kojem je on toliko moćan da može zaštititi HDZ od budućih progona", smatra Rimac, koji nije htio spekulirati o tome na koji bi način Karamarko mogao voditi HDZ: "Ono što se govorilo u kampanji vjerojatno nisu realne namjere kandidata kao predsjednika stranke. Tek će se u narednom razdoblju vidjeti kako je Karamarko odabrao voditi HDZ."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Karamarko je zgrabio desno krilo HDZ-a'

Politolog Višeslav Raos za Danas.hr je kratko komentirao da je odabir Karamarka posljedica toga što su se članovi HDZ-a na terenu žalili da je Ivo Sanader stranku okrenuo isuviše prema centru, a zamjerali su mu, smatra, i koaliciju s SDSS-om.

"Tomislav Karamarko jednostavno je zgrabio desno krilo HDZ-a, čiji pripadnici smatraju da ih nitko više ne zastupa", kaže nam Raos, koji drži i da je Karamarko, kao čovjek s backgroundom iz obavještajnog podzemlja, mogao presudno utjecati na kandidate. "On je to postigao svojom karizmom, odnosno među delegatima očito postoji određeni strah", ocjenjuje Raos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, naglašava ovaj politolog, valja čekati da se slegnu tenzije i vidjeti je li ovo bila samo predizborna retorika. HDZ je, kaže Raos, svakako izabrao promjenu, ali kult ličnosti u Hrvatskoj demokratskoj zajednici i dalje ostaje.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo