Traktori nadomak Zagreba, seljaci ne odustaju

Seljaci su traktorima blokirali prometnice u više županija, jer nisu zadovoljni dogovorom između ministra Čobankovića i dijela udruga koje su u utorak bile pozvane na sastanak u Zagreb.

9.3.2011.
11:35
VOYO logo

U Ferovcu na raskrižju cesta prema Našicama, Požegi i Slavonskome Brodu promet je blokirano 60-ak traktora. Nakon što su seljaci drugu noć zaredom proveli na otvorenom, Dragutin Dukić organizator prosvjeda i predsjednik Koordinacije seljačkih udruga, kaže da dežuraju u smjenama. Prema dogovoru s policijom, prometnice će i danas u blokadi ostati do 17 sati, nakon čega će biti otvorene do četvrtka ujutro u osam sati.

Nastavljena je blokada prometnica i u Zagrebačkoj, Varaždinskoj, Krapinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Tijekom popodneva u prosvjed će se uključiti i seljaci iz Vukovarska županije, dok su njihove kolege iz Osječko-baranjske županije odustali od izlaska na ceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka, potvrdio je da je su prosvjednici otvorili novi punkt na bjelovarskoj obilaznici gdje pristiže sve više traktora. To su uradili u tajnosti, jer, tvrdi, u utorak je izlazak traktora na cestu u Velikom Grđevcu blokiralo više od 30 policajaca.

Prometnice će blokirati i dalje, jer, kaže, dogovor ministra Petra Čobankovića s dijelom udruga seljaka je "igrokaz".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bilo smiješno. Dogovorena su pitanja i odgovori. Izašli su na pozornicu, ali ništa nisu potpisali", kaže Mlinarić.

HAK javlja da je zbog prosvjeda prekinut promet na sljedećim prometnicama:D 1 u mjestu Mokrice (obilazak preko Velikog Trgovišća), D 2 u mjestu Poljanec (obilazak je Ludbreg-Sveti Đurđ-Hrastovljan-Donji Martijanec), Donje Vratno i Petrijanec, D 45 Kutina-Garešnica (obilazak: Banova Jaruga-Međurić-Garešnica) i D 51Gradište-Požega u mjestu Ferovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je referentna godina

Na sastanku koji je u utorak ministar Petar Čobanković održao s dijelom seljačkih udruga dogovorena je isplata poticaja za ratarske kulture u iznosu od 1.950 kuna po hektaru, prvi dio poticaja od 900 kuna je isplaćen, a drugi dio, obećano je, od 1.050 kuna bit će isplaćen do kraja travnja. Dogovorena je i brža legalizacija izgrađenih objekata, nadzor cijene plavog dizela, a razgovaralo se i o deblokadi računa poljoprivrednika i kapitalnim ulaganjima.

Nakon završenog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede Darko Grivičić , predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, obavijestio je prosvjednike o postignutom dogovoru. No, oni nisu sasvim zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je jedna velika stavka - referentna godina. Tražimo da 2011. godina ne bude referentna godina, a ostao je neriješen problem zakupa državnog zemljišta", kaže Dukić. Dok se ne riješe ta dva zahtjeva, poručuje da neće prekinuti blokadu prometnica.

"Sve dok zadnja lipa ne sjedne na račune poljoprivrednika, nećemo se pomaknuti s ceste", poručio je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka i čelnik seljaka vinkovačkog kraja. Dodao je, također, da su hrvatskoj Vladi i ministru Čobankoviću dali rok do ponedjeljka kako bi se očitovali o provođenju seljačkih zahtjeva, a do tada će biti na prometnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Traktorima ćemo točno u 12 sati izaći na tri punkta – na vinkovačkoj obilaznici pokraj Jarmine, u Gradištu i Ilači. Za sada ne mogu reći koliko će biti traktora jer broj raste iz sata u sat. Očekujemo da će na punktovima krajem tjedna biti 1.500 do 2.000 traktora. Nećemo blokirati prometnice nego samo upozoravati i ometati promet te dati razuman ultimatum da nas na punktovima posjete ili ministar Čobanković, ili premijerka Kosor ili predsjednik Josipović. Ako ne bude pomaka na bolje, sljedeći potez je blokada prometa, a do kada - to ne ovisi o nama već o onima gore na vlasti. Zahtijevamo da se prekine ova agonija hrvatskog naroda", kaže Pokrovac. (Agencija VLM)

http://webcafe.net.hr/forwarduse/overkloking/inner.html?select=201103020046503

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103070850006 arti-201103080015006 arti-201103080734006 arti-201103080877006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo