SMRT CURICE NA ŽITNJAKU / Je li nedostatak ugibališta na autobusnoj stanici smanjilo vidljivost vozaču? Šef prometne policije podsjetio na važne odredbe

'Moraju se poštivati prometni propisi, voziti po ograničenjima - vjerujem da uz malo veću pažnju puno se nesreća može izbjeći', kazao je Mataija

8.9.2023.
21:31
VOYO logo

Nakon užasne nesreće na Žitnjaku, o ružnim statistikama stradavanja djece u prometu RTL Danas je razgovarao s voditeljem Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josipom Mataijom.

"U osam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama nastradalo je 607 djece, od toga je šestero poginulo. Njih 105 zadobilo je teške tjelesne ozljede, a 496 lake tjelesne ozljede. Brojke su uvijek zastrašujuće kad je dijete u pitanju. Da je i jedno nastradalo, ne samo smrtno, bila bi to opet tragedija. Svaka prometna nesreća je teška, a kad smrtno strada dijete onda je to i teže", rekao je Mataija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Čula sam kuknjavu i majku kako jauče' /

Poginula curica (9): Šokantni detalji tragedije na Žitnjaku u Zagrebu, kamion uopće nije kočio?

Image
'Čula sam kuknjavu i majku kako jauče' /

Poginula curica (9): Šokantni detalji tragedije na Žitnjaku u Zagrebu, kamion uopće nije kočio?

Nesreće

Ipak, kaže da postoje poboljšanja jer prije 15-godina broj smrtno stradale djece bio je daleko veći.

"Promijenilo se i da djeca sada najčešće stradavaju kao putnici i to u vozilima roditelja. Od šestero poginulih, četvero je stradalo kao putnici, a dvoje kao pješaci", te dodaje da djeca nerijetko stradavaju i zbog neodgovornosti samih roditelja koji djecu prevoze na prednjim sjedalima, nevezane ili kako sjede između sjedala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ivan je među prvima stigao na mjesto tragedije na Žitnjaku: 'Kamion ju je podvukao pod sebe i na smrt pregazio'

Danas je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao da se današnja tragedija mogla izbjeći, na pitanje kako, šef prometne policije kaže: "Moj je stav da se svaka prometna nesreća može izbjeći ako vozači paze i ako se pridržavaju prometnih propisa. Moraju se poštivati prometni propisi, voziti po ograničenjima - vjerujem da uz malo veću pažnju puno se nesreća može izbjeći. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugibalište

Tragedija na Žitnjaku dogodila se na mjestu gdje ne postoji klasično ugibalište na autobusnoj stanici.

Na pitanje je li to smanjilo vidljivost vozaču, odgovara: "Bio bih sretniji da je bilo ugibalište, posebno van kolnika, ali nije. Isto tako postoje odredbe koje kaže da ako je vozilo javnog prijevoza, pogotovo vozilo koje prevozi djecu, zaustavljeno na kolniku da su vozači dužni zaustaviti vozilo. Ne samo voziti povećanom pažnjom, treba se zaustaviti ako djeca ulaze ili izlaze iz vozila."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo