nakon strašne tragedije / Dalmacija je puna kalašnjikova. Braniteljima je puška bila kao dio tijela, teško se odvajaju od nje

Image
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Četverostruko ubojstvo i samoubojstvo koje se dogodilo u Vodicama i Šibeniku opet je potaknulo raspravu o ilegalnom oružju

1.2.2021.
18:00
Edina Zuko/PIXSELL
VOYO logo

Četverostruko ubojstvo i samoubojstvo koje se dogodilo u subotu šokirali su šibenski kraj, ali i cijelu Hrvatsku pa se tako ponovno potaknula rasprava o ilegalnom posjedovanju oružja i zašto se ono ne prijavljuje.

Branitelji i predstavnici njihovih udruga slažu se da je problem gotovo nerješiv, a predsjednik Udruge veterana Četvrte brigade Hrvoje Pupić Vurilj ispričao je za Slobodnu Dalmaciju i svoj primjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
koji su motivi zločina? /

Je li ovo bio okidač za krvavi pohod četverostrukog ubojice? S ubijenom se susreo par dana ranije na sudu...

Image
koji su motivi zločina? /

Je li ovo bio okidač za krvavi pohod četverostrukog ubojice? S ubijenom se susreo par dana ranije na sudu...

''Imao sam pištolj koji sam dobio za zasluge u ratu, fini je, s ugraviranom posvetom, dobio sam ga od Glavnog stožera Oružanih snaga. Držao sam ga u kući, a imam, znate, tri kćeri. One su sad odrasle, završile su fakultete, ali dok su sazrijevale, znao sam razmišljati što bih učinio da im netko nanese kakvo zlo, znate kako je to, ono očinski i zaštitnički. Čujte, ne znam kako bih se ponio. Prošao sam cijeli rat pa će vam zvučati čudno ako vam kažem da sam zapravo ekstremno miroljubiv, nisam uopće ni svadljiv. Ipak, pri pomisli da mi se kćerima, ne daj bože, nešto dogodi, tko zna kako bih reagirao. I onda sam odlučio da taj pištolj odnesem u MUP i plombiram ga, znači onesposobio sam ga. Jer svjestan sam da bih, u slučaju da ga upotrijebim, razorio prije svega svoju obitelj'', kazao je Pupić Vurilj.

Potrebna je velika kampanja

S druge strane, razumije zašto se nekima teško odvojiti od oružja. ''Puška vam dođe kao dio tijela. Nigdje se od nje nisu odvajali za vrijeme rata. Znam i po sebi. Imate osjećaj da niste kompletni. Jednom sam išao na neki sastanak bez nje i stalno mi se činilo da mi nešto fali. Ne znam, valjda ljudima to daje neku sigurnost, a kod nekih ima i sentimentalnu vrijednost. Mnogi moji prijatelji su lovci, oni se lovom bave iz terapijskih razloga i nikad niste čuli da je netko od njih potegao pušku'', rekao je Pupić Vurilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupić kaže da u Udruzi postoje zaposleni psiholozi i drugi stručnjaci koji rade s njihovim članovima te da svi imaju neki oblik PTSP-a, ali najbolji lijek je, smatra – posao.

Ranko Britvić iz braniteljske udruge Vedra rekao je da se razmišlja i održavanju radnica o ilegalnom oružju. Smatra i da tragedija na Vodicama nije izoliran slučaj te da se treba pokrenuti velika kampanja za rješavanje ovog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svako malo imamo potezanje oružja. Osobno sam više puta čuo i vidio na slavljima, na vjenčanjima ili krizmama, da netko puca u zrak. Kampanja bi trebala imati tri ciljane skupine. Jedna su branitelji koji čuvaju oružje iz rata, druga su mladi koji ga lako nabavljaju i rastu u atmosferi nasilja, a treća je zakonodavac koji bi trebao uvesti strože sankcije za ilegalno posjedovanje oružja. Svakako bismo kao društvo trebali nešto hitno poduzeti jer okolnosti su svaki dan sve gore'', ispričao je Britvić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo