Iako su kalendarski dani za branje gljiva prošli, iznimno toplo i vlažno vrijeme sezonu je produljilo pa ljubitelji gljiva uživaju u darežljivosti prirode. Osim što je branje zabavno, od gljiva se mogu pripremite brojne gurmanske delicije, ali ništa ne smije proći bez edukacije. Stoga su u goranskim šumama udruženi znalci i amateri, a s njima je dan provela i RTL-ova reporterka Maja Brljača.
Pada posljednji dogovor uoči ulaska u duboku šumu. Košare su
spremne, a jutarnja magla ne smeta nikome. Gljivari su se u trenu
razštrkali šumom.
30 godina iskustva Vlasti itekako pomaže. Za samo desetak minuta
nabrala je crnih truba od kojih se može spremiti ručak za tri
osobe.
„Uključivši i otrovne sve otrovne gljive koje je poželjno
najprije naučiti, pa jedno pedesetak vrsta berem i poznam“, kaže
Vlasta Pesaresi Grabovac iz Rijeke.
I Mladen ima istrenirano oko, ali uvijek ide samo na sigurno što
bi trebalo biti zlatno pravilo branja.
„Znam desetak vrsta za koje sam siguran da se mogu konzumirat, a
ostale ne diram ako nemam nekog koji zna bolje od mene“, kaže
Mladen Skitarelić iz Pule.
Jedan od onih koji sigurno zna je Marinko, čovjek koji je iz
znatiželje pokrenuo Facebook grupu koja danas broji 15 tisuća
gljivoljubaca. Gorski kotar im je za branje idealan jer je
priroda ovdje široke ruke.
„Ovdje ih možemo pronaći, ja ih znam vidjeti stotinjak otprilike
vrsta, a vjerojatno ih ima ispod lišća i tisućinjak“, kaže
Marinko Tomić.
Pravila šume ne krše nikada. Zato sočan maglen ostaje neubran,
a žuta pupovka i muhara se ne diraju. Zna to dobro i
najmlađa beračica.
„Imam 11 godina i toliko vrsta gljiva poznajem, najdraži mi
je vrganj“, kaže Korina Tomić iz Rijeke.
Nakon dva sata berbe košare su pune.
„Nisam kuhar ali recimo može nekakva čorba, neka juha biti,
nekakav gulaš od gljiva što više vrsta to bolje, vrganj volim
inače spohati kao bečki, rižot recimo, tagliatele, pašta, svašta
se može napraviti“, kaže Aleksandar Račkaj iz
Rovinja.
Prije kuhanja - prepoznavanje gljiva i edukacija. Tridesetak
berača ubralo je oko 80 vrsta od čega je polovina jestivih. Nakon
utvrđenog gradiva kreće najslađi dio, a to je druženje i
guštanje u specijalitetima od gljiva.