budući stručnjaci / Top pet najatraktivnijih studija po izboru ovogodišnjih maturanata: Među njima je i jedno veliko iznenađenje

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Zasad prvoplasirana tri najpopularnija studija govore da se tradicija nastavlja

27.5.2021.
13:00
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Logopedija na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu (ERF), Psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te Kriminalistika na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu – to je trenutačni poredak najatraktivnijih studija prema izboru ovogodišnje generacije maturanata koja još od početka veljače unosi u sustav prijava studijske programe koje žele upisati. U sustavu Središnjeg prijavnog ureda (SPU) Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) maturanti će svoju "listu želja" moći mijenjati sve do objave konačnih rezultata mature 21. srpnja.

Zasad prvoplasirana tri najpopularnija studija govore da se tradicija nastavlja, jer su gotovo u dlaku iste aspiracije imali i maturanti prijašnjih generacija. Valja istaknuti i kako rang-ljestvicu najpopularnijih AZVO daje za studijske programe s upisnom kvotom većom od deset, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima koje su dostavili iz Agencije, ukupna kvota za upis u prvu godinu studija 2021./2022. akademske godine na svim hrvatskim visokim učilištima iznosi 38.865 mjesta za kandidate iz Hrvatske i ostalih članica EU-a, te još za strance izvan EU-a 1176 mjesta. U ponudi je čak 890 studijskih programa na javnim i privatnim visokim učilištima. S obzirom na to da je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) izvijestio kako su ove godine ispite državne mature prijavila 31.775 pristupnika – 27.006 maturanta iz redovitog obrazovanja te 4769 ostalih kandidata – očigledno je da će i ove godine ukupna upisna kvota na fakultetima premašiti broj potencijalnih budućih brucoša.

Prvih pet studija u zemlji prema omjeru prvih izbora i kvote (iznad 10):

1. Logopedija (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Zagreb): upisna kvota 50, broj prvih izbora 432; omjer 8,64;
2. Psihologija, jednopredmetni (Filozofski fakultet Zagreb): upisna kvota 76, broj prvih izbora 416; omjer 5,47;
3. Kriminalistika, stručni (Visoka policijska škola Zagreb): 30 upisnih mjesta, broj prvih izbora 161; omjer 5,37;
4. Animirani film i novi mediji (Akademija likovnih umjetnosti Zagreb): upisna kvota 16; broj prvih izbora 76; omjer 4,75;
5. Fizioterapija (Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu); upisna kvota 13; broj prvih izbora 59; omjer 4,54;

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo