VRSNI POZNAVATELJ JAPANA / Tonči Tadić o atentatu na Shinza Abea: 'Japan je pun policije, osiguranje nisu smatrali potrebnim'

'Tamo svaki kvart ima mali policijski ured te su se policajci dužni odazvati u roku od tri minute. Iz tog razloga nisu smatrali da osiguranje treba biti osobito jako', kazao je Tadić

8.7.2022.
20:03
VOYO logo

O atentatu na bivšeg japanskog premijera Shinza Abea za RTL Danas govorio je Tonči Tadić, potpredsjednik Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva.

"Japan je zasićen policijom za razliku od nas u Europi. Tamo svaki kvart ima mali policijski ured te su se policajci dužni odazvati u roku od tri minute. Iz tog razloga nisu smatrali da osiguranje treba biti osobito jako", kazao je Tadić. "Drugi razlog je izostanak bilo kakvih političkih atentata. Ne postoji tradicija političkog razračunavanja metkom. Oni su demokratsko društvo, prva demokracija u Aziji i kod njih se argumentira riječima i prosvjedima, a ne oružjem", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ATENTAT U JAPANU /

Ubijen bivši premijer Shinzo Abe: Propucan je dok je držao govor; Svijet je u šoku: 'Gubitak za Japan i cijeli svijet'

Image
ATENTAT U JAPANU /

Ubijen bivši premijer Shinzo Abe: Propucan je dok je držao govor; Svijet je u šoku: 'Gubitak za Japan i cijeli svijet'

'To je onda definitivno politički atentat'

Rekao je da je nesumnjivo riječ o političkom atentatu.

"Čim netko svjesno priprema oružje da bi ubio bivšeg premijera, to je onda definitivno politički atentat. Ne znam što je razlog, je li to očaj nakon jako drugog lockdowna ili politika Abea", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadić je naglasio da je Abeova Liberalno-demokratska stranka nastala 1950-ih spajanjem mnogo malih konzervativnih i desno liberalnih stranaka.

"Naravno i dalje postoje frakcije unutar stranke. Sam LDP je na vlasti već godinama u kolaciji s budističkom strankom. A sad, je li atentatoru smetala ta suradnja s budistima, to će pokazati istraga", kaže Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abe Tadiću dodijelio prestižno odlikovanje

Shinzo Abe je Tadiću dodijelio i prestižno odlikovanje.

"Doživio sam ga kao čovjeka koji je preporodio japansku politiku i stabilizirati gospodarstvo. Promijenio je vanjskopolitičku paradigmu, a to je da japanska vojska ne smije intervenirati nigdje izvan Japana. On je smatrao da Japan mora pružati pomoć saveznicima. Proveo je modernizaciju vojske. Imao je vrlo čvrst stav prema Sjevernoj Koreji i Kini. Pokušao je sklopiti mirovni sporazum s Putinovom Rusijom", objasnio je Tadić za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo