TOMO MEDVED PROGOVORIO O OBJEKTIMA NA PODRUČJU POGOĐENOM POTRESOM: / 'Stanje nije dobro, a imamo i dodatni problem'

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Medved je rekao i kako je od nedjelje u Petrinji organizirana priprema i dostava toplog obroka za stradale u potresu, kao i suhi obrok koji dostavlja Crveni križ,

8.1.2021.
10:21
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Nije dobar status objekata na potresom pogođenom području u Sisačko-moslovačkoj županiji, izjavio je u petak načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.

U radijskoj emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" Medved je kazao kako je s jučerašnjim danom upućeno ukupno 29.206 prijava za pregled oštećenih objekata, što je povećanje za novih 2699 zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je kako su statičari dosad pregledali više od 11.800 objekata, a samo jučer izvršili su pregled 1902 objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, kada govorimo o statusu tih objekata stanje nije dobro i sveukupno prema evidencijama svih službi 2.231 osoba ima poteškoća sa smještajem, jer su njihovi objekti privremeno neuporabljivi ili neuporabljivi", rekao je Medved.

Problem su i stalna podrhtavanja

Kao problem je naveo i kontinuitet podrhtavanja u Petrinji i okolici, pa i oko ponoći kada su građani u velikom broju napustili svoje kuće i izašli van.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da sve službe obilaze ljude s obzirom da svako podrhtavanje donosi nova oštećenja te stvara poteškoće u aktivnostima statičara, koji moraju ponavljati svoje procjene o oštećenju objekata.

Medved je istaknuo da su u novim potresima oštećeni objekti u petrinjskoj vojarni gdje su bile smještane osobe čiji su objekti pretrpjeli veća oštećenja, a koji su zbrinuti ili će biti na odgovarajućim lokacijama te u ustanovama, poglavito korisnici doma za starije i nemoćne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POTRESNA ISPOVIJEST ČOVJEKA KOJI JE 45 MINUTA REANIMIRAO SVOJU SUSJEDU, MLADU LAURU: /

'Ja sam popio 100 tableta, jučer sam 40 puta ovdje došao...'

Image
POTRESNA ISPOVIJEST ČOVJEKA KOJI JE 45 MINUTA REANIMIRAO SVOJU SUSJEDU, MLADU LAURU: /

'Ja sam popio 100 tableta, jučer sam 40 puta ovdje došao...'

Neki ne žele napustiti domove

Upozorio je da na ruralnim područjima dio osobe i dalje ne želi napustiti svoje domove te ih je, kao i one koje nadležne službe nisu stigle obići, pozvao da se obrate Stožeru kako bi im se u suradnji sa županijom te gradovima i općinama osigurao smještaj.

Iznio je i podatke po kojima je na terenu ukupno 350 različitih kontejnera ili kamp kućica, a s domaćim proizvođačima dogovorena je izrada i dostava novih kontejnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medved je rekao i kako je od nedjelje u Petrinji organizirana priprema i dostava toplog obroka za stradale u potresu, kao i suhi obrok koji dostavlja Crveni križ, dok je na Stožeru zadaća kako uspostaviti dugoročno održiv taj sustav.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo