'DA JE SUPER, NIJE!' / Tomašević na presici odgovarao na puno neugodnih tema: 'Za mene je dramatična s Holdingom samo jedna stvar'

Image
Foto: Jurica Galoic/Pixsell

Procurio je mail koji ide u prilog tezi da je Nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga sudjelovao u političkom kadroviranju te vođenju poslovanja mimo zakonskih ovlasti

12.10.2021.
10:58
Jurica Galoic/Pixsell
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održat će konferenciju za medije u 11 sati, u predvorju Gradske uprave.

Na početku presice Luka Korleat je izvijestio o obnovi i sanaciji štete puknuća vodova na Selskoj. Naglasio je da Grad na sve načine potiče i ubrzava obnovu. "Htio bih vas izvijestiti da je nakon puknuća cijevi na Selskoj vodopskrba otvorila komunikaciju kako bi se popisala šteta. Osiguravajućoj kući prijavljeno je 87 predmeta i počele su isplate. Ukupna odšteta bit će ukupno 3,5 milijuna kuna", otkrio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potomo se obratio Tomašević koji je rekao da će govoriti o dvije teme, prvo o izradi proračuna. "S obzirom na zatečeno stanje, gledamo kako aktivirati gradsku imovinu i prije svega poslovne prostore. Idemo s nekim promjenama, posebno vezano za zakup prostora. Ne mislimo prodavati stanove. Definitivno idemo u aktivaciju poslovnih prostora", rekao je. Prodat će 25 poslovnih prostora, 22 milijuna kuna je cijena.

Druga tema su projekti solarizacije javnih zgrada, otkrio je. Prijavljuju se na norveške fondove za projekt solarizacije javnih zgrada. "Postavit ćemo panele na sedam objekata. Napravljena je analiza koje su najpogodnije zgrade za ovaj natječaj", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NE PONOVILO SE!' /

Samodol otkrio svoju stranu priče i zašto ga je Tomašević smijenio: 'Bandić negdje gore uživa gledajući novu sljedbu'

Image
'NE PONOVILO SE!' /

Samodol otkrio svoju stranu priče i zašto ga je Tomašević smijenio: 'Bandić negdje gore uživa gledajući novu sljedbu'

Nesnalaženje u kadroviranju u Holdingu

"Kao prvo, ono što smo naslijedili je bila vrlo otežana likvidnost i dug koji je oko pet milijardi kuna. Bila je potrebna stabilizacija Holdinga, izabrali smo dva člana Uprave bez natječaje, kasnije smo još zaposlili. Nije bilo dobre komunikacije i razriješili smo bivša dva člana, tri nova rade normalno. Službena informacija o ovrhama nije došla. Sve je to očekivano za ovako veliku firmu da su postojale obveze koje se podmiruju. Sve što se tiče financijske strane je pod kontrolom. Da je super, nije. Velik dio prihoda Holdinga ne dolazi od kupaca, nego direktno od Grada Zagreba", rekao je.

Na pitanje kako može biti sve pod kontrolom ako prijete ovrhe. rekao je: "Zašto nisu imali sa starim članovima uprave kontakt to pitajte njih. Sad imaju kontakt s novima članovima uprave. Ako postoje dospjele obaveze mora postojati kontakt... Nije bila loša komunikacija, nego loša suradnja i s novim članovima uprave", rekao je te dodao da krivnju ne svaljuje na Samodola i Vukovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je loša suradnja, ne samo s nama, nego i s Nadzornim odborom i novim članovima Uprave koji su izabrani na javnom natječaju. Kad smo vidjeli da stvari ne funkcioniraju, da ih stara uprava ne uključuje u donošenje odluka, to je bio okidač za ovu situaciju. Ne miješam se u kadroviranje. Bivši gradonačelnik je imao odluku da se od njega traži suglasnost za svako zapošljavanje u Holdingu, o kojoj god se poziciji radi. Mi smo tu odluku ukinuli, Uprava je imala otvorene ruke da zapošljava bez suglasnosti."

Juričan i Benčić na sastanku

Uloga Darija Juričana i Sandre Benčić? "Oni to mogu sami pojasniti, koliko sam shvatio na sastanak su otišli na molbu bivšeg predsjednika Vukovića. Pitajte njih zašto su te stvari počele izlaziti van", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam kako bi NO mogao otvoriti račun. Naravno da ne, ne znam kako bi član NO-a mogao otvoriti račun", odgovorio je Tomašević na pitanje jesu li se otvarali računi i dogovarali sastanci mimo dva člana uprave. "Kakvo je to političko kadroviranje, nije bilo nikakvo političko kadroviranje", dodao je odgovarajući na pitanje o gradskim ljekarnama.

Komentirao je Vukovićev mail i komunikaciju NO-a i Uprave. "Niti sam bio na sastancima da bih mogao reći što je tko rekao, niti se želim spuštati na tu razinu prepričavanja ili komentiranja sastanaka kojih ima u svakoj firmi. I dalje smatram, ne vidim koja je odluka nezakonito donesena. Uvjeren sam da takvih odluka nije bilo", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da ne bi smio komentirati detaljnije upad policije u Kliniku za djecu zbog iznošenja dokumentacije. "Ako je došlo do iznošenja ili nedaj bože uništavanja dokumentacije to je kazneno djelo".

Pitanje ovrha

Na pitanje kako nisu znali za ovrhe, rekao je: "Informacije o ovrsi još nismo ni dobili. Svaka privatna firma može pokrenuti postupak ovrhe ako se ne plaća, a na Upravi bilo kojeg gradskog poduzeća je da plaća na vrijeme. To ponekad nije moguće, ali zato postoji komunikacija. Svako poduzeće mora imati iste uvjete. Ako govorimo o poslovima koje privatne firme moraju raditi, raspisuju se javne nabave. Na njima svi moraju imati jednake uvjete."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje osjeća li političku odgovornost, rekao je da sve treba provjeriti s Upravom Holdinga. "Ja ne znam je li bilo, treba provjeriti s upravom Holdinga. Uvjeren sam da je nova Uprava Holdinga uspostavila komunikaciju. Ponavljam, ono što sam informiran je da je uspostavljena komunikacija sa svima. Očekujem da se komunicira s dobavljačima i da se stvari razrješuju na miran način, a ne da se pokreću ovrhe... Ne mogu se baviti mikromenadžmentom i voditi komunikaciju Uprave."

Bivša uprava tvrdi da je NO htio preuzeti ovlasti te se postavlja pitanje tko zapravo vodi Holding. Tomašević kaže da je sve objasnio. "Na Skupštini je da donosi plan poslovanja i strateške ovlasti. Uprava može donositi najvažnije odluke, ali uz suglasnot Skupštine, tako bi trebalo biti. Odluka Uprave je da plan poslovanja implementira, a NO to kontrolira. Htjeli smo da se u izjavi o osnivanju pojasne sve ovlasti Uprave i Nadzornog odbora ali do toga nije došlo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sandra Benčić je osoba koju konzultiram za teme zaštite okoliša. Sastanak se dogodio na molbu Vukovića s to dvoje ljudi, zašto je želio, to je na njemu", rekao je na pitanje koja je funkcija Sandre Benčić.

Upitan je li bilo što dramatično u Holdingu, Tomašević je rekao: "Za mene je jedino dramatično s Holdingom u kakvom je stanju bio. Po meni jedino dug, otežana likvidnost, ovisnost o gradskim prihodima... Ja mislim da je kamata dobra. Mogu reći iz naše perspektive da je ta kamata bila povoljna. I iz perspektive Skupštine koja je kredit odobrila."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo, svaka uprava u našim poduzećima će imati NO koji neće biti debatni klub jer možemo postaviti bivšem NO-u kako to da je Holding doveden u takvo stanje. NO je tu da nadzire rad uprave. Što se tiče povjerenja, ako je maknuta suglasnost gradonačelnika čak i za imenovanja, to pokazuje povjerenje u dva člana uprave koji više nisu članovi. Nikakvog političkog kadroviranja nije bilo, to pokazuje", rekao je.

Procurio Vukovićev mail

Podsjetimo, Index je objavio e-mail koji je 2. srpnja poslao bivši predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, Nikola Vuković, gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću i njegovim zamjenicima, Danijeli Dolenec Luki Korlaetu, a koji potvrđuje tvrdnje bivšeg člana Uprave Holdinga Ante Samodola. On ide u prilog tezi da je Nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga sudjelovao u političkom kadroviranju te vođenju poslovanja mimo zakonskih ovlasti i po nalogu aktualne vlasti na čelu s Tomaševićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo